On Catalunya

A CAUSA DE LES PLUGES

L'AMB recull 31.000 quilograms de residus durant el cap de setmana a les platges de Badalona

residus-platja-cap-de-setmana-20-21-juliol-4

residus-platja-cap-de-setmana-20-21-juliol-4

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Durant el cap de setmana passat a les platges de Badalona es van recollir 31.000 kg de residus que es trobaven a la sorra provinents del mar, on van arribar a causa de les tempestes dels últims dies. 

L’AMB, encarregada del manteniment i neteja de la sorra de la platja, va reforçar aquest servei davant de la gran quantitat de residus presents al litoral de Badalona, especialment sòlids d’origen vegetal. 

Concretament, dissabte es va fer un reforç de neteja mecànica a primera hora del matí amb quatre vehicles 4X4 i 15 persones per a la neteja manual, i diumenge es va treballar amb dues garbelladores i també amb un reforç de personal.

Un problema recurrent

La presència de sòlids flotants és un problema generalitzat en tot el Mediterrani que influeix en més o menys grau a les costes, en funció dels corrents, del vent i de la geografia de la platja. 

En el cas de Badalona aquesta problemàtica és especialment important a causa de la seva localització al tram central de la costa en forma de badia. 

A més, la influència dels dos vents que bufen a Badalona, el de llevant (procedent del Maresme) i el garbí (procedent de Barcelona), i dels corrents marítims fa que els residus flotants siguin arrossegats i es quedin concentrats al litoral badaloní.

El 2005, l’Agència Catalana de l’Aigua ja va fer un estudi de l’origen dels sòlids flotants al mar que tenia com a conclusions que l’origen era divers, que fonamentalment venien de la terra i els sistemes de sanejament; però també a través dels rierols i rius que acaben al mar. 

De fet, la situació d’aquest cap de setmana està relacionada amb la pluja del dia 17, quan van caure 20 l/m² en 30 minuts. 

A causa de la tipologia del residu, sobretot canyes i restes vegetals com troncs i fulles, sembla que les aportacions més importants que han acabat a les platges de la ciutat hagin estat a través de rierols i torrents, tot i que una petita part prové del sistema de sanejament.

En episodis de pluges abundants, el sistema de clavegueram no pot absorbir el gran cabal que es genera. El col·lector interceptor de Llevant que porta les aigües residuals cap a l’estació depuradora del Besòs no té prou capacitat per conduir el gran volum d’aigua i per tant, aquesta surt, barrejada amb aigües residuals pels sobreeixidors que hi ha al llarg de tot el litoral. A Badalona n’hi ha 13. 

Notícies relacionades

La qualitat de l’aigua queda alterada per contaminació microbiològica i per tant cal hissar la bandera vermella. Una vegada passat aquest temps, la qualitat es restableix. Els dies posteriors a les pluges poden aparèixer sòlids que havien quedat al fons i que poden aflorar amb els corrents.

Més notícies de Badalona 

Temes:

Pluges Platges