EL PAPER CLAU DE NOELIA ROMERO

Els dispositius de la ‘compliance officer’ culer van agitar la investigació del Barçagate

  • Mentre Price Waterhouse Cooper investigava, per encàrrec i dirigits per Bartomeu, Noelia Romero elaborava el seu propi informe intern, en compliment del reformat Codi Penal del 2015

  • El Barça va acomiadar la seva ‘compliance officer’ al juliol i aquesta es va posar a disposició de l’autoritat judicial per a tot el que volguessin saber sobre la feina que havia desenvolupat al club

  • Quan Romero va declarar, voluntàriament, al jutjat núm. 13, va entregar els tres dispositius corporatius (portàtil, tauleta i mòbil) amb tota la informació perquè no pogués ser manipulada

Els dispositius de la ‘compliance officer’ culer van agitar la investigació del Barçagate
3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Tothom sabia al Barça que el jutjat núm. 13 de Barcelona aixecaria el secret del sumari del Barçagate el pròxim 11 de març, una vegada celebrada la votació a la presidència del Barça. Alguna cosa deu haver passat que ha fet que els Mossos comencessin aquest dilluns a fer registres i detencions preventives, després de les seves minucioses indagacions, que acumulen ja diversos mesos de feina, gairebé un any.

Des del primer moment, els noms del president Josep Maria Bartomeu, del CEO Òscar Grau, del cap jurídic i en nòmina del Barça, Román Gómez Ponti, i de Jaume Masferrer, assessor personal de ‘Barto’, però a sou (que mai va perdre) del Barça, van aparèixer en les investigacions dels Mossos després de realitzar, en les primeres indagacions, un ‘forensic’, que no és més que un treball d’investigació interna que es fa al si d’una companyia per aclarir determinats assumptes i/o comportaments a petició de la mateixa empresa (no va ser aquest el cas del Barça) o d’un grup investigador.

Primers símptomes

Un dels processos del ‘forensic’ consisteix a utilitzar determinades paraules clau que facin referència al tema de la investigació i/o els objectius que es volen obtenir. Aquestes paraules clau s’entrecreuen als dispositius informàtics de les persones que es consideri que hagin pogut tenir relació amb el tema a investigar. I, des del primer moment de la investigació dels Mossos, els cognoms de Bartomeu, Grau, Gómez Ponti i Masferrer es van disparar en aquest rastreig, cosa que no significava que fossin culpables de res, sinó que havien sigut les persones que més relació havien tingut amb aquesta temàtica.

Hi ha qui pensa que si els Mossos han acabat entrant als domicilis i despatxos d’aquests destacats executius i empleats del Barça és, fonamentalment, per tres raons. Una, s’estava esgotant el termini del secret del sumari; dos, els actuals responsables de la gestió del club complien els seus últims dies i, tres, existia la possibilitat que, al tenir la sensació que no havien subministrat tota la informació sol·licitada o contestat a les preguntes o peticions requerides pels Mossos, hi havia el perill que destruïssin la informació abans de deixar l’entitat.

Informes paral·lels

Una de les aportacions més importants en la investigació portada a terme pels Mossos és la relacionada amb el treball, suspensió d’ocupació i sou i posterior acomiadament (9 de juliol) de Noelia Romero, la ‘compliance officer’ (oficial de compliment) del club. Romero treballava amb independència de la junta i era, com totes les ‘compliance officer’, l’encarregada de supervisar el compliment normatiu de la institució.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, mentre Price Waterhouse Cooper realitzava la investigació externa o de part, a requeriment de Bartomeu i, no només això, sinó entrevistant només les persones designades pel llavors president del Barça, Romero, en compliment de la reforma del Codi Penal del 2015 i complint la seva feina, va realitzar una investigació interna, que complementa la de Price, tot i que totes dues es produeixen de forma paral·lela i independent sobre el cas Barçagate.

Elogis del sector

Notícies relacionades

Quan Romero és acomiadada, al juliol, es posa a disposició de l’autoritat judicial i amb l’objectiu d’assegurar la integritat de la seva informació i perquè no pogués ser manipulada pel club, entrega als Mossos els tres dispositius corporatius, no els seus, privats, els del club (portàtil, tauleta i mòbil), on hi havia tota la informació del Barçagate i altres temes i, en qualsevol cas, després d’haver volgut declarar voluntàriament al Jutjat d’Instrucció núm. 13 com a testimoni pel cas Barçagate. És en aquest acte on entrega els seus dispositius.

És evident, entre altres raons, perquè Noelia Romero va ser interrogada fa ja diversos mesos, que a la informació facilitada per la ‘compliance officer’ blaugrana se n’hi va afegir, posteriorment, molta més, tot i que el coneixement d’aquesta professional sobre el Barçagate i altres assumptes era molt important. Durant les setmanes que van succeir el seu acomiadament, Romero va ser altament elogiada pel sector, que considerava que havia complert «estrictament» amb la seva feina. És més, fonts del sector vinculat a aquest tipus de professionals tan específics han reconegut a EL PERIÓDICO que l’acomiadament de la ‘compliance officer’ del Barça té una repercussió molt negativa sobre l’entitat blaugrana.

Temes:

Barça