Denuncia contínua pressió policial

Sabater acusa Albiol d’alimentar el racisme a Badalona

L’exalcaldessa responsabilitza l’alcalde del fet que abans de l’incendi els residents a la nau no deixessin entrar representants municipals

GRAFCAT6426  BADALONA (BADALONA) (ESPANA)  12 05 2020 - Dolors Sabater de Guanyem Badalona  interviene durante el pleno en el que el lider del PP de Badalona  Xavier Garcia Albiol  ha recuperado la alcaldia de la ciudad tras el fracaso de las negociaciones entre Guanyem Badalona en Comu y el PSC  cuyo pacto para repartirse el cargo con el apoyo de todas las formaciones de izquierda finalmente no ha prosperado EFE  Andreu Dalmau

GRAFCAT6426 BADALONA (BADALONA) (ESPANA) 12 05 2020 - Dolors Sabater de Guanyem Badalona interviene durante el pleno en el que el lider del PP de Badalona Xavier Garcia Albiol ha recuperado la alcaldia de la ciudad tras el fracaso de las negociaciones entre Guanyem Badalona en Comu y el PSC cuyo pacto para repartirse el cargo con el apoyo de todas las formaciones de izquierda finalmente no ha prosperado EFE Andreu Dalmau / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts

L’exalcaldessa de Badalona (Barcelona) Dolors Sabater ha acusat l’actual alcalde, Xavier García Albiol, d’«alimentar al racisme» amb la seva actitud i la seva forma d’abordar el problema dels immigrants sense sostre com els que ocupaven la nau en què va tenir lloc l’incendi dimecres a la nit.

Tres morts (dos homes 48 i 58 anys i una tercera persona encara sense identificar) i 25 ferits, nou d’ells greus, és el tràgic recompte que deixa l’incendi d’una nau abandonada de Badalona que feia més de deu anys que estava ocupada –també durant el mandat de Sabater– per un centenar d’immigrants, uns fets que han tret a la llum les dures condicions de vida de les persones «sense papers» i «sense llar».

En una entrevista de La 2 i Ràdio 4 a l’exalcaldessa i líder de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, que ara sona per liderar ara la CUP des del Parlament, ha dit compartir la indignació que senten molts veïns i especialment els afectats per l’incendi al veure l’actitud de l’actual alcalde, i ha dit entendre els crits d’«Albiol, racista» que ahir es van escoltar en una manifestació de protesta.

Controls d’estrangeria

Sabater, que s’ha escudat en el respecte a les víctimes per no respondre a preguntes sobre si serà o no la candidata a la presidència de la Generalitat per la CUP en les catalanes del 14F, ha lamentat que «lleis injustes» en matèria de vivenda i de regularització d’immigrants obliguin aquests últims a amuntegar-se en «assentaments» com el de la nau incendiada.

Ha responsabilitzat Albiol del fet que abans de l’incendi els residents a la nau no deixessin entrar representants municipals per conèixer la situació real del lloc ja que, segons ha dit, des de l’ajuntament es fomentaven «operacions policials contínues», especialment de control d’estrangeria.

Segons Sabater, Albiol alimenta el racisme perquè «no considera que tots els veïns tinguin els mateixos drets» i perquè «els jutja d’entrada» penjant-los «l’etiqueta de delinqüents».

«No va dirigir cap paraula de consol» als supervivents, ha retret Sabater, «i les seves primeres paraules no van ser per interessar-se pel seu estat sinó de criminalització». No obstant, Albiol ha decretat un dia de dol a la ciutat. 

L’exalcaldessa de Badalona en el període comprès entre els anys 2015 al 2018 ha explicat que va veure al lloc del succés «una imatge estremidora», no només per la magnitud de l’incendi, sinó també «pel tracte dispensat als supervivents».

Lleis injustes

«Estaven envoltats de policia, per unes forces de seguretat sobredimensionades, cosa que resulta inexplicable, ja que allà hi havia de tot, inclosa la Brimo de los Mossos d’Esquadra, i moltes furgonetes policials», ha afirmat Dolors Sabater.

«Intentava pensar en altres incendis, però mai havia vist un tracte semblant a les víctimes com el que s’estava donant a aquestes, i la veritat és que em va sorprendre molt», ha dit, abans d’apuntar que «es tractava d’una situació dramàtica, perquè ells ho havien perdut absolutament tot.

En aquestes circumstàncies, Sabater ha considerat «lògic» que es denunciï «que existeix un racisme institucional», cosa que comporta la necessitat de «treballar molt» per combatre aquesta manera d’actuar per part de les institucions.

Notícies relacionades

A la pregunta de si creu que l’incendi es podria haver evitat, l’exalcaldessa ha afirmat que «no és un accident anecdòtic» ja que les lleis actuals «no ajuden a la gent a tenir una vida digna, i fins i tot persones absolutament regularitzades legalment no poden accedir a vivendes pel seu preu».

Contrasta, ha dit Sabater, els assentaments de gent en naus abandonades amb «les més de 8.000 vivendes buides» en l’àrea barcelonina, cosa que dona peu a pensar en el fet que «de vegades a la dreta li interessa que hi hagi lleis injustes» ja que «podria penalitzar els grans tenidors de pisos buits, però no ho fa».