districte 1, Ciutat Vella
El Gòtic estrena biblioteca amb l'accent en la Rambla
La nova sala de lectura, ubicada en un antic hotel, recull a les parets cites literàries sobre el passeig El Raval restaura la sala del carrer del Carme, especialitzada en llibres del món àrab

La sala de lectura del Raval, restaurada. /
El districte de Ciutat Vella ha viscut un final d’abril de llibre. I mai més ben dit. Després de la jornada de Sant Jordi, en la qual la Rambla es va vestir de senyera, va lluir proses i versos i es va perfumar de roses, el barri del Gòtic ha estrenat per fi aquesta setmana la seva biblioteca i el barri del Raval acaba de recuperar el seu emblemàtic i rehabilitat temple del llibre. Són dos espais culturals del segle XXI amb la consigna d’innovar sense perdre les arrels i que culminen el pla de biblioteques previst per al districte.
Ramblejar entre llibres. Aquesta és la filosofia de la nova biblioteca Gòtic-Andreu Nin, ubicada a la planta baixa de l’antic Gran Hotel Falcón, un edifici que data del 1879 i que durant la guerra civil va ser ocupat pel POUM –del qual Andreu Nin era dirigent–, i que els últims anys ha allotjat una part de la Universitat Pompeu Fabra. Situada en ple cor de la Rambla, aquesta és la primera biblioteca que obre les portes al Gòtic.
L’edifici ja és per si mateix una obra d’art i s’encarrega de recordar que la Rambla és un dels passejos literaris més famosos del món. Gràcies a una intervenció gràfica a l’exterior i a l’interior de l’edifici, s’invita els transeünts a participar en un recorregut de fragments literaris i cançons d’una trentena d’artistes que en alguna de les seves obres van demostrar el seu enamorament per la Rambla. Des de Josep Maria de Sagarra i García Lorca fins al cantant Juan Perro.
NOVES TECNOLOGIES / «El nostre objectiu és convertir l’espai de la biblioteca en un objecte de lectura que proposa als lectors que passegen per la Rambla que segueixin ramblejant per un camí de literatura a dins de la biblioteca», assegura Mercè Pérez, la directora del centre. El nou equipament, la construcció del qual ha costat 2,9 milions d’euros, té una superfície de 1.000 metres quadrats i un fons de partida de 33.000 documents.
«És un equipament bàsic per al Gòtic perquè fins ara ens havíem de desplaçar a un altre barri», deia dilluns Moisès Lanau minuts després d’entrar per primera vegada a l’edifici. Elisa Camps, bibliotecària jubilada, també va anar a descobrir el nou centre: «És una satisfacció veure els fruits de les reivindicacions que vam fer anys enrere. L’espai llueix molt i està molt ben il·luminat».
Més enllà del seu innovador disseny, el centre ha dedicat una atenció especial a les noves tecnologies. A més de la desena d’ordinadors amb accés lliure a internet, la biblioteca disposa d’una aula multimèdia destinada a oferir cursos de formació en noves tecnologies i que està equipada amb 12 ordinadors més i una pissarra electrònica.
«Abans eren un santuari del silenci. Ara les biblioteques són espais oberts, vius i dinàmics que potencien la cultura i l’oci. Nosaltres volem ser la biblioteca dels veïns del Gòtic, els escoltarem i intentarem adaptar-nos a les seves propostes», afirma Pérez.
OBRA GÒTICA RECUPERADA / El Raval també va recuperar dilluns la biblioteca Sant Pau-Santa Creu, que durant tot un any s’ha sotmès a una important rehabilitació. La intervenció en aquesta emblemàtica obra gòtica ha tingut un cost d’1,95 milions d’euros i s’ha centrat a adequar l’estructura de l’edifici a les necessitats funcionals de la biblioteca. Per fi s’hi ha instal·lat un sistema de climatització, se n’ha millorat la il·luminació i se n’ha renovat tot el paviment.
També s’ha aprofitat el tancament per recuperar l’esplendor dels sostres gòtics de voltes de creueria, la joia arquitectònica d’aquest conjunt monumental del 1401.
Notícies relacionadesLLIBRES EN ÀRAB I URDÚ / Aquesta biblioteca, que abans del tancament tenia una mitjana de 800 usuaris diaris, disposa d’un important fons de llibres sobre el món àrab i d’una col·lecció de llibres en urdú, bengalí, panjabi o hindi, entre altres. «Aquest és un espai integrador i és habitual la presència tant d’immigrants com d’autòctons. A més a més, hem treballat per formar part del teixit associatiu del barri», explica Imma Soler, directora de la biblioteca.
La reobertura de l’equipament ha estat rebuda amb els braços oberts pels veïns del Raval. «Vindré molt amb els meus tres fills. És un espai molt bonic i estic encantada de poder trobar llibres en àrab», afirmava Hasna al-Ayadi durant la inauguració de divendres. Pilar Méndez, que als 79 anys hi va amb freqüència a llegir novel·les en anglès i d’autors àrabs, n’estava encantada: «Visc a les Corts, però sóc una fanàtica d’aquesta biblioteca. La porto al cor i m’hi sento a gust. Ha quedat realment preciosa».
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya