Futbol

¿Com es prepara a nivell mental una final de la Champions? Així ho fa el Barcelona

VIDEOANÀLISI: «Les claus de la final de la Champions en què el Barça vol reconquerir el títol»

¿Com es prepara a nivell mental una final de la Champions? Així ho fa el Barcelona

FC Barcelona

4
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El futbol gira entorn de la pilota. Si entra o no a la porteria, si surt per la línia de calç o si el teu equip és capaç de marcar més gols que el rival. Però, en realitat, hi ha molt més darrere d’un equip guanyador. La pilota importa, però hi ha més aspectes que fan campió un equip. I això al Barça ho saben. Per a això, el treball psicològic és fonamental. La preparació mental per a una final de la Champions com la d’aquest dissabte, no comença la setmana prèvia al partit. És la feina diària el que ajuda les futbolistes a arribar al seu nivell més alt i tenir confiança en elles mateixes sobre la gespa.

La final d’aquest dissabte contra el Wolfsburg a Eindhoven va més enllà d’un títol. La derrota a Torí contra l’Olympique de Lió va ser un cop molt dur per a la plantilla. «L’any passat, a mi personalment, em va saber molt greu per com havia sigut la temporada, els Camp Nou, el desplaçament de l’afició a Torí… Va ser molt trist no poder regalar-los aquesta Champions», recorda Aitana Bonmatí. La plantilla coincideix que, més enllà del dolor de la derrota sobre la gespa, va ser dur per l’afició. Es va quedar una espina clavada que ha sigut treballada durant aquesta temporada per arribar a Eindhoven amb la confiança renovada.

La conjunció entre les expectatives i la il·lusió per celebrar per primera vegada la Champions amb la seva afició –la de Göteborg era en plena covid sense públic– van fer el dolor de Torí més intens. «Personalment, no recordo la final de l’any passat, en el sentit que no tinc aquesta por de tornar a perdre. Si estigués tot el dia preguntant-me ‘¿i si perdem?’ em perjudicaria més que beneficiar-me. Són records negatius. Aquest any és una nova final, estem enfocades en el que ve i en el Wolfsburg. Tenim moltes ganes de fer-li aquest regal a l’afició», afegeix la ‘14’ blaugrana.

«Estan preparades per afrontar una nova final sense que condicioni el que va passar l’any anterior», sentencien des de la Ciutat Esportiva. Les jugadores ho tenen clar. Torí va ser una font d’aprenentatge, han girat full i van amb tot a Eindhoven. «El record de Torí és allà. Hem perdut dues finals i n’hem guanyat una. Mentalment estem molt bé. La temporada ha sigut molt bona. La feina està pràcticament feta i només queden petits detalls per al partit. L’equip està preparat, motivadíssim i amb ganes al 100%», reafirma Marta Torrejón.

Treball de tota la temporada

Per a un partit com el d’aquest dissabte hi ha diversos aspectes que convé tenir en compte. Un són les tasques, aquestes han de ser conegudes (no és moment d’innovar) i que tinguin una alta probabilitat d’èxit. Han de ser exercicis que tinguin relació amb els que es volen posar en pràctica de cara al partit, però que tinguin un alt grau d’èxit. Per exemple, si s’han de practicar accions ofensives, la resistència no ha de ser exagerada, així la jugadora tindrà un alt nivell d’eficàcia –sensació individual que soc capaç de tenir èxit en el que em trobaré en el partit– i confiança.

Des de la Ciutat Esportiva defensen una forma de treball en la qual, a mesura que ens anem acostant al dia del partit, les tasques van disminuint de dificultat. De més estrès a menys estrès, perquè «l’esdeveniment ja genera estrès». «El dia a dia en aquesta temporada és bastant bo i hem tingut prou èxit i hem solucionat i ens hem adaptat molt a certs inconvenients com les lesions o els mals resultats. No s’ha de treballar res respecte a l’última final. Cal afavorir un dia a dia bo i centrar-nos en el repte que hi ha al davant», relaten des dels camps de Sant Joan Despí. L’entitat compta en el staff amb professionals en aquest àmbit i la majoria de les jugadores també tenen els seus psicòlegs particulars.

Notícies relacionades

El treball psicològic en un equip d’elit com el Barça consta de dues parts: les reunions formals i les xerrades informals. «Hi ha reunions formals de vídeo en què tothom ha d’estar a una hora i sabem el que hi ha i com. Després, en el dia a dia, en l’abans i després dels entrenaments, es continua parlant de coses, es continuen comentant opinions», relaten les mateixes fonts.

Des del vestidor afirmen que el treball està fet, tant sobre la gespa com en tots els altres àmbits que hi influeixen. Ara només queda arribar a Eindhoven i fer el que han estat fent tot l’any: imposar-se sobre la gespa sense perdre la concentració i amb la vista posada sobre el trofeu que l’any passat se’ls va escapar. Torí ha quedat en la memòria culer com un record amarg i les jugadores volen rescabalar-se aixecant aquest any la copa.