INTERVENIR RÀPID

Un protocol pioner de Can Ruti permet detectar a temps l'ictus de retina i que els pacients recuperin la visió

Si no es tracta abans de les sis hores de l'aparició dels símptomes comporta en molts casos ceguesa total

S'ha activat 11 vegades i dels set pacients a qui se'ls va administrar fibrinolític un 50% va recuperar la visió

zentauroepp7971637 germans trias i pujol190624115315

zentauroepp7971637 germans trias i pujol190624115315 / XAVIER JUBIERRE

1
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona va posar en marxa el 2018 el Codi Ictus Retina, un protocol d’atenció urgent per fer un diagnòstic ràpid de l’anàleg ocular de l’ictus cerebral. Preveu que quan un pacient arriba a urgències amb una pèrdua sobtada de visió profunda i indolora monocular, els símptomes de l’oclusió de l’artèria central de la retina (OACR), es consideri emergència mèdica i s’activi el protocol.

Aquesta rapidesa és essencial perquè de no tractar-se abans de les sis hores de l’aparició dels símptomes, l’OACR comporta en la majoria de casos la pèrdua de la vista. En dos anys, el protocol s’ha activat 11 vegades i dels set pacients a qui se’ls va administrar fibrinolític un 50% va recuperar la visió.

L’OACR és una malaltia poc prevalent ja que s’estima que ocasiona una de cada 10.000 visites oftalmològiques urgents. No obstant, la prevalença podria ser fins i tot més elevada segons les dades recollides a l’Àrea Metropolitana Nord. Des de l’obertura de les Urgències d’Oftalmologia al Germans Trias, el 14 de novembre del 2017, s’han diagnosticat 34 pacients amb ictus de la retina (de les 50.000 urgències oftalmològiques ateses durant aquest període).

Moltes vegades passa desapercebuda

Natalia Pérez de la Ossa, coordinadora de la Unitat d’Ictus Germans Trias, assenyala que aquesta patologia pot passar moltes vegades desapercebuda en alguns centres d’urgències generals i no tractar-se correctament, i que per això és tan important insistir en la detecció precoç dels símptomes i la necessitat de sol·licitar atenció mèdica immediata.

Notícies relacionades

«Els nostres últims reptes són fomentar la informació per aconseguir que més pacients arribin a l’hospital dins de les 6 primeres hores, així com reduir els temps intrahospitalaris, des que el pacient arriba a l’hospital fins a l’administració del tractament», explica Alejandro Bustamante, metge especialista de la Unitat d’Ictus Germans Trias.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA