APROVACIÓ DEL CARTIPÀS

Badalona aprova el cartipàs després d'un acord del PSC amb les forces que van recolzar Pastor en la investidura

Tot i que hi havia dubtes sobre l'aprovació del cartipàs, ERC, Guanyem, JxCAT i Badalona en Comú han arribat amb els socialistes que posa les bases per al mandat 2019-2023

ple-cartips-15-juliol

ple-cartips-15-juliol

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot i que es preveia una tasca complicada, elPSC, ERC Avancem-MES, Guanyem BDN en Comú, JuntsxCat i Badalona en Comú Podem han arribat a un acord que dona llum verda al cartipàs municipal de Badalona.

“Les forces polítiques que recplzem la investidura de l’alcalde Àlex Pastor hem arribat a un acord per impulsar un equip de govern des del consens polític que pugui donar resposta als reptes que té la ciutat de Badalona”, han explicat les forces del pacte en un comunicat.

Les claus de l’aprovació del cartipàs

En el text, els diferents grups han destacat el pacte per una“governança compartida entre tots els actors polítics i socials de Badalona” com un dels eixos per arribar a un acord. “Per primera vegada en la història democràtica de Badalona la Junta de Govern Local estarà oberta a tots els partits polítics del consistori, amb una clara aposta per la transparència”, afegeix el comunicat.

Per arribar a un acord, també han destacat la importància de lluita contra l’emergència social i habitacional a la ciutat, i els drets socials i civils dels ciutadans com a eix d’acció al ser “dels aspectes que més preocupa la ciutadania i que han de ser una prioritat oferint les seves respostes decidides i de consens”. A més de la lluita contra el canvi climàtic, l’aposta per la transició energètica i la mobilitat sostenible.

L’acord obre la porta a analitzar la municipalització de serveis públics, partint de l’informe Ramió que es va elaborar en el mandat anterior.

Els grups de l’acord

Des del PSC, han destacat l’aposta del govern Àlex Pastor “pel diàleg, la negociació i el pacte”com “la millor recepta” per aconseguir “grans consensos i millorar Badalona”. A través de les xarxes socials, també han donat les gràcies als grups municipals que han permès que el cartipàs tirés endavant.

“La nostra formació, té clar que cal treballar de forma responsable i pensant en el bé de la nostra ciutat, facilitant la governabilitat de l’Ajuntament”, han explicat des d’ERC en un comunicat addicional. “La ciutadania de Badalona no es mereix un bloqueig constant del govern municipal, però s’ha de condicionar aquesta governabilitat en la implementació d’una reforma en profunditat de l’administració local, tal com ens vam comprometre en el nostre programa electoral”, han apuntat els republicans, que han afirmat que apostaran per una oposició “responsable i seriosa”.

En la mateixa línia s’ha expressat Dolors Sabater, que ha explicat que el seu grup, Guanyem,“actua amb responsabilitat i sentit de ciutat, sabent que aquesta és una millora imprescindible per acabar amb el bloqueig al qual està sotmès l’ajuntament actualment”, amb referència a l’aprovació del cartipàs. En xarxes socials, Sabater ha afirmat que aquest acord permet “tirar endavant una feina feta en l’últim mandat que el PP-PSC van bloquejar per desgastar a costa dels veïns i veïnes”.

“Els grans acords de ciutat haurien de passar per les forces polítiques progressistes, les mateixes que van donar recolzament a la investidura d’Alex Pastor. S’han trobat punts en comú, per centrar la carta de funcionament municipal en el que uneix”, han afegit des d’En Comú Podem en un altre comunicat addicional.

Finalment, Junts per Catalunya també s’ha manifestat a través de les xarxes socials i ha agraït “la feina feta a fi d’arribar a un acord per aprovar el cartipàs per millorar la gestió municipal amb la seva descentralització i professionalització.”

Els punts principals del cartipàs

El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat, en la sessió extraordinària celebrada aquest dilluns 15 de juliol, que les sessions ordinàries del Ple l’Ajuntament tinguin lloc els últims dimarts de cada mes, a les 18 hores; i que les sessions ordinàries de la Junta de Govern Local tinguin lloc quinzenalment, els dilluns a les 10 hores. El dictamen s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals.

Al llarg de la sessió, es fan les comissions informatives de caràcter permanent següents, que tindran lloc el divendres anterior a la setmana de la convocatòria del Ple: Comissió Informativa de l’Àmbit de Serveis a les Persones i SeguretatComissió Informativa de l’Àmbit de Govern i Territori i Comissió Informativa de l’Àmbit de Recursos Interns, Participació, Vivenda i Salut. Les comissions informatives estaran integrats, cada una, per 3 membres del PP, 2 del PSC i 1 de cada un dels grups municipals restants.

Com a òrgan complementari de l’Ajuntament, la Junta de portaveus. Aquest espai serà presidit per l’alcalde i integrat pels i per les portaveus dels sis grups polítics municipals constituïts. “La Junta de portaveus tindrà funcions deliberatives d’assumptes d’interès general per a la Corporació i serà informada puntualment de les propostes i dictàmens que les comissions informatives elevin al Ple, sense perjudici d’aquells altres temes que es consideri adequat tractar”, expliquen des de l’Ajuntament

Durant el Ple, també s’han aprovat: el règim d’indemnitzacions i retribucions dels regidors; la dotació econòmica –fixa i variable– dels grups polítics municipals i el nomenament dels membres dels consells d’administració dels organismes autònoms municipals

Àrea Metropolitana

S’ha aprovat nomenar com a representants de l’Ajuntament de Badalona en el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona els regidors següents: Àlex Pastor López, alcalde i membre nat; Miguel Jurado Tejada, designat pel PP; Teresa González Moreno designat pel PSC i Nora San Sebastián Martínez, designada per la coalició Guanyem Badalona en Común - Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem-MES.

També s’ha aprovat nomenar el regidor Rubén Guijarro Palma, com a representant de l’Ajuntament de Badalona en el Consell de Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Les tinences d’alcaldia

Notícies relacionades

Per al pròxim mandat, s’estableixen tres tinences d’alcaldia: la primera tinença recau sobre Teresa González, que serà regidor de l’Àmbit de Recursos Interns, Participació, Vivenda i Salut; la segona és per a Jordi Subirana, regidor de l’Àmbit de Serveis a les Persones i Seguretat, i la tercera, per a Rubén Guijarro, regidor de l’Àmbit de Govern i Territori. Els tres tinents d’alcalde pertanyen al grup municipal del PSC. 

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA