FAMÍLIES VULNERABLES

Albiol recula i ofereix un centre d'acolliment a les famílies desallotjades d'un edifici en ruïnes

L'executiu de Badalona explica que ja s'ha posat en contacte amb la Generalitat per «donar una resposta temporal» en el CUESB a les famílies amb menors

No obstant, el govern local no donarà cap solució a les famílies que «ocupaven il·legalment» algun dels pisos de la finca enderrocada

badalona-acn

badalona-acn

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo / EFE

Albiol rectifica i anuncia que habilitarà una solució temporal per a les famílies del número 16 del passatge de la Torre, les vivendes del qual van ser enderrocades l’any passat pel mal estat en què es trobava el bloc, afectat per aluminosi. Així, l’Ajuntament de Badalona ha ofert un centre d’acolliment i d’emergències socials a les famílies que van ser desallotjades de l’edifici demolit al barri de la Salut i que han d’abandonar aquest dimecres els allotjaments provisionals en els quals es troben des d’aleshores, després que el govern municipal anunciés que deixava de pagar-lo.

Aquest dilluns 28 de setembre, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, afirmava que hi ha famílies en pitjor situació que estan en llista d’espera d’un pis social a les quals també s’ha de donar resposta i va dir que més d’un any d’ajuts «és excessiu», amb referència al pagament pels allotjaments de les famílies que van perdre les seves cases.

A més, els veïns del bloc que eren propietaris hauran de fer-se càrrec del cost de la demolició –fet que suposa uns 40.000 per família–, que es va portar a terme el desembre de l’any passat, després que l’anterior executiu, que comandava el PSC, impulsés un expedient d’execució de manera subsidiària.

Les famílies manifesten la impossibilitat de trobar una vivenda al mercat privat, per la relació entre el preu i els seus ingressos i també per les condicions que les immobiliàries exigeixen.

Rebuig d’entitats i oposició

Després de fer-se públic l’anunci, entitats socials de la ciutat, els grups de l’oposició i les mateixes famílies implicades han mostrat el seu rebuig a la posició de l’executiu local. De fet, ahir es va aprovar una moció en el Ple de l’Ajuntament en recolzament de les famílies afectades per la demolició en la qual se sol·licitava que s’aturés el desallotjament de les persones afectades i es donés una resposta a la situació d’emergència.

El govern de Badalona ha mantingut la seva postura fins a primera hora de la tarda, quan ha fet públic un comunicat anunciant solucions provisionals. Poques hores abans, Sanaa Bouckchab, una de les afectades per la demolició, s’ha desmaiat quan atenia els mitjans de comunicació després de rebre una trucada de Serveis Socials en què li reiteraven que aquest dijous 1 d’octubre havia d’abandonar l’apartament en el qual està allotjada a Santa Coloma de Gramenet abans de les 11 h, tal com expliquen des de la plataforma Sant Roc Som Badalona.

Des de la mateixa entitat assenyalen que la dona, que viu amb el seu marit i els seus quatre fills, després de ser atesa inicialment, ha sigut traslladada a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti) per ser tractada i avaluada.

«No són solucions»

Tot i que esperen comentar les mesures proposades per l’Ajuntament amb les famílies implicades, des de Sant Roc Som Badalona ja apunten que «no són solucions». «Tot el que no sigui aconseguir que es ressituïn en pisos amb un lloguer assequible són infrasolucions», apunta Carles Sagués, portaveu de la plataforma.

En el comunicat, l’executiu popular ha asseverat que s’ha posat ja en contacte amb la Generalitat per «donar una resposta temporal» a les famílies del passatge de la Torre número 16 amb menors a càrrec a través del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Per a aquelles famílies que no tinguin menors a càrrec, l’Ajuntament els ha ofert acudir al centre d’acolliment municipal per a emergències habitacionals de Can Bofí Vell, mentre que a les que «ocupaven il·legalment» algun dels pisos de la finca enderrocada el govern local no els brindarà cap solució.

Així ho ha fet públic l’executiu local, el qual no ha concretat quant temps durarà aquest reallotjament, després de repetir per activa i per passiva que a partir d’aquest dimecres deixaria de fer-se càrrec de les despeses d’allotjament i manutenció de la desena de famílies que van ser desallotjades de les seves respectives vivendes fa onze mesos.

«Albiol, abans de ser alcalde, s’havia reunit amb nosaltres i ens deia que si ell fos alcalde ho solucionava ràpid. Una vegada ha agafat el lloc ja en no vol saber res», recordava aquest dilluns Mohamed Khali, un altre dels afectats. Arran de la polèmica, aquests últims dies també ha corregut per les xarxes socials un vídeo d’Albiol de quan es va haver de desallotjar les famílies del número 16 del passatge de la Torre en el qual criticava l’anterior govern (el PSC i En Comú Podem) per actuar «de manera negligent» i afirmava que els veïns no en tenien cap culpa.

Construït amb bigues aluminoses

La finca en qüestió, construïda el 1967, va haver de ser demolida a finals de l’any passat després que aparegués una esquerda gran a la façana que va obligar a desallotjar molt de pressa els veïns de l’immoble. Després de la caiguda posterior d’una paret en aquesta mateixa façana, els inquilins d’altres edificacions limítrofes van haver de ser també desallotjats pel risc imminent de col·lapse.

Notícies relacionades

Es tracta d’un edifici consolidat segons la normativa urbanística del llavors Pla General Metropolità (PGM) que en els últim anys havia rebut diversos requeriments de l’Ajuntament perquè fos reparat, ja que es trobava en estat deficitari i havia sigut construït amb bigues aluminoses.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA