COMIAT INESPERAT

L’última nit amb Piqué

L’última nit amb Piqué

FCBARCELONA

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Va arribar aviat al Camp Nou, escenari inusual de l’entrenament previ al seu inusual comiat. Va arribar aviat i se’l va veure somrient, fent broma com solia fer Gerard Piqué abans d’entrar en els mesos finals en què el rostre melancòlic i absent presidia cadascun dels seus moviments.

Cansat de viure amb un secret en les últimes setmanes, envoltat d’una tempesta sense fi, dins i fora del camp, s’apresta a viure la nit que no va imaginar que arribés tan aviat. L’última nit al Camp Nou amb la seva gent, la mateixa que el va criticar després d’aquell error contra l’Inter i el va sotmetre a un debat de xiulets i protestes, tan caïnista com culer, quan va aparèixer en els 10 minuts finals davant el Vila-real, que van afegir més arguments per dissenyar sota el més fosc hermetisme un final impactant a una trajectòria de somni en què va ser actor principal del millor Barça de la història (el de Guardiola, 2008-2012), i de la millor Espanya mai vista abans (la de Vicente del Bosque, 2010-2012).

Trencant vells esquemes

Un final singularment piquenià, que ha sacsejat les estructures del Barça perquè ha trencat vells esquemes i ha deixat a la vista situacions incòmodes amb Joan Laporta –el defensa va celebrar el seu retorn a la llotja i ara la relació és més distant que mai–, i amb Xavi Hernández, que va ser el seu company i ara ha posat des de la banqueta la firma esportiva al seu adeu quedant en el procés ferides que trigaran a cicatritzar.

«No és un tema personal, és només futbolístic», es va entossudir a aclarir Xavi. «No sé si he sigut just o no amb ell, però sí que sé que he sigut sincer, honest i honrat», va al·legar l’entrenador, recordant que ell va passar una situació així quan va marxar del Barça, així que veu «normal que faci aquest pas al costat al sentir-se menys útil».

De Bakero a Gerard

Similar sí, però també diferent. Xavi va voler anar-se’n l’estiu del 2014 després del frustrant Mundial del Brasil, però va aguantar fins a l’estiu següent. El llavors capità va aguantar i va marxar a Qatar després d’aixecar el triplet amb el Barça de Luis Enrique.

Piqué agafa i fa les maletes a inicis de novembre, una cosa que només permet comparacions amb la sortida de Bakero, l’últim capità blaugrana que va abandonar el Camp Nou. Era el novembre de 1996, però amb una altra substancial diferència. El basc se’n va anar a esgotar els seus últims dies a Mèxic. El central, en canvi, marxa a casa seva perquè va deixar clar que després del Barça no hi hauria res més.

Fins a l’últim moment Piqué ha exercit de Piqué, amb la rebel·lia que el caracteritza, esquivant rutes tradicionals, apostant per nous formats com aquest emotiu vídeo de 137 segons, que el reconcilia amb la seva infància i el connecta emocionalment amb el soci del qual s’havia desenganxat en els últims mesos. Acostumat a anar per lliure, ha dominat, d’inici a final, el relat del seu adeu, per molt que això hagi fastiguejat els poders del club, que l’han vist sempre com un contrapoder impossible de governar. 

L’últim pòster

Així surt finalment Piqué en la seva última cita amb el culer. L’última des de la gespa, tot i que Xavi no va voler avançar si seria o no titular contra l’Almeria. «Ja ho veurem, ja ho veurem...», va dir amb to dubitatiu el tècnic. Però el central, com va deixar dit al final del seu emotiu discurs, tornarà.

«Ja em coneixeu, tard o d’hora tornaré»; va dir mirant a la llotja que aquesta nit ocuparà Laporta. Amb el president va posar ahir a la primera foto de la plantilla 22-23 en una altra curiosa picada d’ullet del destí piquenià. Primera i última foto del defensa. Tan a prop ahir i tan lluny ideològicament de Laporta i Xavi, els que apareixen a la seva esquena, ubicats tots dos a la segona fila en una imatge final d’una llarga història de desamor.

Notícies relacionades

Qui sap si serà també l’últim pòster per a Busquets, el capità que acaba contracte d’aquí vuit mesos (juny del 2023), com Sergi Roberto, un altre dels qüestionats amos del braçal, igual com Alba (acaba el 2024), a qui el club va intentar sense èxit que deixés el Camp Nou en les hores finals del mercat estiuenc amb una cessió a l’Inter. El lateral esquerre es va quedar. I segueix ara. Piqué, no.

Piqué se’n va per tornar, cansat, això sí, de moltes coses que ara oculta sota l’impactant record del vídeo amb el qual va sacsejar el barcelonisme. Se’n va en un rutinari dissabte de Lliga, sense la pompa ni la festa de l’adeu de Xavi o Iniesta