Badalona

L’oposició critica que Albiol centri el seu discurs en els problemes de convivència de la nau incendiada

Els diferents grups assenyalen la llei d’estrangeria i les dificultats d’accés a la vivenda com a principals culpables del drama

3
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha insistit en diferents rodes de premsa i entrevistes a denunciar que, en els últims tres anys, a l’interior de la nau que aquest dimecres va cremar a Badalona es portaven a terme activitats il·lícites com la venda de droga. També que s’hi havien registrat robatoris i altres situacions que generaven «problemes de convivència i tensions amb els veïns». Per la seva banda, els grups de l’oposició han criticat que Albiol destaqui aquests conflictes ara i que, amb això, «culpabilitzi les víctimes».

Tot i que el primer regidor de Badalona també ha remarcat que «ara l’important és atendre les víctimes», ha insistit que s’haurà de plantejar com ha sigut possible que durant tant temps s’hagi mantingut aquesta situació a la nau. En línies generals, els diferents grups de l’oposició han bastit ponts a l’ajuntament per col·laborar en la recuperació de la tragèdia, però retreuen a Albiol que focalitzi part del seu discurs en les condicions de vida de les víctimes de l’incendi a penes transcorregudes unes hores del succés.

Àlex Montornès, portaveu de la secció local d’ERC, afirma que el seu grup està a disposició del govern de Badalona i remarca que «no és el moment de fer partidisme ni retrets», sinó d’«atendre aquestes persones». Així, Montornès assenyala que «és un error fer un discurs que culpabilitzi les víctimes». En la mateixa línia s’expressa Rubén Guijarro (PSC), que també ofereix «tota la col·laboració» a l’executiu local, però remarca que el seu partit se situarà diametralment en contra de «qui vulgui criminalitzar les víctimes» o «qüestionar la tasca dels serveis d’emergència».

David Torrents, únic regidor de JxCat al consistori badaloní, assenyala que posar els problemes de convivència ara sobre la taula «és un error» i que cal centrar-se en la situació de les víctimes. «Em sembla una vergonya que l’alcalde d’una ciutat tan important com Badalona, el dia en què ens assabentem que hi ha hagut almenys tres morts, estigui focalitzant i criminalitzi les mateixes víctimes», destaca Aïda Llauradó (Badalona en Comú Podem). Per la seva banda, en un comunicat, des de Guanyem Badalona, rebutgen la «criminalització dels habitants de la nau del Gorg» i han exigit a l’Ajuntament de Badalona «que es posicioni al costat de les víctimes».

Llei d’estrangeria i crisi de la vivenda

En declaracions a l’ACN, l’Associació de Veïns de Gorg-Mar de Badalona també assegura que l’actitud de part dels ocupants de la nau incendiada la nit passada era «hostil» i que «generava inseguretat a la zona». Així ho ha manifestat la vicepresidenta de l’entitat, Agustina Belda, que també lamenta que la justícia hagi suposat un obstacle a l’hora d’actuar a l’immoble

«Tots som coneixedors de la situació, els governs de colors diferents ho sabien i no s’ha reparat», remarca David Torrents, que també defensa que no és moment de buscar-ne responsabilitats, però que entona un ‘mea culpa’ plural. Així, insta a interpel·lar les administracions supramunicipals per poder buscar una sortida a un problema que s’estén per tot l’àrea metropolitana i assenyala els impediments socials i laborals que es deriven de l’actual llei d’estrangeria espanyola i a les dificultats de l’accés a la vivenda com a principals problemes a resoldre per evitar aquestes situacions. «És veritat que és una situació de precarietat que no podia seguir, però és un problema de falta de vivenda i d’accés als subministraments bàsics», afegeix Llauradó.

Notícies relacionades

Els altres grups de l’oposició també han interpel·lat a l’Administració autonòmica i estatal perquè actuïn sobre aquests problemes estructurals i evitar que la població migrant sense recursos hagi de viure en situacions de precarietat. En el mateix comunicat, des de Guanyem es defensa el treball que els serveis socials van fer quan Dolors Sabater estava al càrrec de l’executiu i assenyalen que el treball d’inserció laboral que es va realitzar llavors «no va poder culminar amb èxit» per «la llei d’estrangeria, autèntica culpable d’aquest drama».

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA