«TARD O D’HORA TORNARÉ»

Un comiat a l’estil Piqué

Un comiat a l’estil Piqué

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Acabava Gerard Piqué el vídeo, emotiu, elegant, carregat de barcelonisme, ple de sentiments, des del centre d’un silenciós i desèrtic Camp Nou, l’estadi que l’ha vist jugar des del 2008, el mateix que l’ha xiulat recentment quan el seu rendiment decreixia, castigat per les lesions, transformat per Xavi en una peça residual (el sisè central superat fins i tot en la rotació per Marcos Alonso, un lateral que no és central).

Acabava aquesta peça audiovisual amb ell mirant a la llotja, buida en aquella secreta nit de rodatge, i una frase que serà el seu pròxim full de ruta una vegada abandoni la roba de futbolista. «I ja em coneixeu, tard o d’hora tornaré», va explicar Piqué fixant la mirada en aquesta cadira que ara ocupa Joan Laporta, el president que ha vist sortir en tot just any i mig dos capitans:Messi i Piqué.

Mirava el defensa des de la penombra d’un estadi que es prepara per viure demà un partit que mai va imaginar. O com la rutinària visita de l’Almeria en una tardoral jornada de Lliga es transforma en l’escenari del comiat d’un dels millors defenses de la història del Barça.

Les crítiques de Laporta

Així ho va voler Piqué després d’anunciar de manera sorprenent que abandona el futbol a meitat de temporada, una cosa també poc usual. Però res en ell ha sigut tradicional. Va faltar, a més, que Laporta el critiqués públicament en l’última assemblea de compromissaris perquè no volia renunciar a rebaixar-se el salari, tal com li demanava la directiva per adequar el ‘fair play’ salarial de la plantilla. Tenia un any i mig més de contracte (juny del 2024) i era la nòmina més alta del vestidor, així que podria deixar d’ingressar 30 milions d’euros.

Submergit, a més, com estava, en un tempestuós any (el seu divorci amb Shakira, lesions que llastaven el seu rendiment unit als xiulets del Camp Nou pel seu calamitós partit amb l’Inter que va ser el pròleg de l’eliminació europea del Barça, a més de la tensió no resolta amb Xavi, que el va relegar a l’equip) van exercir de motius per escollir l’inesperat camí de l’adeu.

Marcant els temps

Fart que el club l’empenyés a anar-se’n, Piqué va decidir marxar triant acuradament tots els detalls. Ho ha fet el defensa marcant els temps, acostumat com està a ser l’únic i veritable amo del seu destí. Tots. ¿Com? A través d’aquest vídeo, elaborat amb exquisit tacte i sensibilitat, i distribuït en el seu compte de Twitter, al marge de l’oficial del Barça.

¿Quan? Tot just 48 hores abans que es vesteixi per última vegada la samarreta blaugrana al Camp Nou, després de 15 anys, sense que el club n’estigués assabentat, evitant així qualsevol tipus de filtració. Ho hauria pogut dir en el sopar que va mantenir l’equip dimecres a la nit a Can Ferran, un restaurant de Sant Quirze del Vallès, però va triar callar perquè tingués més impacte

¿I per què ara? Perquè ha preferit fer-ho per voluntat pròpia abans que la junta prengués alguna mesura dràstica sobre el seu futur, coincidint amb l’obertura del mercat hivernal de gener. ¿I els diners? Renuncia al contracte que el convertia en el més ben pagat de la plantilla, tot i que s’han de resoldre abans els diners que van diferir en temps de pandèmia, llavors amb Josep Maria Bartomeu a la presidència. Uns diners que tampoc vol buscar en altres llocs lluny del Camp Nou.

L’adeu va ser a Lisboa

«Sempre he dit que després del Barça no hi hauria cap altre equip i així serà», va proclamar Piqué, que es retira del futbol a principis de novembre. Compleix així, finalment, el que va prometre l’agost del 2020 poc després del cruel 2-8 del Bayern de Munic al Barça de Quique Setién. «Ningú és imprescindible i soc el primer que m’ofereixo si ha de venir sang nova, soc el primer a deixar-ho, perquè crec que ara sí que hem tocat fons», va confessar llavors el defensa sense saber que necessitaria dos anys, dos mesos i tres dies per visualitzar aquest adeu.

Notícies relacionades

Un adeu des del camp. Però no és un fins sempre. Ni de bon tros. El Piqué defensa, rebel, irreverent, agosarat amb la pilota, peça capital en la construcció del millor Barça de la història, contemporani de Puyol, Messi, Xavi i Iniesta, amb personalitat reptadora i provocativa, deixa pas al soci Piqué, bolcat en els seus negocis, que es prepararà per tornar a la casa on va habitar durant 25 anys de la seva vida.

Per això, l’empresari (propietari de l’Andorra, de la nova Copa Davis i connexió clau en l’elecció de l’Aràbia Saudita com a seu de la Supercopa d’Espanya) té un pla. Avisats queden tots. Piqué deixa per sorpresa les botes al vestidor del Camp Nou, però prepara el vestit per tornar (els estatuts del club prohibeixen presentar-se en els dos pròxims anys) a l’estadi. Però per seure una mica més amunt, com a president del Barça.