Investigació policial

Bartomeu passa la nit al calabós pel Barçagate

  •  Jaume Masferrer, Òscar Grau i Román Gómez, també arrestats pels Mossos

  • S’ha registrat els seus domicilis i també les oficines del club a la recerca de documentació vinculada amb el cas

  • L’última hora sobre Josep Maria Bartomeu i el ‘Barçagate’, en directe

  • ¿Què és el ‘Barçagate’? El cas, en sis claus

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha passat un any ja des que la cadena SER va destapar el Barçagate i s’havia postergat fins en sis ocasions l’aixecament del secret de sumari sobre la investigació per no interferir en les eleccions. Però la investigació ha explotat de ple en la setmana en què el club blaugrana elegirà el successor de Josep Maria Bartomeu. L’expresident ha sigut detingut juntament amb Jaume Masferrer, la seva antiga mà dreta, Òscar Grau, CEO del club, i Román Gómez Ponti, cap dels serveis jurídics, després que la unitat dels Mossos d’Esquadra especialitzada en delictes econòmics s’hagi personat a les oficines del club. L’expresident ha passat la nit al calabós i aquest dimarts, cap a les 9 del matí, té previst declarar davant la jutge Alejandra Gil a la Ciutat de la Justícia.

El jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona havia ordenat el registre als domicilis i despatxos dels detinguts i a la seu de I3 Ventures i de Telampartner, empresa d’inversions financeres. Igual que van fer el juliol passat, al Camp Nou els agents han entrat als despatxos del departament legal i de finances del club a la recerca de documentació i altre material vinculat amb la investigació. S’ha impedit l’accés a les oficines als empleats que en aquell moment no estaven treballant. El TSJC ha precisat que la jutge havia ordenat el registre però no les detencions, decisió que havien pres els Mossos. Tots quatre detinguts han sigut traslladats a la comissaria de les Corts per prestar declaració. Els advocats defensors han recomanat als detinguts no declarar davant els Mossos i, en tot cas, reservar-se davant la jutge. Aquesta indicació és habitual quan hi ha secret de sumari, ja que els arrestats desconeixen les proves que hi ha contra ells. Tots van optar per no parlar, però mentre Gómez Ponti i Grau han sortit en llibertat, Bartomeu i Masferrer han passat la nit al calabós. Aquests dos últims s’asseuran aquest dimarts al matí davant la magistrada.

L’entrada i registre s’ha efectuat davant el pròxim aixecament del secret de sumari que estava previst per a l’11 de març. Un altre dels motius, segons fonts judicials, podria ser l’entrega al jutjat de documentació relacionada amb el cas. En un comunicat, els Mossos han volgut «destacar l’actitud i col·laboració de l’entitat blaugrana tant en els registres que s’han fet aquest dilluns com durant el transcurs de la investigació». Fonts de la defensa han expressat la seva estranyesa per l’operació, ja que al juliol es va produir un primer registre al club. Això sí, és la primera vegada que entren en domicili de l’expresident.

La magistrada va admetre a tràmit el 14 de juliol la denúncia contra Bartomeu, Masferrer i Carlos Ibáñez per administració deslleial i corrupció entre particulars que havia presentat el col·lectiu Dignitat Blaugrana pel contracte de l’empresa I3 Ventures amb el Barça. Aquesta empresa es dedicava a monitoritzar l’activitat a les xarxes socials per a l’entitat blaugrana i, segons la informació de l’emissora, de crear comptes a les xarxes socials per criticar personalitats i entitats no afins a la junta de Bartomeu, entre els quals Messi i Piqué.

El club hauria dividit el pagament d’un milió d’euros a I3 Ventures en factures de menys de 200.000 euros per no haver de sotmetre aquest moviment a una aprovació de la junta. La Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos afirma que el club hauria pagat un sobresou del 600% amb I3 Ventures i que no s’haurien complert els tràmits habituals ni els controls interns de l’entitat.

«Algú ha ficat mà a la caixa»

L’escàndol va generar un sisme al si del club blaugrana, fet que ha provocat la dimissió de sis directius de Bartomeu. «Sincerament crec que algú ha ficat mà a la caixa», va sentenciar Emili Rousaud, un dels dimissionaris. A més de rescindir el contracte amb I3 Ventures, per intentar netejar la seva imatge el Barça va encarregar una auditoria a PriceWaterhouseCoopers que, segons el resum divulgat pel club, va desestimar que l’entitat blaugrana hagués ordenat la creació dels comptes a les xarxes socials, va certificar que el preu pel qual es va contractar 13 Ventures entrava en el marge de mercat i va descartar qualsevol tipus de corrupció. Va ser un intent en fals de tancar el cas, que ha acabat amb la detenció de Bartomeu, que marcarà la setmana de l’elecció del seu successor.

Les reaccions

Notícies relacionades

«No és una bona notícia ni una notícia agradable per al Barça ja que aquesta persona ha sigut president del FC Barcelona. Si bé no va tenir una gestió bona, no deixa d’haver sigut president i és una notícia que no és agradable per a ningú», ha assenyalat Joan Laporta, que ha demanat respectar la «presumpció d’innocència» per a Bartomeu alhora que ha lamentat que «aquests fets perjudiquen enormement la imatge i la reputació del FC Barcelona». Una cosa en la qual també ha coincidit Víctor Font. «És un dia trist per al barcelonisme perquè afecta la reputació institucional del club. Jo, que en vaig ser un dels afectats, vaig demanar informació quan es va publicar l’auditoria respecte al que havia succeït i això, lògicament, no ha passat», ha comentat en una entrevista al diari ‘Sport’. «Massa gent volent fer mal al Barça, no ho permetrem. Mai caminaràs sol», ha tuitejat, per la seva banda, Toni Freixa.

S’haurà de veure quina incidència té aquest nou episodi del ‘Bartogate’ en els comicis blaugrana entre els quals encara no han votat; 22.811 socis van sol·licitar el vot per correu i tenien fins divendres passat per exercir-lo, per la qual cosa van dipositar el seu vot abans de l’arrest de Bartomeu.

Temes:

Barça