CANVI D’UBICACIÓ
La mudança del museu del Barça a la Pista de Gel pas a pas
El museu del Barça: de 42 milions a zero, de zero a 42 milions
El museu es traslladarà de manera temporal a la Pista de Gel
Les cinc copes que va entregar la secció d’handbol han sigut els últims trofeus que han entrat al museu del Camp Nou. La Champions League femenina de futbol pot ser la primera peça que entri al Palau de Gel, la seu temporal del museu mentre durin les obres de l’Espai Barça fins a la tornada a l’estadi prevista per al novembre del 2024. El campionat de Lliga que va recollir Sergio Busquets dissabte no compta; va d’un costat a l’altre, de mà en mà, inscrit ja a l’inventari, embolicat en la ingent mudança, en l’ardu i llarg trasllat d’una instal·lació a l’altra separades tot just per 25 metres de distància.
Però són 39 anys de vida del museu a l’actual emplaçament i això és molt temps. Molt més temps són els 66 anys que complirà el Camp Nou el setembre, que ha de ser buidat perquè l’1 de juny entrin les grues de Limak Construction.
Diumenge el museu va tancar tal com se l’ha conegut des de la inauguració amb successives ampliacions, el més visitat de Catalunya, el que des del novembre bat rècords de visitants i recaptació, per preparar la seva translació a la pista de gel, fos des de fa mesos, amb 2.500 metres quadrats en una instal·lació espectacular, res a envejar a la coneguda, que s’obrirà al gran públic el 7 de juny, un dia després que es reinauguri.
Un espai diàfan, sense racons ni desnivells com el conegut, que serà testejat el dia 2 de juny amb 500 empleats del club, els privilegiats, com no podia ser menys, que descobriran la transformació de la Camp Nou Experience, que així es denomina la milionària atracció turística i econòmica, al Barça Immersive Tour, la imminent exposició blaugrana, l’element principal del qual és una sala rodona amb un audiovisual que es projecta al llarg de 78 metres de longitud en parets de sis metres d’altura.
El museu és un brollador de diners que aporta al Barça més de 42 milions anuals. Aquest va ser l’últim rècord reconegut pel club el 2019. Abans que la pandèmia reduís els ingressos a zero. Però s’han disparat una altra vegada pel creixement del turisme a Barcelona amb la tornada a la normalitat. Han augmentat els visitants, han augmentat els preus i la caixa ha experimentat un increment sostingut.
«Una de cada quatre persones és culer; és a dir que la majoria, el 75%, no són del Barça. Però aprecien el que és això, disfruten. Els culers s’emocionen molt al museu, però l’aficionat al futbol, tot i que sigui del Madrid, queda impactat», afirma Jordi Penas, el director de la instal·lació durant els últims 17 anys.
Arriba, no obstant, una altra aturada, i no per cap malaltia. Deu dies per completar el traspàs d’objectes, trofeus i altres records històrics que ja han desaparegut de les vitrines: la Bota d’Or de Luis Suárez, l’última samarreta de Piqué, un premi Laureus, les Pilotes d’Or d’Alèxia... Alguns aniran al Palau de Gel; d’altres esperaran en caixes fins a veure la llum d’aquí a dos anys, com a molt aviat, de tornada al Camp Nou.
Notícies relacionadesLa gestió de la mudança representa un nou repte per a Penas, que ha dirigit les successives obres d’ampliació del recinte original i el drama del tancament amb la pandèmia. El museu va tancar les portes diumenge i fins dimecres s’ha de buidar per complet el Camp Nou; no només l’exposició, sinó tots els elements de la llotja i dels vestidors. Els operaris omplen desenes de caixes, igual que veterans com l’exmassatgista Àngel Mur o el delegat Carles Naval, amb milers d’objectes i records acumulats.
«Són dies complicats, però de molta il·lusió», confessa Penas, a mig camí entre la pena i l’alegria, amb grans dosis de nostàlgia i entusiasme per poder ensenyar «l’espai màgic» que continuarà sent el museu, per més que durant dos anys, el client no podrà completar la visita recorrent les entranyes del Camp Nou, el túnel dels vestidors, relaxar-se assegut a la grada o prendre un refresc al bar de l’estadi. No estarà habilitat l’aparcament per als autocars i els cotxes que feien tan confortable l’experiència. «Serà un hàndicap, però la visita continuarà valent molt la pena», garanteix Penas.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Nou pontificat Lleó XIV demana un alto el foc «immediat» a Gaza i Ucraïna en la seva primera oració davant els fidels a la plaça de Sant Pere
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- El rearmament i la defensa Europa prepara combatents d’intel·ligència artificial per a la guerra en el ciberespai amb un programa de l’espanyola Indra
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Urbanisme Via Laietana: la difícil vida del vianant al cor de la plaça d’Antoni Maura