Donar Sang, l''app' solidària que contribueix a salvar vides

Donar Sang, una ’app’ per a donants de sang.

Donar Sang, una ’app’ per a donants de sang.

3
Es llegeix en minuts

La tecnologia té un component essencial: la funció facilitadora perquè processos complexos siguin més senzills i, alhora, generin més oportunitats per al compromís social, individual i col·lectiu. En l'àmbit de la salut, aquest objectiu és especialment significatiu i s'emmarca dins del concepte mHealth; és a dir, la possibilitat de segmentar una gran diversitat de malalties en petites-grans microsolucions tecnològiques, en forma d'aplicacions i altres plataformes, que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

Malgrat aquesta segmentació d'interessos per malalties, hi ha un element transversal en el camp de la salut que resulta clau i afecta milions de persones: la donació de sang. Es calcula que cada donació té potencial per salvar almenys tres vides. A més de la necessitat permanent de tenir reserves, en ocasions, determinades catàstrofes o successos incrementen la demanda i mobilitzen i sensibilitzen encara més les persones. Com a exemple, el cas de l'accident ferroviari de Santiago de Compostel·la, on, a través de Twitter, els missatges de solidaritat es van expandir per poder donar suport a les víctimes en aquest sentit.

A partir d'aquesta confluència d'interessos, l'Associació de Donants de Sang de l’Urgell va decidir el 2012 servir-se dels avanços de la tecnologia per promoure una aplicació que millorés l'eficiència de les donacions i empoderés més persones per fer-ho. Finançada i promoguda també per la Federació Catalana de Donants de Sang i la Diputació de Lleida, l''app' resultant, Donar Sang, dóna a conèixer al ciutadà les quantitats de sang existents per a cada grup sanguini, segmentant i rebent alertes sobre les reserves del seu propi. «Queden existències per a nou dies» o «el nivell de reserves és mitjà» són exemples de les dades, facilitades pel Banc de Sang i Teixits, que l'usuari veu a la serva interfície a l'interactuar amb l''app'.

D'altra banda, l'aplicació facilita el procés de donació a través de la geolocalització dels punts on es pot fer una extracció. La recepció de consells de salut per a donants i la possibilitat de portar el registre de donacions són altres dels seus punts forts, podent compartir aquesta informació a Facebook i Twitter, si es vol.

L'èxit d'aplicacions d'aquesta mena passa per un llarg recorregut estatal i internacional. Al País Basc, l''app' 'Donantes de Sangre de Euskadi' facilita als usuaris la recerca de centres on fer la seva aportació, a més d'oferir-los una llista d'arguments per fer-ho. I des de la Creu Roja nord-americana s'ha desenvolupat 'Blood Donor', una eina que, entre altres opcions, permet fer un seguiment del viatge que recorre la sang del pacient, des que és recollida en el punt inicial. A Turquia, 'Kan Ariyorum' actua de pont en casos de necessitat de determinats pacients. La base de dades de la plataforma registra informació completa sobre els usuaris que volen donar sang, a qui geolocalitzar i dirigir-se, quan és necessària en cas d'una emergència. La idea és accedir a donants compatibles en un radi pròxim al focus d'urgència, i incentivar la donació de nous membres de la comunitat. Finalment, també trobem experiències similars a l'Equador, amb 'Social Blood'; a Nova Zelanda, amb 'NZ Blood'; o a Irlanda, a través de 'GiveBlood.ie'.

Notícies relacionades

En definitiva, en la donació de sang, la tecnologia juga un doble paper: d'una banda, la facilitació d'un procés, millorant la informació i la seva gestió, i, de l'altra, creant apoderament ciutadà per fer front a una causa col·lectiva amb què qualsevol persona es pot identificar.

Si vols valorar aplicacions pots fer-lo participant com expert de l'appteca d'apps4citizens. apps4citizens és una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.