EL NEERLANDÈS NO SE’N VOL ANAR

Frenkie de Jong torna al Barça sense saber encara si seguirà

Frenkie de Jong torna al Barça sense saber encara si seguirà

FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Frenkie de Jong torna aquest dilluns a la ciutat esportiva a Sant Joan Despí. Ja porta alguns dies a Barcelona, la ciutat que no vol abandonar, per molt que des d’alguns sectors del club el vagin empenyent, convertit el neerlandès en el millor actiu possible per aconseguir diners.

Pedri i Ansu Fati també quedarien inclosos en aquest capítol de «palanques econòmiques», però ningú contempla, ni remotament, l’opció d’executar-les. Amb Frenkie de Jong, 25 anys i esgotada ja la seva tercera temporada al Camp Nou sense acabar d’explotar definitivament, tot és molt més senzill.

L’interès de l’United

Coincideix, a més, l’interès real del Manchester United, un gran d’Europa que va entrar en una crisi sense remei des que va marxar Sir Alex Ferguson perquè ha sigut incapaç de trobar un entrenador que donés continuïtat al projecte. Encara no fa ni 10 anys que va marxar l’home que va construir la seva gran obra a Old Trafford i ja han desfilat set entrenadors (Moyes, l’interí Giggs, Van Gaal, Mourinho, Solsjkaer i els dos últims, també amb etiqueta provisional, Carrick i Rangnick) abans que aquest estiu hagi aparegut Erik ten Hag.

El neerlandès és el pont que uneix Frenkie de Jong amb la Premier. Tots dos van coincidir en el jove i refrescant Ajax que va eliminar el Madrid (març del 2019) i es va quedar en el llindar de la final de la Champions. Ten Hag necessita aquest jugador modern, amb capacitat per desequilibrar, arribada a l’àrea, intel·ligència tàctica i ductilitat per moure’s en diverses zones del camp.

Aquest jugador que, potser, si el Barça no tingués aniria boig per comprar-lo, disposat a gastar-se una fortuna, com la que es va gastar Bartomeu el gener del 2019 quan va viatjar precipitadament fins a Amsterdam per portar-lo a Barcelona, quan el París SG i el Manchester City feien les últimes maniobres de seducció.

Però Frenkie de Jong estava seduït per aquesta connexió tan històrica com singular teixida entre l’Ajax i el Barça des de diverses generacions abans. Va arribar i mai ha acabat de trobar el seu lloc.

S’han vist grans moments seus, però sense la continuïtat que se li exigeix a un futbolista que li va costar al club blaugrana 75 milions d’euros més 11 en variables. Tampoc ha trobat el seu veritable rol dins l’equip, i encara no es troba com el seu veritable amo, tot i que estava destinat a executar el paper de líder.

Integrat a Barcelona

Sí que està perfectament integrat a la ciutat, on es mou de meravella amb Mikki Kiemeney, la seva nòvia. Els encanta Barcelona. Per això s’han comprat una casa a la zona alta, convençuts que estaran molts anys a la vora del Mediterrani.

La proposta de l’United, un club que fa gairebé una dècada que busca el seu nou lloc, no té ni tan sols l’aval de la Champions. Ha quedat fora de l’aristocràcia europea la temporada vinent, cosa que dificulta més el paper de Ten Hag, per molt que estigui convençut que amb ell es tornarà a veure l’autèntic Frenkie de Jong.

El Barça, mentrestant, s’espavila amb un doble llenguatge. En el mercat diu públicament, són paraules de Laporta de la passada setmana, que «Frenkie no està en venda», però després, ja dins els despatxos, debat amb representants dels clubs de la Premier interessats en el neerlandès.

Notícies relacionades

Xavi, per si de cas, ja va deixar clara la seva posició a l’acabar la passada temporada. Si hi ha un traspàs no és per una qüestió esportiva. «Frenkie ha de marcar una època. Pot ser un dels millors migcampistes del món i si és per mi seguiria molts anys», va proclamar el tècnic, a qui el trio integrat per Busquets, Pedri (abans de la seva lesió) i Frenkie li va proporcionar els millors moments de la temporada passada abans del declivi final, coincidint amb l’eliminació en l’Europa League contra l’Eintracht.

Aquest dilluns el neerlandès torna al vestidor sense saber si a meitat o final de l’estiu haurà de canviar de club i ciutat. Si només depengués de Frenkie de Jong, no hi hauria dubtes. No es mou de Barcelona, segur com està que el seu futbol, elegant i precís que tant agrada a Ten Hag per al seu nou United o a Tuchel per dinamitzar el Chelsea, acabarà donant-li la raó.