EL DIA DE LA HISPANITAT

L'Ajuntament de Badalona tornarà a obrir el 12-O per fer una xerrada sobre la "colonització d'Amèrica"

El consistori mostra novament el seu desacord amb la festivitat després del desafiament a Justícia de l'any passat

El dijous acollirà unes 'Portes obertes' i una sessió sobre l'impacte social del descobriment del continent

L’Ajuntament de Badalona tornarà a obrir el 12-O, com ja va fer l’any passat.

L’Ajuntament de Badalona tornarà a obrir el 12-O, com ja va fer l’any passat.

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

L'Ajuntament de Badalona tornarà a obrir les seves portes aquest 12 d'octubre (12-O), festiu per ser el Dia de la Hispanitat, justificant l'obertura amb una 'Jornada de portes obertes' per explicar a la ciutadania com funciona internament una administració pública. 

Després de la polèmica del 12-O de 2016, quan sis regidors van ser encausats per obrir l'equipament durant aquesta mateixa festivitat, el Govern municipal (Guanyem Badalona en Comú  vol tornar a visualitzar el seu desacord amb la celebració i organitza el matí d'aquest dijous una sessió d'informació ciutadana, el mateix concepte que es va utilitzar l'any passat per justificar l'obertura.

La novetat d'aquest any és que a aquesta jornada informativa s'afegirà una xerrada sobre "els impactes de la colonització d'Amèrica sobre les societats llatinoamericanes", segons ha anunciat el consistori.

No hi haurà actes administratius, com el 2016

L'edifici Viver del consistori estarà obert des de les 10 h del matí fins a les 13 h del migdia. D'entrada, l'Ajuntament no ha previst cap acord laboral amb els sindicats per oferir-los treballar aquell dia, com sí que va passar l'any passat, i tampoc es planteja que es puguin portar a terme actes administratius, previsió també present l'any passat.

El 12 d'octubre de 2016, l'Ajuntament ja va decidir obrir les dependències municipals, inicialment com a dia hàbil gràcies a un pacte amb els sindicats que els permetia intercanviar voluntàriament el 12-O per un dels dies laborables de desembre, tot i que finalment la pressió judicial va obligar a modificar els plans.

Aquell dia van ser els mateixos regidors del Govern municipal -a excepció dels d'ICV-EUiA- els que van obrir el consistori per atendre consultes ciutadanes al vestíbul de l'equipament. D'aquesta manera, preveien esquivar l'ordre judicial que els prohibia obrir l'Ajuntament com si fos un dia hàbil, després que el PP denunciés els plans inicials.

L'ordre judicial trencada

De fet, aquella ordre va estar present en tots els mitjans de comunicació, ja que el tinent d'alcaldessa de Guanyem Badalona, José Téllez, en va trencar públicament una còpia a les portes del consistori al·ludint al seu dret constitucional a la representació política. Arran d'aquells fets, sis regidors del govern van ser encausats.

En un primer moment, el jutjat d'instrucció número 4 de Badalona va arxivar el cas al considerar que els regidors no van desobeir cap de les tres accions que es plantejaven: "l'edifici municipal no es va obrir de la manera habitual perquè només es podia accedir acompanyat d'un regidor, cap funcionari va treballar i no es va fer cap tràmit administratiu", va argumentar el jutge.

Sobre l'acte en què Téllez va trencar la resolució judicial, el magistrat va considerar que es tractava d'una "performance", una acció emmarcada en el "clima polític" del moment i "irrellevant" des del punt de vista jurídic. No obstant això, la Fiscalia va recórrer i va insistir a imputar al regidor un delicte de desobediència. L'Audiència de Barcelona va acabar reobrint la causa, encara pendent de resoldre's.

Pendents de la justícia europea

En paral·lel, aquest mateix dilluns, dos dels regidors implicats en aquest assumpte, els republicans Oriol Lladó i Agnès Rotger, van presentar al jutjat de Badalona que porta el cas una qüestió prejudicial dirigida al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per aclarir si la competència per determinar que el 12-O és festiu de compliment obligat és de l'Estat o de la UE.

Notícies relacionades

Els regidors posen en dubte la facultat dels jutjats espanyols d'impedir l'obertura de l'Ajuntament. En aquest sentit, apunten que la legislació laboral estableix com un "dret" però no com una "obligació" fer festa el 12-O, i només és una "obligació" per a les empreses pagar el salari d'aquell dia als treballadors que facin festa.

Més notícies de Badalona a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA