'Apps' per a eleccions

Candidats de Vic, Granollers, Vallirana, Oriola i Madrid llancen aplicacions mòbils per a la campanya electoral

’Apps’ per a eleccions

’Apps’ per a eleccions

3
Es llegeix en minuts

Informació i participació són dos grans pilars de la democràcia. La primera permet a la ciutadania conèixer les actuacions portades a terme per les seves institucions i així formar-se un criteri sobre els assumptes de la vida pública. La segona garanteix l'exercici efectiu de drets cívics tan rellevants com el vot. Immersos en un dels anys electorals més concorreguts, apps4citizens dedica aquest article a analitzar algunes de les apps que el ciutadà compromès té a la seva disposició per aprofundir en els dos pilars democràtics, en un context en què la tecnopolítica ha fet possible reduir els costos ciutadans per participar-hi i informar-se'n.

Des de la iniciativa privada s'ha promogut la plataforma mòbil anomenada Elector. Aquesta 'app', desenvolupada per l'empresa catalana Xplica’t, permet personalitzar cada aplicació segons les necessitats del client (candidat, partit o entitat), promovent l'activisme i la participació dels ciutadans en temps real a través de l'accés a xarxes socials i notícies, així com potenciar el contacte amb els representants. Elector pot ser descarregada per l'usuari, tan bon punt el producte ha sigut adquirit i adaptat per a una determinada organització. La seva originalitat és elevada, ja que el mercat espanyol no compta gairebé amb 'software' d'aquesta mena, que sigui d'autoria nacional. Un exemple de la seva utilització és el que s'ha desenvolupat per a Joan Ballana, candidat a l'Ajuntament de Vic per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), per a aquestes eleccions municipals del 2015.

D'altra banda, contemplant també l'escenari postelectoral, sorgeixen iniciatives pioneres des de la ciutadania com és el cas d'Electorability, un projecte per desenvolupar una aplicació capaç d'auditar el compliment dels programes electorals per part dels partits, així com per fer-se una idea de quines formacions van més en sintonia amb la ideologia del votant.

Així mateix, hi ha altres aplicacions 'grassroot' menys ambicioses des del punt de vista de la interacció, però informatives. N'és una mostra és l''app' Elecciones Municipales, que permet fer previsions, segons municipi, sobre la quantitat d'escons que obtindria cada partit, en funció de dades prèviament registrades --com la mida de la població o el nombre de vots emesos i absoluts que rep cada formació--.

Algunes organitzacions polítiques també han intentat fer servir la tecnologia 'smartphone' per donar a conèixer els programes electorals, permetent un cert grau de participació als ciutadans. Precisament, fa pocs dies, Íñigo de la Serna, candidat del PP a l'Ajuntament de Santander, presentava la seva pròpia 'app', a través de la qual es pot obtenir informació sobre propostes, fotos en diversos actes i vídeos. Exemples d'aquesta mena també es troben entre les files del Partit Socialista, com l''app' del PSOE d'Oriola, la de Josep Mayoral a Granollers o la del PSC de Vallirana.

Però si algú ha aprofundit en aquesta idea qualitativament ha sigut el Partit Popular, amb la seva aplicació oficial, que ofereix notícies, perfils de l'equip de govern del PP, així com dels candidats a autonòmiques i municipals, amb les seves respectives biografies i contactes a través de xarxes socials. Fins i tot, facilita l'adhesió de voluntaris a les campanyes, la votació en alguna enquesta, o la participació via telefònica i en formularis, per a la recollida d'opinions i propostes. Així mateix, l'aplicació aporta una agenda completa d'actes i informacions de servei (centres on votar, seus del partit) amb una resolució elevada i una interfície de qualitat.

Notícies relacionades

Finalment, la formació Ciutadans de la Comunitat de Madrid també ha llançat la seva 'app', que es diferencia per permetre a l'usuari detectar amb l'aplicació on hi ha, per exemple, una taula informativa de la formació en un radi pròxim, a través d'un visor fotogràfic. Malgrat que la majoria d'aquestes solucions tecnològiques són més que simples canals informatius, es desconeix com es processa la informació i propostes que reben. Fins i tot, es podria qüestionar fins a quin punt aquestes plataformes possibiliten la mobilització o la possibilitat que la comunicació entre representats i representants sigui bidireccional i realment efectiva, promocionant el compromís cívic de la ciutadania. És a dir, el pas cap a un 'software' que permeti al ciutadà generar i compartir informació, sent més activista i protagonista, aprofundint en la qualitat del nostre sistema democràtic.

Si vols valorar aplicacions pots fer-ho participant com a expert en l'appteca d'apps4citizens. apps4citizens és una plataforma que té com a objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.