EN PLE CONFINAMENT

Dimiteix l'alcalde de Badalona després de ser arrestat per conduir ebri

La primera tinenta d'alcalde, Aïda Llauradó, serà l'alcaldessa accidental fins que es convoqui un nou ple d'investidura

Davant el panorama actual, Dolors Sabater aposta per un «govern de concentració alternatiu progressista» liderat per ella

d0e3b9fc-b668-4b10-8e7f-fca32c5978d1-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

El fins a avui alcalde de Badalona, el socialista Álex Pastor, ha dimitit del seu càrrec després que dimarts passat, 21 d’abril, fos arrestat pels Mossos d’Esquadra per atemptat a l’autoritat. El primer edil de Badalona es va encarar als agents que el van interceptar saltant-se el confinament i conduint amb símptomes d’embriaguesa a l’Eixample de Barcelona.

Rubén Guijarro, quart tinent d’alcalde a Badalona, ha sigut l’encarregat d’anunciar la dimissió de Pastor, que ha donat a conèixer la seva renúncia a través d’una carta firmada que va remetre el seu advocat. En aquell moment, el ja exalcalde estava a la comissaria de les Corts de Barcelona, d’on ha sortit hores més tard en llibertat provisional, investigat per un delicte contra la seguretat viària i per atemptat a l’autoritat. Pastor s’ha acollit al dret de no declarar.

«Les circumstàncies que han tingut lloc, òbviament, les considerem incompatibles amb l’exercici del càrrec d’alcalde i de qualsevol càrrec públic», ha expressat Guijarro en una roda de premsa. Així, després de la renúncia de Pastor, la primera tinenta d’alcalde, Aïda Llauradó (En Comú Podem), ha assumit el càrrec d’alcaldessa accidental fins que es convoqui un nou ple d’investidura.

Llauradó ha afirmat que des del govern local estan «molt colpejats per aquesta situació». «Els fets van ser molt greus», ha afegit.

«Me’n penedeixo i demano disculpes»

Després de confirmar-se i fer-se pública la detenció de Pastor, el PSC va suspendre de militància l’alcalde de Badalona ‘ipso facto’ i li va demanar que deixés els seus càrrecs públics. A la mateixa carta en què va presentar la dimissió, Pastor assegura que «l’exigència» del càrrec l’ha afectat emocionalment: «He vist ressentit el costat més personal i familiar. Això ha afectat la meva salut i el meu estat emocional i m’ha portat a fer coses de què em penedeixo i per les quals demano disculpes».

Tot i que també han desitjat la seva recuperació personal, els principals grups de l’oposició han assenyalat que el govern local ja era conscient de la situació personal de Pastor. L’exalcaldessa i líder deGuanyem Badalona en Comú, Dolors Sabater,  ha donat per fet que el PSC coneixia que l’alcalde de Badalona no estava en condicions per liderar la ciutat. Abans de la dimissió, el també exalcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP), va assegurar que «és conegut» que Pastor era una persona que «tenia problemes de dependència».

Per la seva banda, l’alcaldessa accidental, Aïda Llauradó, ha afirmat ser desconeixedora dels problemes de Pastor: «De situacions d’estrès en viuen tots els alcaldes i alcaldesses, però jo no coneixia gens ni mica aquesta situació, no l’havien compartit».

Un govern tocat

L’escàndol protagonitzat per Pastor ha deixat tocat el ja fràgil govern local. Davant aquesta situació, Albiol aposta per un «govern tan ampli com sigui possible» liderat per ell, que, segons recorda, és el candidat més votat en les últimes eleccions municipals.

Pel que respecta a Dolors Sabater, aquesta proposa un «govern de concentració alternatiu progressista» liderat per ella. La proposta de Sabater, que requereix el recolzament dels socialistes per prosperar, aposta, així, per un govern que exclogui el PP.

Notícies relacionades

El ple d’investidura del nou alcalde serà el 12 de maig, com a màxim. Així ho han detallat els serveis jurídics de l’Ajuntament de Badalona. Ja s’ha activat el calendari per rellevar Pastor en el càrrec i, en un termini màxim de deu dies, s’exposarà al ple la seva renúncia. Posteriorment s’obrirà un altre termini màxim de deu dies més per celebrar el ple d’investidura.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA