entrevista amb la Presidenta de la Fundació Grup Set

Adela Subirana: "La dona immigrant es converteix en una creadora de pau social"

Adela Subirana.

Adela Subirana.

2
Es llegeix en minuts
SONIA GARCÍA GARCÍA / Barcelona

Adela Subirana, empresària, fundadora i presidenta de la Fundació Grup Set, presenta avui, a l'Ateneu Barcelonès, el llibre Dones immigrants, salut i pau social, resultat d'una jornada de reflexió organitzada l'any passat, juntament amb la Conselleria de Salut.

¿¿Quin és el seu interès en les dones immigrants?

¿El Grup Set es va crear per fomentar les relacions entre les administracions públiques i la societat civil. I el fenomen ¿que no problema¿ de la immigració és un assumpte que hem estat estudiant.

¿¿Com contribueix la dona immigrant a la pau social?

¿La dona és el que en català anomenem el pal de paller, és l'eix de la família i la responsable de la salut. Quan troba en el país d'acollida una sanitat il·limitada i universal per a tota la seva família, col·labora i es converteix en una creadora de pau social.

¿Però ¿els immigrants col·lapsen la sanitat?

¿No és veritat. Qui col·lapsa la sanitat és la nostra gent gran. Les immigrants fan servir el sistema mèdic tant poc com poden, menys en el temps de la maternitat.

¿¿El sistema sanitari aconsegueix cobrir tots els nouvinguts?

¿Fins ara sí, però arribarà un moment en què tota la societat haurà de responsabilitzar-se de la sanitat.

¿¿No serà sostenible en el futur?

¿No. La població cada vegada és més vella i tindrà més necessitats. Amb el que paguem, aviat no es podrà cobrir. Estic a favor d'un copagament.

¿¿Amb la crisi a sobre?

¿La nostra sanitat és cara i encara que paguem impostos, no arribarà. S'han de buscar pal·liatius, igual que passa amb les malalties. Hi ha d'haver un equilibri entre la sanitat pública i la privada.

¿La setmana passada va intervenir en el congrés She Leader 2.0 ¿Quines van ser les conclusions?

¿Que les dones tenen cada vegada més visibilitat, més credibilitat i més poder. I han d'ajudar les que no en tenen o les que van arribant, en aquest cas a Europa.

¿Hi ha molta desigualtat.

¿Sí, i les dones s'han de continuar preparant. La que d'aquí cinc anys no parli dos idiomes com a mínim, serà analfabeta.

¿¿Per què?

¿A les empreses ens estan arribant currículums d'homes i de dones que, a més d'anglès o francès, parlen xinès, rus o àrab.

¿¿Només les dones han de preparar-se o estudiar idiomes?

¿No, la classe política també, perquè la nostra societat ha de saber defensar-se de la globalització.

¿¿Està a favor o en contra de la limitació a l'ús del burca?

¿Cal ser molt prudent, però si la gent no pot anar amb el passamuntanyes, tampoc no pot anar amb el burca. Hem rebut milions d'immigrants i realment no tenim problemes. Qui vulgui radicalitzar aquesta societat s'ho haurà de pensar.

Notícies relacionades

¿¿El món empresarial, com s'enfronta a la globalització?

¿Amb criteris d'ètica, justícia i treball, que són universals.