DEL SILENCI A LES «ACCIONS»

Florentino abandona Laporta pel cas Negreira

  • El Madrid entra en escena en el cas Negreira

  • Qui és qui en el cas Negreira

Florentino abandona Laporta pel cas Negreira
4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Florentino Pérez i Joan Laporta anaven junts en gairebé tot. Estaven junts. I, a més, treballaven junts. El Madrid i el Barça havien teixit una aliança que només es trencava a la gespa. Anaven junts en el projecte de la Superlliga europea, al costat de la Juventus, a qui els problemes de gestió (Andrea Agnelli ja no n’és el president) li han fet oblidar aquest projecte. Estaven junts en la batalla contra Javier Tebas, el president de LaLiga.

I treballaven junts amb els mateixos socis financers (Sixth Street va activar les dues primeres palanques econòmiques blaugrana) mentre triaven els dos clubs la mateixa via per a l’explotació comercial dels seus nous estadis: un pacte amb Legends, una consultora nord-americana encarregada per Florentino per obtenir els màxims recursos possibles del Bernabéu, que està a punt d’acabar-se.

El mateix encàrrec li ha tramitat Laporta per quan el nou Camp Nou s’aixequi dins d’un any i mig, coincidint amb el 125è aniversari de la fundació del club. Tot i que sigui només en el 60% de l’aforament, segons els primers plans de les obres que realitzarà Limak, una companyia turca.

Anaven junts. Estaven junts. I treballaven junts fins que va esclatar el cas Negreira, el pagament durant 17 anys del Barça al llavors vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres, que està sent investigat per la Fiscalia de Barcelona. Llavors, Florentino va abandonar Laporta.

Acurada elecció dels temps

I no ho va fer quan SER Catalunya va destapar (15 febrer) el vincle econòmic que unia l’exdirigent arbitral amb el club blaugrana. El president blanc va guardar silenci i es va mantenir al marge de la denúncia, primer individual dels clubs (el Sevilla i l’Espanyol van encapçalar aquelles protestes), a la qual després es va unir LaLiga en un comunicat del col·lectiu d’equips de Primera i Segona on no hi havia la firma del Barça ni del Madrid. Tots dos s’hi van negar.

Florentino, extremadament acurat en l’elecció dels temps, es mantenia callat, malgrat que la tempesta sobre el Barça per aquest cas anava adquirint cada vegada més força, provocant fins i tot la intervenció de Pedro Sánchez, el president del Govern espanyol, exigint una investigació en profunditat per aclarir-lo.

El president del Madrid va esperar que la Fiscalia entregués el seu informe per abandonar Laporta. Ho va fer just la setmana del clàssic de Lliga, dies després que l’equip d’Ancelotti perdés al Bernabéu contra el Barça (0-1, anada de la semifinal de Copa).

Ho va fer amb un comunicat en el qual justificava el seu retard a reaccionar, sotmès a la pressió per part d’un ampli sector de l’afició blanca perquè hi intervingués.

«La gravetat de les acusacions»

Florentino tenia un argument. «Davant la gravetat de les acusacions formulades per la Fiscalia de Barcelona contra el FC Barcelona i dos dels seus presidents per les sospites fundades de corrupció i les seves relacions amb qui va ser vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres, José María Enríquez Negreira.»

El club blanc no va citar en aquesta primera nota oficial Sandro Rosell. Ni tampoc Josep María Bartomeu. Florentino tenia un argument i, sobretot, un moment clau per anunciar que estudiarien «accions» en el cas Negreira. Va trucar urgentment a la seva directiva, que, reunida aquest migdia a Madrid, posarà nom a aquestes accions.

El vídeo de Reial Madrid TV de Clos Gómez

Una acció va arrelar en la difusió d’un reportatge al canal oficial de televisió del Madrid sobre Clos Gómez, un excol·legiat que exerceix ara de director del projecte del VAR. Es va emetre un vídeo a Real Madrid TV que repassava dades i imatges que va prendre el col·legiat quan estava en actiu en les quals suposadament va actuar en contra del club blanc.

«El que ha fet Real Madrid TV és indigne, mesquí i indecent», va denunciar Iturralde González, l’excol·legiat que exerceix ara de comentarista a Carrusel Deportivo de la cadena SER després de veure com al canal oficial blanc es feia una exhaustiva anàlisi de l’època de Clos Gómez, indicant que va ensenyar al Madrid 102 targetes grogues i vuit de vermelles.

Notícies relacionades

El Madrid, que havia callat pel cas Negreira, ha entrat en acció. La seva idea de personar-se com a acusació particular en la causa certifica la ruptura total. L’idil·li entre Florentino i Laporta ja s’ha acabat. Ha sigut el dirigent blanc qui ha decidit tot el procés d’aquesta relació.

Des del motiu del divorci fins al moment escollit, molt sensible perquè és la setmana prèvia del clàssic de Lliga, passant per la visualització d’aquesta ruptura. I el president del Barça, acorralat per Tebas, a qui assenyala com un dels grans culpables, veu com l’abandona Florentino, el primer que es presentarà com a acusació particular. Abans fins i tot que ho facin la Lliga i la Federació.