UN DEFECTE ANTIC

Un Barça que no s’atreveix a xutar de lluny

  • Xavi es va queixar de la falta d’atreviment dels seus futbolistes per, entre altres coses, disparar des de fora de l’àrea.

  • Només 3 gols, de 64 de marcats, estableixen la mitjana més baixa dels últims anys.

Un Barça que no s’atreveix a xutar de lluny
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavi Hernández es va queixar a Girona de la falta d’atreviment dels seus futbolistes en atac. «El domini i la circulació està bé, però de vegades cal sortir del guió per generar més coses», va dir l’entrenador, que entre les seves reclamacions incidia en una: xutar des de fora de l’àrea. Un mal antic, segurament vinculat a l’estil desenvolupat pel Barça en els últims anys i que, com a recurs aparentment desdenyat, es troba a faltar en tardes d’espessor ofensiva.

Xavi es va queixar i amb raó. El Barça només ha marcat tres gols des de fora de l’àrea. El percentatge respecte als 64 gols anotats és baixíssim: només un 4,6%. Una mica més de la meitat de la ja per si sola raquítica mitjana de l’equip; la de l’any passat, per exemple, quan els 9 gols de lluny van representar el 10,4% dels 86 marcats.

Acusació ferma

L’entrenador del Barça va unir la falta d’atreviment en el xut amb la renúncia a arriscar en les passades ofensives. Una ferma acusació als futbolistes que es refugien en l’aspecte formal i l’acadèmic, el previsible que, de tan estudiat, és neutralitzable. El Girona ho va aconseguir durant la primera hora de partit. Fins a l’error comès per Juanpe en una difícil sortida de pilota des d’un córner que va generar el gol de Pedri. Hi va haver nou segons entre l’erroni desplaçament del defensa gironí interceptat per Frenkie de Jong fins que la pilota va entrar a la xarxa.

El Barça estava instal·lat a la meitat de Montilivi que defensava el Girona. Mitjançant control i passada, la pilota va discórrer pels peus de Frenkie, Pedri, Gavi, Ansu i Alba. De dreta a esquerre va córrer la bola per tornar cap a l’altre costat, on Pedri va aprofitar el mal refús de Gazzaniga. A l’àrea de la porteria hi havia el jove jugador canari (20 anys) per rematar el 0-1 en el partit 100 amb el Barça. Pedri va complir com un alumne avantatjat. Xavi li exigia les arribades i els gols que corresponen a un centrecampista del Barça i, de moment, ha marcat més gols (sis) que en les dues campanyes precedents.

Torna Lewandowski

Però Pedri era un dels interpel·lats per l’entrenador, que va citar els cinc components de la línia. «Encara no ens hi atrevim del tot. Fem la passada correcta i no la que trenca línies, la definitiva. No enganyem el contrari», va reflexionar Xavi, que demanava en aquest mateix punt la gosadia d’improvisar amb xuts llunyans o centrades a l’àrea. Tot i que no hi era Robert Lewandowski.

L’absència del davanter polonès s’ha notat en totes les facetes excepte en els resultats. S’han guanyat els tres partits de Lliga sense ell. Els tres per 1-0. Dos gols (Getafe i Girona) han sigut del complidor Pedri. L’altre d’Ousmane Dembélé davant l’Atlètic. Xavi també trobarà a faltar l’extrem francès, que estarà absent unes tres setmanes després de la ruptura muscular al recte de la cama esquerra que es va fer a Montlivi contra el Girona.

Xavi perd un futbolista «diferencial» com sol dir, i en recupera dos aquest dimecres en la visita ajornada del Betis. Ferran Torres s’uneix a Lewandowski, autor de dos dels quatre gols des de fora de l’àrea. Contra el Viktoria Pilsen en la Champions i contra el Vila-real en la Lliga. L’altre correspon a Raphinha, que va obrir el marcador a Ceuta.

Menys gols i ocasions

Notícies relacionades

Sense Lewandowski s’ha reduït la producció de gols, com era d’esperar. Ansu Fati i Ferran han jugat a l’eix de l’atac durant la seva sanció i no han pogut mantenir l’altíssima mitjana de gols del seu company. L’equip, alhora, ha generat menys ocasions de gol sense el seu principal referent. El Barça no ha marcat ni dins ni fora de l’àrea, i la seva manera d’atacar s’ha modificat.

Un procés que continua respecte als últims anys. Sempre es va acusar el Barça de desdenyar el xut llunyà, però en això hi influeix les característiques dels futbolistes. La marxa de Lionel Messi ha desembocat en una davallada radical dels gols des de fora de l’àrea. Per exemple, ningú ha transformat una falta directa des que se’n va anar l’excapità argentí, que va aprofitar l’última el maig del 2021.