LA FINAL DE LA COPA DEL REI

Puja la febre groga

Entitats i penyes criden a inundar el Wanda Metropolitano de color groc

jcarmengol38643594 madrid       27 05 2017            pitos al himno  durante l180418182549

jcarmengol38643594 madrid 27 05 2017 pitos al himno durante l180418182549

2
Es llegeix en minuts

Puja la febre groga al voltant de la Copa del Rei a mesura que s'acosta la final d'aquest dissabte al Wanda Metropolità de Madrid. Mentre els dos clubs protagonistes, Barcelona i Sevilla, han mantingut un perfil baix pel que fa a escalfar la temperatura ambiental del partit, altres actors ja han començat a fixar la cita com un escenari ideal per a les seves reivindicacions, mentre des del Govern d'Espanya s'adverteix del perill, segons la seva opinió, que això pot comportar.

Omplir les grades de samarretes grogues i estelades, xiular l'himne espanyol o esbroncar el rei Felip VI, que presidirà per quart any consecutiu el trofeu que porta el seu nom, podria tenir conseqüències, segons va advertir el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que equipara els xiulets a l'himne espanyol o al rei a un acte de violència. "Que no hi hagi cap mena de dubte que des del moment que hi hagi una falta de respecte a algú, ja siguin persones o institucions, això tindrà una repercussió i el Comitè de Disciplina actuarà", va assegurar Zoido en una entrevista al diari Marca. El ministre assegura que no dubtarà a aplicar la legislació d'Antiviolència: "S'han de respectar tots aquells, que a més són majoria, que respecten uns himnes, amb tot el que tenen de simbologia".

¿Llibertat d'expressió?

El polèmic president de la Lliga de Futbol Professional, Javier Tebas, es va afegir aquest dimecres a aquestes tesis al qualificar de "violència verbal" el fet de xiular l'himne espanyol o el rei, en previsió que pugui tornar a passar aquest dissabte, com ja va passar en els tres anys previs en què el Barça va jugar (i va guanyar) la final. "No és igual xiular a una bandera o a un cap d'Estat que a un jugador de futbol en un context esportiu", va assegurar Tebas, que no inclou aquestes situacions en el marc de la llibertat d'expressió: "¿Caldrà preguntar si el crit Puta Catalunya', que hem denunciat com a violència, és llibertat d'expressió? Jo crec que no ho és. Insultar també és faltar al respecte a milions de catalans i espanyols que tenen respecte per aquesta bandera".

Més enllà de les possibles esbroncades, xiulets i crits contra els símbols espanyols que es puguin donar al Wanda Metropolitano, la veritat és que són diverses les iniciatives de seguidors blaugranes i entitats sobiranistes catalanes que insten els gairebé 24.000 aficionats de l'equip que es desplaçaran a Madrid a convertir l'estadi en una marea groga, amb la utilització del color que s'ha convertit en el símbol per reclamar la llibertat dels polítics presos o exiliats.

#grocalafinal

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van fer aquest dimecres una crida perquè els aficionats llueixin samarretes grogues o l'equipació del Barça que representa la senyera. Recolzen aquesta campanya la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i l'associació de juristes Drets, i demanen que es mostri aquesta simbologia sobretot en el moment que soni l'himne.

La iniciativa s'uneix a la d'una quarantena d'entitats i penyes del Barça, donada a conèixer dilluns passat, que amb l'etiqueta #grocalafinal insten a convertir el groc en el color de la final per reivindicar la llibertat dels polítics presos.

Notícies relacionades

Aquesta vegada, la Federació Espanyola de Futbol, organitzadora de la final, ja ha assegurat que no prohibirà l'entrada d'estelades. Tampoc es contempla la possibilitat de suspendre el partit per aquests fets que Tebas o el ministre Zoido han qualificat de "violència verbal".

Es dona la circumstància que, des que Felip VI va presidir per primera vegada la Copa del Rei, el 2015 al Camp Nou (Barça-Athletic), l'equip blaugrana ha estat sempre a la final. Aquest dissabte persegueix la seva quarta corona consecutiva.