L'ACTUALITAT BLAUGRANA

Bartomeu fulmina Zubizarreta

El president del Barça acomiada el director esportiu per pèrdua de confiança el mateix dia que s'intensifica el pols entre Messi i Luis Enrique

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i el director esportiu, Andoni Zubizarreta, a la gespa del Camp Nou.

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i el director esportiu, Andoni Zubizarreta, a la gespa del Camp Nou. / FC BARCELONA

4
Es llegeix en minuts
DAVID TORRAS / MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

Andoni Zubizarreta estava aquest dilluns a punt de pujar a l'autobús per fer la tradicional visita als hospitals quan li va sonar el telèfon mòbil. Quan va penjar, va fer mitja volta i ja no va acompanyar l'equip. Acabava de ser destituït sense gaires explicacions, les que després va donar el club en un comunicat de quatre línies agraint-li "la seva aportació, dedicació i professionalitat aquests últims quatre anys". Menys de 24 hores després de la derrota a Anoeta (1-0)Josep Maria Bartomeu va decidir sacrificar el director esportiu argumentat pèrdua de confiança. Un conflicte més enmig d'un ambient de màxima tensió, agreujat per l'absència de Messi en l'entrenament. Una inoportuna gastroenteritis just quan han transcendit les seves diferències, cada vegada més evidents, amb Luis Enrique. Un gest que es pot interpretar com un desafiament públic.

El partit d'Anoeta va anar quedant enterrat a mesura que van passar les hores. Primer, per la sospitosa desaparició de Messi i la decepció que va provocar entre els més d'11.000 espectadors que van anar al Miniestadi. El que semblava una crisi esportiva, un mal senyal tractant-se de Messi, reforçada pel disgust que va provocar la seva suplència i alguna fricció amb el cos tècnic, es va agreujar a primera hora de la tarda amb l'acomiadament de Zubizarreta.

La coartada d'Anoeta

La decisió, que els últims dies ja planava arran que el TAS rebutgés el recurs del Barça i confirmés la prohibició de la FIFA de no fitxar fins al gener del 2016, té un únic responsable, com s'especifica en la nota oficial: "El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, ha decidit rescindir el contracte del fins avui director de futbol del club, Andoni Zubizarreta". Segons fonts del club, el motiu de l'acomiadament no són les declaracions després del partit en què es va interpretar que assenyalava Bartomeu com a responsable de la sanció de la FIFA per la seva condició de vicepresident esportiu. 'Zubi' també va negar que ho hagués dit amb aquesta intenció i que no va fer més que repetir una circumstància sabuda.

Però resulta difícil deslligar la reacció de Bartomeu d'aquestes paraules, ni que sigui per fer-les servir com a pretext per a l'argument de la pèrdua de confiança. Fins no fa gaire el president havia defensat reiteradament la gestió de l'executiu i fins i tot va rebutjar la dimissió que va presentar a final de la temporada passada. Amb contracte fins al 2016, ara tocarà indemnitzar-lo igual que va passar fa poc amb el director general, Antoni Rossich.

Leo 'segueix' el Chelsea

Però el soroll no es va acabar aquí. A continuació, Carles Puyol, el possible successor de 'Zubi', va anunciar que marxa del club, en un gest de solidaritat amb qui l'estava tutelant en la que havia de ser la seva nova parcel·la. En aquesta situació, Bartomeu va convocar una junta extraordinària per a aquest dimecres. Curiosament, a petició de Toni Freixa, el directiu més crític amb 'Zubi' i amb la junta després de ser defenestrat com a portaveu i secretari, partidari de convocar eleccions aquest estiu.

Abans d'aquesta cita, el president farà una roda de premsa per donar explicacions, 48 hores després de l'acomiadament. També anunciarà el successor, probablement un nom de perfil baix de la casa. Però hi ha una altra crisi paral·lela a la institucional i executiva. És la crisi esportiva, simbolitzada en el divorci entre Messi i Luis Enrique. L'estrella està nerviosa per l'evolució de l'equip. I els seus gestos generen inquietud. Aquest dilluns, després de la seva absència matinal, la gastroenteritis no li va impedir unir-se al compte del Chelsea a Instagram, a més de seguir dos dels seus jugadors Filipe Luís i Courtois. Un compte que controla personalment. Si va ser un acte a consciència només ho sap ell.

Notícies relacionades

Messi mira el tècnic amb inquietud. No està content. La resta de la plantilla també observa amb preocupació idèntica la gestió de l'entrenador. Luis Enrique mana, però no convenç ni sedueix els futbolistes, desorientats amb tant de canvi: 25 partits, 25 alineacions diferents. Un problema latent que ara s'ha escenificat i que ningú sap com evolucionarà. Un desafiament en el moment més inoportú, després de desaprofitar la caiguda del Madrid, i amb un calendari ple d'exàmens. L'Elx, dijous a la Copa, i l'Atlètic, diumenge a la Lliga, i amb el Camp Nou com a testimoni obliguen a una reacció per evitar, potser, una mocadorada, el que més tem la directiva.

Una derrota contra l'equip de Diego Pablo Simeone precipitaria els esdeveniments. D'aquí vénen també les presses de Bartomeu en una decisió que tenia congelada per executar quan necessités parar algun cop i cobrir-se les espatlles. Però amb el cap de 'Zubi' sembla que no n'hi ha prou. I enmig de tot aquest terratrèmol, queda la figura de Luis Enrique, erosionada per la involució de l'equip i pel conflicte amb Messi. La nit de Reis, va veure com el club acomiadava qui el va elegir per al Barça, Zubizarreta, i un dels seus millors amics, un possible pont amb Messi i la plantilla, Puyol.