LA CRISI BLAUGRANA

Messi executa la clàusula per anar-se'n i no es presentarà als entrenaments

El jugador informa la directiva que no acudirà a la prova PCR perquè dona el seu contracte per finalitzat

L'estrella insisteix a posar-se a disposició del club per trobar una sortida amistosa del Camp Nou

rozas54640251 file   in this nov  5  2019 file photo  barcelona s lionel m200828182112

rozas54640251 file in this nov 5 2019 file photo barcelona s lionel m200828182112 / Joan Monfort

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

Leo Messi ha trencat amb el Barça. Havia trencat feia uns quants mesos, però s’ho guardava per ell, com si es negués a admetre-ho. Resistint-se a donar l’ordre d’enviar un burofax que acabava amb 20 bonics anys de la seva vida, conscient que no només era una decisió futbolística sinó també vital perquè fa marxar la seva família al complet de Castelldefels.

Va fer executar l’enviament dimarts passat, el document legal que certifica l’abrupte i terrible final que ningú s’havia imaginat. Ni tan sols el mateix Messi. I ahir, com va avançar EL PERIÓDICO, va comunicar al club el segon i, potser, últim pas. Executava la clàusula que hi ha en el seu contracte per abandonar el Camp Nou.

El capità va comunicar al club, ja ho havia fet prèviament, i de forma verbal, Jorge Messi, el seu pare i agent, que avui no aniria a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. Ni tampoc demà quan comencin els entrenaments amb Ronald Koeman, el tècnic que havia dissenyat el seu projecte al voltant de la figura de l’argentí, que avui toparà al vestidor amb les vaques sagrades que no compten (Suárez, Rakitic i Arturo Vidal). Però no veurà, en canvi, el líder que ell havia triat per a la reconstrucció.

JORDI COTRINA

Contracte fins al 2021

Messi ja no se sent part del Barça. És dur d’assumir fins i tot per ell, tancat en un desconcertant silenci des que va rebre el 2-8 a Lisboa. La seva última imatge, com així vol Messi, amb la samarreta blaugrana. El capità creu que té la raó moral i esportiva per triar el moment d’abandonar casa seva, conscient que unes formes tan brusques erosionin la seva figura perquè no parla des que va marxar de Lisboa. Tot i que, això sí, ha intentat allargar la mà al club per buscar una sortida pactada, una cosa que ara sembla complicada.

A Leo ja no el lliga cap paper amb el Barça, afirmen els seus assessors legals, que han traçat una estudiada estratègia per aconseguir la sortida del Camp Nou. Cap paper ni tampoc res que el vinculi emocionalment amb casa seva, cansat dels desacords amb el president, a qui li va comunicar diverses vegades la seva voluntat de marxar.

REUTERS

Vol continuar a Europa assumint el risc d’erosionar la seva figura. El club recorda que té contracte en vigor i el qualifica d’intransferible. Però el City l’espera amb els braços oberts

Però Bartomeu no feia cas d’aquests missatges fins que va arribar el burofax que rubricava un tumultuós divorci, superior fins i tot a les traumàtiques sortides de Luis Suárez, Schuster, Maradona, Figo, Cruyff, Rivaldo, Ronaldo...

És Messi. No hi ha hagut un jugador així, de proporcions tan majestuoses, en la història d’un club amb 121 anys de vida. I decideix marxar, acollint-se a una porta oberta que s’havia deixat en l’última renovació firmada el 2017.

«Leo ha de tenir la llibertat de decidir el seu futur perquè s’ho ha guanyat», explicava Bartomeu el setembre del 2019. Així va passar amb altres llegendes: Xavi va marxar a Qatar (2015) i Iniesta va volar cap al Japó (2018). Cap va voler competir contra el Barça.

Messi, en canvi, vol continuar a Europa, assumint fins i tot el desgast que això li pot provocar. Se’n vol anar. Necessita anar-se’n i, a més, el Manchester City de Guardiola l’espera amb els braços oberts. I si arriba gratis, com creu l’estrella argentina, encara més.

Renovació fins al 2023

Aquest és el seu desig, traslladat per Jorge Messi Bartomeu en dues xerrades que han mantingut en les últimes hores després que aquest diari revelés que volia tenir una sortida amistosa evitant el conflicte amb la directiva per protegir la institució de rancúnies personals.

AP

«No volem reforçar un rival directe a la Champions», afirmen atemorits en la junta per la possibilitat de veure’l amb una altra samarreta

Però Bartomeu va fer saber al pare de l’estrella que només hi hauria una reunió si era per firmar la renovació fins al 2023, com negociaven el març passat quan es va paralitzar per iniciativa del jugador. Messi no és com Xavi ni Iniesta, diuen des del club.

«No volem reforçar un rival directe a la Champions», afirma amb energia la junta, terroritzada com està per la possibilitat de veure’l amb una altra samarreta que no sigui la blaugrana.

JORDI COTRINA

Postures enfrontades

Però Messi es veu tan fora del Camp Nou que avui no trepitjarà el vestidor de Sant Joan Despí, tot i que el club afirma que el contracte continua vigent (expira el 30 de juny del 2021), a més de considerar-lo intransferible. És del Barça, diu el Barça. I no està en venda.

Arguments que no comparteix el capità perquè entén que pot executar lliurement la clàusula que va imposar en el seu contracte, una vegada acabada la temporada el 23 d’agost passat amb la final de la Champions.

El Barça, mentrestant, recalca que va caducar el 10 de juny passat, per la qual cosa s’exposa a una sanció (un expedient lleu) si no es presenta. Si persisteix, la directiva podria obrir-li un expedient disciplinari com ja va fer amb Arthur quan va decidir quedar-se al Brasil sense afegir-se als entrenaments amb Setién.

Risc de plet

Messi està fent el mateix, per exemple, que va executar Dembélé fa tres anys quan no acudia als entrenaments amb el Dortmund per pressionar i forçar la seva sortida del Camp Nou. El francès no tenia, no obstant, la clàusula a què s’aferra l’argentí, tot i que el Barça recorda que el seu preu de sortida és de 700 milions d’euros.

Ap

El deteriorament de les relacions omple el capità encara més de raons. Se’n vol anar. Ja se n’ha anat

Neymar se’n va anar al París SG perquè van pagar els 222 milions de la clàusula. Messi sap que la FIFA no posarà cap problema per facilitar-li el trànsfer i jugar al City, el seu gran desig.

El problema rau en les diferents interpretacions d’un mateix contracte, de manera que s’exposaria a una possible denúncia del Barça i el cas aniria als jutjats, un perill per als equips que el volen: el City, en primera posició, el París SG i l’Inter.

Notícies relacionades

Però Messi ja fa temps que va abandonar el Camp Nou, tot i que gairebé ningú ho sabés. Si de cas ell, el seu pare, la seva família i Bartomeu. No es vol ni acomiadar de la seva gent, atrapada a casa per la pandèmia.

El que ha passat aquesta setmana va destapar com de podrida estava la relació. A més, encara ha donat més raons al capità per prendre una decisió tan esquinçadora com dramàticament trista. Se’n vol anar. Ja se n’ha anat.