Corrupció en el món de l’esport

La fiscalia també denunciarà l’exexecutiu del Barça Albert Soler pel cas Negreira

  • L’acusació també pretén que se citin com a testimonis els expresidents del club Gaspart i Rosell, i l’actual, Laporta, que va ocupar el càrrec per primera vegada el 2013

La fiscalia també denunciarà l’exexecutiu del Barça Albert Soler pel cas Negreira
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia té previst també denunciar el que va ser directiu d’esports professionals del Barça Albert Soler pels pagaments milionaris del club blaugrana al vicepresident del Comitè Executiu Tècnic d’Àrbitres (CTA), José María Enríquez Negreira, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. Aquesta seria la quarta persona denunciada, juntament amb l’exdirigent arbitral, l’exvicepresident del FC Barcelona Josep María Bartomeu, i l’exexecutiu d’aquesta entitat Oscar Grau. En canvi, no s’inclourà en el text el fill de l’ex alt càrrec del comitè d’àrbitres, Javier Enríquez Romero. Això és el que està inicialment previst que incorpori la denúncia, tot i que s’està pendent dels últims retocs per presentar la demanda als jutjats de Barcelona. Tant Solé com Grau van declarar davant la fiscalia només com a testimonis, diferent del que va passar amb Bartomeu, que ho va fer com a imputat.

En la denúncia, a més, s’acusa el Barça com a persona jurídica i se l’acusa d’un delicte de corrupció continuada en els negocis pels pagaments a l’exdirigent arbitral, igual que per als exdirectius del club. No obstant, la fiscalia ha afegit per a aquests el presumpte delicte d’administració deslleial, que castiga la infracció del deure de tutela patrimonial i, com a conseqüència, un perjudici econòmic al club amb el desemborsament dels 1,4 milions d’euros a l’empresa d’Enríquez Negreira, Dasnil 95. Al principi, la investigació se centra en aquests pagaments fets entre el 2016 i el 2018, quan l’equip de Bartomeu va decidir no continuar aquesta pràctica.

Les fonts jurídiques consultades per aquest diari asseguren que les indagacions s’han centrat en aquells anys perquè, tot i que els pagaments es remunten a anys enrere, no es pot perseguir la comissió del delicte perquè els fets han prescrit. I és que aquesta pràctica no només es va produir durant l’època de Bartomeu, sinó que es portava a terme en el Barça des de feia anys. Per això la fiscalia està interessada que se citi a declarar com a testimonis els expresidents Joan Gaspart i Sandro Rosell, i l’actual, Joan Laporta, que va ocupar el càrrec per primera vegada el 2003, segons ha avançat ‘El País’ i ha confirmat EL PERIÓDICO. En total, els pagaments presumptament assoleixen els set milions d’euros.

La querella de l’àrbitre

Notícies relacionades

La denúncia que ben aviat presentarà la fiscalia possiblement anirà a parar al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, on ha recaigut la querella interposada per l’exàrbitre Xavier Estrada Fernández, que va xiular partits del màxim nivell espanyol i europeu entre el 2009 i el 2022 i actualment està integrat a l’equip d’àrbitres del videoarbitratge (VAR). Aquesta querella va dirigida contra José María Enríquez Negreira i, en aquest cas, sí, contra el seu fill, Javier Enríquez Romero. Estrada denuncia un presumpte delicte de corrupció i frau esportiu en el marc de les informacions del cas Negreira. Malgrat que el titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona és el magistrat Joaquín Aguirre, d’aquesta querella (i possiblement de la denúncia de la fiscalia) es farà càrrec la jutge de reforç, Silvia López Mejías, segons les fonts jurídiques consultades.

El moviment d’Estrada Fernández ha irritat els àrbitres en actiu, els ja retirats que van exercir durant el període en què es produeixen els pagaments i el mateix CTA. Pel seu compte, Estrada ha pres la iniciativa quan la intenció del col·lectiu arbitral era fer un moviment conjunt de denúncia. El fet de no haver inclòs el Barcelona en la querella ha causat també sorpresa entre el gremi.