Veus culers davant el mur

Va ser el mur de la vergonya i les seves restes s'han convertit en un mural d'art on deixar un testimoni

EL PERIÓDICO va demanar a culers de tots els àmbits que escrivissin del seu Barça poc abans de la final de la Champions

<b>«messi és un mag extraterrestRe»</b> <b>«he demanat una tele rere lescenari»</b> <b>«ja em veig patint des deL COMENÇAMENT»</b> <b>«Tot està per fer i tot És possible»</b>_MEDIA_1

«messi és un mag extraterrestRe» «he demanat una tele rere lescenari» «ja em veig patint des deL COMENÇAMENT» «Tot està per fer i tot És possible»_MEDIA_1

14
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / SERGI LÓPEZ-EGEA

Va ser el mur de la vergonya i les seves restes s'han convertit en un mural d'art on deixar un testimoni. EL PERIÓDICO va demanar a culers de tots els àmbits que escrivissin del seu Barça poc abans de la final de la Champions.

CARLES SANS

Actor de Tricicle"Guanyarem la Champions. Segur"

"Estic segur que demà celebraré la cinquena Champions del Barça. No tinc cap dubte que surt com a favorit. Però per si les coses no surten com volem els culers, vull recordar el que ha aconseguit aquest equip aquesta temporada. Que ningú es lamenti més del compte, més aviat al contrari, animem i agraïm l'esforç de tots els jugadors que han superat i aconseguit el que ningú s'imaginava aquells dies que van seguir la fatídica derrota d'Anoeta. Dit això, la guanyarem segur".

ORIOL JUNQUERAS

President d'Esquerra Republicana de Catalunya"Una victòria, un regal"

"Haver aconseguit arribar a la final de la Lliga de Campions ja és un èxit per si sol. I, per això, si s'aconsegueix la victòria a Berlín, el triomf serà un gran regal per a tots els culers".

BALTASAR GARZÓN

Jurista"Un títol de justícia"

"Guanyar la Champions és consumar el gran esforç de tot un any de treball seriós i de conjunt. I, a més, és de justícia".

LAIA PALAU

CAMPIONA EUROPEA DE  BÀSQUET

«¡Alerta  amb les eufòries!, tot i que crec que vencerem. Vinc de guanyar una Copa  d’Europa en què no donaven ni un duro per nosaltres, ni jo mateixa. És clar que  tenint Messi sembla més  fàcil»

Joan Roca

CUINER

«Que el Girona, l’equip de la  nostra ciutat, pugi a Primera i que el Barça guanyi la Champions. Seria un any rodó, increïble. Estem convençuts que es compliran els dos desitjos. De fet,  estem més convençuts d’això que no pas que tornaríem a ser el número u  del món»

David Muñoz

LA MEITAT D’ESTOPA

«El millor homenatge que es pot  fer a Xavi, autèntic artífex de l’estil Barça, és aconseguir el triplet. Quan  arribi el dia del judici final encara es parlarà d’aquest equip. Guanyin o  perdin»

JOSEP OLIU

PRESIDENT DE BANC SABADELL

«SÓN DAVANT D’UN FET HISTÒRIC»

«Confio que el Barça faci un  bon partit i guanyi la Lliga de Campions. És al davant un fet històric després  d’haver aconseguit el doblet de Lliga i Copa i amb la possibilitat d’aconseguir  la cinquena copa dels campions. Dos motius que estimularan encara més  l’equip».

GUILLEM LÓPEZ-CASASNOVAS

Catedràtic de la UPF

«LUIS ENRIQUE NO ARRIBARIA A NADAL, CREIA»

«Recordaré la final de Sevilla. I  esperaré com els economistes predictors de catàstrofes: si guanyem em sumaré a  la festa. I si perdem, quedarà que ho vaig predir. Jo creia que Luis Enrique no  arribaria a Nadal i ha sigut, en canvi, la llevadora d’un Messi amb  trigèmins».

PURITO RODRÍGUEZ

CICLISTA PROFESSIONAL

«Guanyeu i després pugeu a alpe d’huez»

«El vostre any acaba a Berlín, així que torneu a casa amb la  Champions. Ho haureu guanyat tot. ¿Tot? Tot no. Només us quedarà pujar a Alpe  d’Huez de líders i per a això teniu el millor mestre, Luis Enrique. Tant de bo  ho pugui fer jo al Tour en les mateixes condicions».

Joan Molins

Ciments Molins

«No s'ha d’oblidar mai atenes»

«Espero la victòria amb il·lusió, sobretot després d’haver  viscut un any tan mogut. Desitjo que tot vagi bé per aquest sentiment que  envolta el Barça, encara que no s’ha d’oblidar el que va passar a Atenes. Allà  tot es donava per guanyat i al final es va perdre».

Miquel Iceta

Primer secretari del PSC

«Crec que costarà obrir el marcador»

«El Barça ha fet una temporada magnífica i ha anat creixent a mesura  que la competició avançava. Ara arriba a la final de Berlín en un moment àlgid,  i per això estic convençut que donaran la tercera alegria de la temporada als  culers. Costarà obrir el marcador».

MARC MÁRQUEZ

Bicampió de Motogp

«Luis Enrique és qui més s'ho mereix»

«M’impressiona la màgia de Messi, l’art de Neymar, la complicitat de  Suárez, el talent d’Iniesta, la direcció de Xavi, la presència de Piqué... Però  m’agradaria que guanyés el Barça per Luis Enrique, que s’ha passat mesos  treballant sol i en silenci per fer aquest equip».

DANIEL SARIC

META DEL BARÇA D’HANDBOL

«Aquesta ratxa ara no es pot parar»

«Estic segur que els nostres companys de l’equip de futbol també  guanyaran la Champions perquè, primera, estan fent una temporada extraordinària  i aquesta ratxa no es pot parar i, segona, perquè a més tenim un Leo Messi en  plenes condicions».

JUANRA BONET

ACTOR I PRESENTADOR

«A BERLÍN PASSARÀ EL QUE MESSI VULGUI»

«Després del que va passar a  Atenes, el Barça va perdre la por a caure en una final. La sensació que hi ha és  que vam perdre la por de perdre, encara que a Berlín passarà el que Messi vulgui  i que passi el que Messi vulgui dependrà de com Luis Enrique motivi el  grup».

CAROL LÓPEZ

DIRECTORA DE TEATRE I CINEASTA

«PERDRE SERIA UNA PUNXADA EMOCIONAL»

«Em vaig aficionar amb Pep  Guardiola i Tito Vilanova, encara que l’any passat vaig deixar de veure’ls  perquè m’avorria. Ara ha tornat l’espectacle amb aquesta davantera brutal que  tenim. Per això, perdre seria com una punxada emocional, i a més molt  injusta».

Núria de Gispert

Presidenta del Parlament

«El Barça i el país faran història»«El Barça és un dels grans  exemples de feina en equip, d’esforç i de bon lideratge damunt el terreny de  joc. És per això que estic totalment convençuda que la Champions vindrà a  Catalunya, en un any en què el país també ha de fer història».

JOAN HERRERA

COORDINADOR D’INICIATIVA

«FINS I TOT DIC EL RESULTAT: GUANYEM 1-3»

«Des de Barcelona només us puc desitjar tota la sort del món  demà en la final de la Champions. A Berlín, per guanyar solament heu de jugar  com només vosaltres ho sabeu fer. Veig tan clara la victòria que fins i tot  m’atreveixo a donar un pronòstic: guanyarem per 1-3».

PASCUAL IRANZO

PERRUQUER I ESTILISTA

«‘M’ de Messi i de mestria al camp»

«Com que hi crec molt, en Messi, m’atreveixo a fer un joc de lletres  per representar el valor d’aquest cognom. M de mestria al camp, E  d’estil de joc, S de subtilesa en l’execució, S de savi estrateg  i I d’instint golejador. Leo i tots ens portaran a la  victòria».

Cesc Gelabert

BALLARÍ I COREÒGRAF

«Un ballarí amb quatre braços, això és el que és Leo Messi. Sempre ha sigut  capaç de veure més enllà del moviment, però ara s’està tornant, a més, un  coreògraf amb majúscules»

Joan Manuel Serrat

CANTAUTOR

«El meu estat anímic és  absolutament ‘positifo’. No diré que estic confiat, ni tranquil, perquè  és un partit únic, però sí que menys preocupat que la Juve. L’equip sortirà  convençut de portar el triplet a casa».

XAVIER PASCUAL

Tècnic de bàsquet

«Crec que vencerem  0-3»

«És veritat que totes les finals s’han de  jugar, però aquesta em genera molt optimisme. Si hagués de predir un  resultat, seria 0-3. L’equip és molt sòlid. En atac és molt contundent. Tot i  això, serà difícil. Els equips italians saben patir i competeixen molt bé. Els  compararia, en el bàsquet, als grecs dels últims anys, per la capacitat de  lluita i l’orgull, d’agradar-los el contacte. Són competitius, però el Barça  també ho és».

FERRAN ADRIÀ

Cuiner

«SI GUANYEM, MESSI SERÀ  DÉU»

«És la final de Messi. Si guanyem, Messi serà Déu, bé, és clar que ja ho és . Hi ha un abans i un després de Messi.  Igual que hi ha un abans i després de Johan. Hem tingut la sort de tenir el  personatge més gran de la història del futbol, perquè Cruyff és l’únic que ha  sigut un gran futbolista i un gran entrenador, i támbé el jugador més bo durant  més temps de la història. Dos genis».

Joan Laporta

EXPRESIDENT«TRIPLET, XAVI I  HISTÒRIA»

«Berlín em suggereix tres paraules:  triplet, com a coronació perfecta d’una temporada; Xavi, perquè ens deixa el  referent més important del nostre estil i un dels nostres grans símbols, i  història, perquè ens converteix en l’únic club de tot el món que haurà  aconseguit dos triplets, obrint la porta a repetir el sextet que vam aconseguir  el 2009».

IMMA SUST

ARTICULISTA I ESCRIPTORA

«DISSABTE, UN ESPERIT MALIGNE EM POSSEIRÀ»

«¿Hem guanyat? ¿Hem perdut? Sempre m’he preguntat per què els seguidors  i els amants d’aquest noble i friqui esport en parlen en primera persona i es  creuen de debò que juguen ells. Una final de la Champions és més important que  unes eleccions. De sobte, a ningú li importa la crisi, l’atur o si t’ha deixat  la nòvia. El món s’atura i durant una hora i mitja molts deixaran de pensar en  els seus problemes, per ficar-se en la pell d’uns friquis milionaris que  empaiten una pilota. Jo passo del futbol i m’interessa zero, però aquest  dissabte ja sé on i amb qui veure’l. Un esperit maligne em posseirà i cridaré  com una boja animant el Barça. ¿Per què? No ho sé. El meu avi va ser soci del  Barça durant més de 50 anys (tenia el número 125) i el meu pare es deixaria  tallar un braç abans de deixar de veure el partit. Suposo que això és més que  futbol i ho portem a la sang. ¡Visca el Barça!»

JOAN OLLÉ

Director teatral

«‘ICH BIN’  CULER»

«Diu la dita que els nacionalismes es curen  viatjant, i, últimament, bascos i catalans s’hi estan posant. Si el cap de  setmana passat desenes de milers d’atlètics bilbaïns van venir cap a Barcelona a  acompanyar el seu equip i, de passada, boicotejar l’himne espanyol, ara seran  els culers els que, cridant allò de «!Vente a Alemania, Pepe!», tenyiran de  blaugrana la Porta de Brandenburg. No crec que, en aquesta ocasió, la nouvinguda  ‘Barcelone la Rouge’ de Colau, tan contrària ella als dictats econòmics del  Reichstag, desaprovi l’himne europeu de Beethoven i Miguel Ríos, ni que Artur  Mas l’escolti amb aquella mitja rialleta de ninot de ventríloc que va lluir al  Camp Nou»

Ronald Koeman

CAMPIÓ A WEMBLEY-92

«Em fa molta il·lusió que cada 20 de maig em truqui gent per  felicitar-me i donar-me les gràcies, i que em facin recordar Wembley. Però  més il·lusió em fa encara que el Barça guanyi la  cinquena»

Lewis Hamilton

CAMPIÓ DEL MÓN DE F-1

«Sóc molt del Barça, tot i que de  nen, al jugar amb la ‘play’, sempre ho feia amb la Juve, que llavors era molt  forta. Ja fa anys que vaig amb el Barça i aquesta final, sens dubte, serà  apassionant»

David Ferrer

TENNISTA PROFESSIONAL

«Sóc un admirador incondicional  del joc de Messi. És un fenomen. Un futbolista increïble capaç de fer  gols com el que li va marcar a l’Athletic a la Copa. En el camp és  insaciable»

Aina Clotet

Actriu

«Messi és un mag extraterrestre»

«Això dels equips de futbol,  normalment et toquen quan ets petita. Van amb el paquet familiar. Sempre hi ha  algunes excepcions que escullen un camí diferent del dels seus progenitors, però  en general som continuistes. El meu avi ja era soci del Barça, així que des de  petita he pogut vibrar al camp de tant en tant. Però mai havia vist tan de prop  un gol tan màgic i artístic com el que va marcar Messi a la final de Copa de  dissabte passat. Sovint tinc contradiccions amb els valors socials que donem al  futbol, però sí que reconec que quan vius moments d’aquests, la raó desapareix i  la passió es multiplica. Quina sort que l’atzar de la vida em fes caure aquí,  crec que si no seria una de les excepcions i voluntàriament me’n faria  seguidora. Són els millors, i Messi és un mag extraterrestre. Estigueu atents  dissabte perquè potser després de marcar el primer gol es treu un conill del  mitjó i descobrim que és el seu secret aliat per fer tan màgiques les jugades.  ¡Berlín ja és blaugrana!».

BONAVENTURA CLOTET

METGE I INVESTIGADOR

«Tot està per fer i tot És possible»

«Aquest Barça té moltes  coses en comú amb el nostre treball d’investigadors. En un equip, esportiu o  científic, tots han de superar-se individualment en el seu treball, conscients  que el seu esforç personal, la seva dedicació i, per descomptat, la seva  especialització, serviran perquè el grup, el conjunt, l’equip aconsegueixi els  objectius que s’havia proposat i, per tant, arribi a l’èxit desitjat. En els dos  casos, en la sanitat i la investigació, en l’esport, un trofeu o un descobriment  científic són un estímul per seguir endavant, mai per mirar cap enrere i creure  que tot ja està conquistat, ja està fet. En la investigació, sigui del tipus que  sigui, afrontem els nostres reptes amb la mateixa empenta amb què vosaltres,  futbolistes d’elit i membres d’un club de primera línia, perseguiu el títol de  Lliga, la Copa del Rei o la Champions, sens dubte, segur, pensant en el poeta  Martí i Pol: «Tot està per fer i tot és possible». Molta sort per a la final.  Tot un país està pendent de vosaltres; sou la nostra imatge cap al  món».

JOAQUÍN REYES

HUMORISTA I ACTOR

«He demanat una tele rere l’escenari»

«És pintoresc. Una vegada més,  com em va passar a Wembley 2011, em toca actuar durant la final de la Champions.  I a la Copa del Rei em va passar igual. I en l’últim Barça-Madrid. El  programador del teatre de la Corunya és un home molt intolerant i insensible amb  el futbol i no ha volgut avançar la meva actuació. Així que, almenys, li he  demanat que em posi una tele al costat de l’escenari per anar-hi fent algun cop  d’ull de tant en tant. Estaré molt nerviós. Faré el bolo més curtet perquè vull  veure almenys l’última mitja hora. I perquè sóc bastant optimista amb la final,  encara que sigui estrany que hi hagi tant d’optimisme en un entorn com el culer.  S’ha de respectar el Juventus, sobretot perquè alguns pensaven que el Madrid ja  havia arribat a la final abans de jugar-la, i mira com li va anar. Serà difícil  marcar el primer gol, però tenim el trident i, és clar, la clau d’un Messi  desbocat. L’acollonant d’aquest tio és que avui fa la sensació de ser encara més  complet que quan ja era la repera».

JORDI ÉVOLE

DIRECTOR DE ‘SALVADOS’

«Ja em veig patint des del començament»

«Anar a una  final de la Champions a veure El Barça, a viure el Barça, a disfrutar del Barça,  és un autèntic privilegi, una meravella, com dirien els joves, una passada...  fins que l’àrbitre xiula l’inici del partit, fins en aquell mateix instant en  què la pilota comença a rodar, hi hagi qui hi hagi davant dels nostres. Allà és  quan em pregunto: ‘¿Per què has tornat a venir si saps que patiràs com un  capullo?’ I, és clar, em passo els 90 minuts taquicàrdic. Les mans se’m  queden fredes i poso en pràctica les supersticions més absurdes, algunes de les  quals podria, sí, explicar-les perquè sé que no les comentaran amb ningú, però  prefereixo estalviar-me-les perquè l’opinió que tenen de mi no canviï. I quan  s’acabi el partit, que espero que acabi, per descomptat, amb la desitjada  victòria dels nostres, em repetiré, una vegada més, com sempre, com en cada  viatge meravellós: ‘Aquesta és l’última, Jordi’. I sé ¿oi que sí? que m’estic  tornant a mentir. Però és pel Barça. Bé, per mi, per una altra final. Per la  següent».

XAVIER SARDÀ

Periodista

«EL BARÇA HAURIA DE SER DE TOTS MENYS DE QATAR»

«Esportivament estem en un moment excel·lent. Potencial triplet sense  retòriques barates i amb tot un equipàs. Els resultats són immillorables.  Això sí, l’ambient està políticament enrarit. El Barça ha de ser de tots i si  això és només un tòpic, mala cosa.

El Barça és tant dels que xiulen com dels  que no, dels ‘indepes’ i els que no, dels progres, els fatxes, els alts, els  baixos, els tontos, els llestos , els senyorets i els aturats... Si no, no seria  més que un club. Compte. Hauria de ser de tots... de tots menys de Qatar. Ves  per on».

MANEL FUENTES

Periodista

«Serà un comiat immillorable per a xavi»

«Aquests jugadors  amb Messi al davant són una bola de demolició que pot amb qualsevol mur. A  Berlín, el Barça es pot convertir en el primer equip de la història que  aconsegueix dos triplets en el que serà un comiat immillorable per a Xavi, que  ha sigut l’estendard d’una manera de jugar plena de talent, creativitat i èxit.  A Berlín, el Barça pot concloure una temporada històrica i iniciar un nou cercle  virtuós. Aquest any incorporant-hi el contraatac al repertori que fa que  l’orquestra dels tres tenors sigui imparable».

Laia Sanz

CAMPIONA DE MOTOCICLISME

«Messi està molt connectat i és  molt difícil de parar. I, si frenen Leo, hi haurà Neymar, Suárez, Iniesta i  molts altres. Jo també vull que Xavi se’n vagi amb un títol més. S’ho  mereix».

Ona Carbonell

Notícies relacionades

NEDADORA DE SINCRONITZADA

«Veuré la final a casa amb amics  i amigues, la combinació perfecta per seguir un partit d’aquestes  característiques. Si guanyem ho celebrarem entre nosaltres. Un triomf seria  espectacular».