Cronologia del ‘Barçagate’: un any d’escàndol

El president ha passat de negar qualsevol irregularitat a les xarxes socials a declarar a comissaria

El també conegut com ‘Bartogate’ va esclatar el febrer del 2020 i les investigacions periodístiques i judicials han destapat la trama

Sis directius van dimitir com a rebuig de l’actuació del dirigent i la ‘compliance officer’ va ser acomiadada per demanar claredat

Cronologia del ‘Barçagate’: un any d’escàndol
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barçagate o Bartogate, en qualsevol de les dues denominacions, ha sigut un dels escàndols que va empènyer Josep Maria Bartomeu a dimitir el mes d’octubre passat per no haver d’afrontar una moció de censura. La bandera de la transparència que sempre va onejar el president i la seva junta va ser un lema més que una realitat, perquè el club sempre va mirar de tapar una vergonyosa actuació que va destapar la cadena SER, al revelar que una sèrie de comptes a les xarxes socials que difamaven barcelonistes eren propietat d’una empresa contractada pel Barça.

Un any dura el ‘Bartogate’, i encara no ha acabat, just quan aquesta setmana acabarà amb l’elecció del successor de Bartomeu. La cronologia dels fets és la següent:

17 de febrer del 2020 La cadena SER informa que una empresa contractada pel Barça és darrere d’una sèrie de comptes a les xarxes socials que desprestigien i denigren destacades personalitats barcelonistes, des de Gerard Piqué i Lionel Messi, a Xavi Hernández, Joan Laporta, etc. El club ho desmenteix en una nota pública.

18 de febrer. L’emissora confirma que l’empresa és I3 Ventures i era darrere de diversos comptes difamatoris. Jaume Masferrer, assessor de Bartomeu, havia establert l’acord amb Carlos Ibáñez, el seu propietari. Bartomeu insisteix que la informació «és falsa».

19 de febrer. El president acudeix a Sant Joan Despí a donar explicacions a la plantilla. Messi veu «molt estrany» tot el que ha passat.

21 de febrer. Bartomeu anuncia la suspensió d’ocupació i sou de Masferrer per la pressió de diversos directius i encarrega una auditoria.

22 de febrer. Barça-Eibar (5-0). Crits de «Bartomeu dimissió» al Camp Nou abans, durant i després del partit, amb diverses tandes de mocadorades.

27 de febrer. Comptes com Respeto y Deporte, Sport Leaks, Alter Sports, Justicia y Diálogo en el Deporte, Jaume un Fil de Terror i Mésqueunclub són alguns dels es dediquen a difamar gent vinculada o no amb el Barça. Formen part d’un conglomerat de comptes que pertanyen a l’empresa d’Ibáñez.

Març. Diverses informacions descobreixen que el contracte del Barça amb I3 Ventures era d’un milió d’euros per cinc anys i que s’havia fraccionat en quantitats inferiors a 200.000 euros per eludir l’aprovació preceptiva de la junta directiva.

7 d’abril. Emili Rousaud, que havia suggerit a Bartomeu que dimitís a causa de l’escàndol, es veu forçat a dimitir pel president, que també demana que cessin Enrique Tombas, Josep Pont i Silvio Elías, tots ells integrants de la comissió econòmica.

8 d’abril. Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia, també vinculats a les àrees que van ser obviades en el contracte amb I3 Ventures, dimiteixen.

9 de juny. El Barça suspèn de sou i feina Noelia Romero, la ‘compliance officer’ del club. L’executiva va promoure una auditoria interna paral·lela a l’encarregada per aclarir els fets.

17 de juny del 2020. El Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona admet a tràmit la denúncia de la plataforma Dignitat Blaugrana per presumpta administració deslleial i/o corrupció entre particulars d’alguns directius.

29 de juny del 2020. Els Mossos d’Esquadra acudeixen al Camp Nou a recollir informació sobre el cas per ordre de la jutge titular del jutjat.

6 de juliol. El Barça comenta les conclusions de l’auditoria externa realitzada per PriceWaterHouseCoopers (PwC). Josep Vives, el portaveu, nega que s’hagués encarregat «cap campanya difamatòria contra ningú», que no s’ha produït «cap conducta corrupta ni benefici econòmic» i que les feines encarregades estaven «dins del preu de mercat».

9 de juliol. El club acomiada Noelia Romero per haver sol·licitat que s’exposés en públic l’auditoria al complet.

22 de juliol del 2020. La jutge Adriana Gil pren declaració a Noelia Romero i decreta el secret de sumari.

31 de juliol del 2020. ‘Mundo Deportivo’ informa que Jaume Masferrer s’ha reincorporat al club a exercir les seves funcions.

5 de setembre. Els Mossos d’Esquadra presenten un primer informe al jutjat d’instrucció número 13 en el qual identifiquen possibles delictes en la contractació d’I3Ventures, entre els quals, el d’administració deslleial.

7 d’octubre del 2020. La jutge amplia la investigació. El club, pel que sembla, no ha facilitat encara tota la informació requerida.

Notícies relacionades

15 d’octubre del 2020. La jutge amplia un mes el secret del sumari.

27 d’octubre del 2020. Josep Maria Bartomeu anuncia la seva dimissió.