EL MERCAT BLAUGRANA

El Barça i el partit del ‘fair play’

Després del trio de fitxatges per a la davantera, la directiva activarà aquesta setmana la segona palanca

La junta espera que amb una tercera pugui quadrar el ‘sudoku’ del límit salarial

El Barça i el partit del ‘fair play’

ALBERT GEA/REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça aixecarà aquesta setmana la segona palanca, essencial no només per poder fitxar sinó també per poder inscriure. El club blaugrana, escanyat per la gestió econòmica de Josep Maria Bartomeu, va haver d’esperar fins a l’últim moment per poder inscriure als seus fitxatges l’estiu passat. El ‘sudoku’ d’aquest any es planteja difícil, però confia que amb alguna sortida, unida a una tercera palanca, pugui tenir l’‘ok’ federatiu a tots els seus reforços.

El club va fer saber dijous que la sortida de Frenkie de Jong és clau per poder inscriure Kessié, Sergi Roberto i Christensen. La seva marxa alliberaria 42 milions de massa salarial. Per poder donar d’alta Raphinha i el ‘refitxat’ Dembélé, el Barça calculava que necessitaria alliberar 25 i 30 milions d’euros addicionals en forma de retallades de fitxes o més sortides, a més d’activar la segona palanca econòmica.

A això s’hi hauria d’afegir ara la fitxa de Lewandowski i la dels defenses que vol incorporar Xavi (Koundé, Azpilicueta i Marcos Alonso). 

El Barça va anunciar el 30 de juny un acord amb Sixth Street, un fons d’inversió nord-americà amb seu a San Francisco, que li injecta 207,5 milions d’euros per la venda del 10% dels drets televisius de la Lliga per als pròxims 25 anys. La proposta de LaLiga amb CVC implicava la cessió del mateix percentatge per més diners, 270 milions, però pel doble de temps, 50 anys.

Aquesta setmana la directiva espera repetir la fórmula de Sixth Street, venent un 15% més per uns 320 milions, com va avançar aquest diari, que permetria tornar a fitxar amb llibertat sense les cotilles que estableix LaLiga: d’aquesta manera el Barça deixaria enrere l’esquema de l’1x4 que va patir a l’estiu passat (només podria invertir un euro per cada quatre que estalviés) per passar a l’1x1, que faria molt més assequibles les inscripcions de Lewandowski i companyia.

L’únic amb límit salarial

Es pot recordar que l’últim informe de LaLiga situava el Barça com l’únic equip amb el marge salarial negatiu (-144 milions). L’operació sortida està de moment parada: els cinc descartats (Riqui Puig, Mingueza, Braithwaite, Umtiti i Neto) continuen sense haver trobat destí i els únics pels quals es podria fer caixa serien els neerlandesos De Jong i Memphis Depay. Cal recordar que un acomiadament unilateral no alliberaria massa salarial, com va recordar Mateu Alemany durant la presentació de Raphinha.

Davant aquest panorama, el club té previst activar una tercera palanca, el 49% de Barça Studios, que seria clau per obtenir uns 200 milions. El club s’ha plantejat més opcions per obtenir ingressos addicionals amb què poder fitxar jugadors i sanejar encara més la seva situació financera. Una opció seria la venda d’un 15% del museu de l’entitat, un dels més visitats de la ciutat, durant set anys per una quantitat que podria arribar als 230 milions d’euros.

Notícies relacionades

Aquesta instal·lació va proporcionar el 2019, l’any abans de la pandèmia i últim exercici sobre el qual hi ha dades, uns 42 milions d’ingressos. En tot cas es tracta d’una possibilitat «guardada al calaix» i sobre la qual no hi ha cap decisió definitiva presa. El que sí que ha descartat de moment Laporta és activar la venda de BLM, que opera el marxandatge de l’entitat. LaLiga, que està atenta als moviments del Barça, presentarà el 31 de juliol els límits salarials, malgrat que no són una foto fixa sinó que es van modulant de manera dinàmica segons els moviments dels clubs.

L’any passat, el dia abans del primer partit de Lliga davant la Reial Societat, el Barça va poder inscriure Memphis Depay, Eric Garcia i Rey Manaj gràcies al fet que Piqué es va abaixar «significativament» el sou. Agüero només va poder estar donat d’alta a LaLiga el dia del final del mercat d’estiu, gràcies a les retallades salarials de Busquets i Alba. Al gener, va ser la reestructuració del sou d’Umtiti la que va permetre poder fer lloc a Ferran Torres perquè jugués dos dies després a la Supercopa. Caldrà veure si el club esgota fins al 13 d’agost, dia del debut de lliga a casa davant el Rayo Vallecano.