LA FINAL DE LA COPA DEL REI

Zoido aplicarà la llei antiviolència si hi ha xiulets al Rei o a l'himne

El ministre de l'Interior adverteix que actuarà "amb contundència"

jcarmengol42709758 graf2521  m laga  espa a   29 03 2018  los ministros de just180418095634

jcarmengol42709758 graf2521 m laga espa a 29 03 2018 los ministros de just180418095634 / Carlos Diaz

3
Es llegeix en minuts

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha defensat que s'aplicarà la legislació d'Antiviolència a la final de la Copa del Rei de futbol que enfronta aquest dissabte a Madrid el Sevilla i el Barcelona si es falta el respecte a persones o institucions. "S'han de respectar tots aquells, que a més són majoria, que respecten uns himnes amb tot el que té de simbologia", ha assegurat.

Zoido s'ha expressat d'aquesta manera en una entrevista al diari Marca, recollida per Europa Press, al ser preguntat pels xiulets de part de l'afició del Barcelona tant a l'himne com al Rei. Felip VI tornarà a presidir el partit que aquest any se celebra al Wanda Metropolitano, el nou estadi de l'Atlètic de Madrid.

"Preocupa i ens ocupa", ha assegurat Zoido al ser qüestionat sobre la presumible xiulada a l'himne. "Sens dubte el Govern té un ferm compromís d'erradicar la violència del món de l'esport. La llibertat d'expressió s'ha de defensar, però tenint en compte aquest principi també s'han de respectar tots aquells, que a més són majoria, que respecten uns himnes amb tot el que té de simbologia", ha argumentat.

Zoido s'ha compromès a actuar amb contundència a aquest respecte. "No tingui el menor dubte que des del moment que hi hagi una falta de respecte per algú, ja siguin persones o institucions, això tindrà una repercussió i el Comitè de Disciplina també actuarà. Antiviolència té una legislació per aplicar-la i l'aplicarem", ha assegurat.

El ministre ha apuntat que des de fa temps es treballa en el dispositiu de seguretat que superarà les 2.500 persones entre serveis d'emergència i seguretat, amb "un esforç més gran" perquè l'endemà -diumenge- se celebra la marató a Madrid i es disputa el partit de Lliga entre l'Atlètic i el Reial Betis.

"S'anirà marcant tot pels seus temps i així com dic que els dispositius estan per desplegar-se i no per explicar-se, també aquestes mesures s'explicaran en el seu moment per no anar alimentant una discòrdia que no té per què produir-se", ha continuat el ministre en referència a la mostra de pancartes amb missatges polítics o fins i tot el desplegament d'estelades.

Zoido entén que pot ser perjudicial que se suspengui el partit de futbol, com es va estudiar a França, en cas que es xiuli l'himne. També recorda que en l'última final al Vicente Calderón entre el Barcelona i el Sevilla "una part de l'afició" va xiular l'himne. "També és veritat", segons recorda perquè va estar present a l'estadi aquell dia, "que molta gent del Barça va aplaudir l'himne".

Col·laboració dels Mossos

El seu missatge als directius dels dos clubs és que es mantingui el respecte. "Que la gent disfruti i convisqui, que vulguin que el seu equip guanyi però al mateix temps amb respecte. Que no s'enterboleixi la final de la Copa del Rei. Quan els dos clubs s'hi van inscriure és perquè volien arribar a la final".

Per garantir la seguretat, tant els agents de la Policia Nacional desplaçats des de Sevilla com els Mossos d'Esquadra que fan el mateix amb els aficionats culers tindran un paper destacat en aquest dispositiu per prevenir algun altercat.

Notícies relacionades

Al ser preguntat per la falta de col·laboració dels Mossos d'Esquadra a la qual des d'Antiviolència s'assenyala per no enviar informes ni tramitar expedients, Zoido ha respost de forma breu: "Jo crec que aquesta zona d'ombra desapareixerà i hi haurà llum". "¿Els Mossos estan col·laborant?", li han tornat preguntar des del diari Marca al titular d'Interior. I ell ha respost: "Els Mossos no tenen més remei que col·laborar en tot el desplegament, no en tinc cap dubte".

Zoido reconeix que, com a sevillista, vol que guanyi l'equip andalús i que ell particularment se sent identificat amb el terme Biri, "sense cap cognom" com Biris Nord. "No li veig cap connotació perjudicial. La pancarta de Biris es va seguir sancionant i per això va protestar el Sevilla. Biri Biri va marcar una etapa al Sevilla i va ser un mite, una espècie de revulsiu. Tot el sevillisme té alguna cosa de Biri, que no  té res a veure amb els ultres", ha assegurat.