premi mercè conesa a la millor iniciativa solidària
Fundació Èxit, aval del jove sense recursos
L'entitat se centra a buscar una sortida laboral a nois sense estudis en risc d'exclusió social
Amb la intenció d’acabar amb l’enquistada i deformada imatge que«els empresaris són els dolents (però els llestos) i les oenagés són els bons (però els tontos)», va néixer ara fa una dècada la Fundació Èxit, guardonada amb el premi Mercè Conesa a la Millor Iniciativa Solidària 2009 per la seva fructífera tasca de pont entre els dos mons, ajudant centenars de joves en risc d’exclusió social a incorporar-se al món laboral.
En aquests 10 anys d’història, han passat per Èxit més de 700 nois d’entre 16 i 18 anys amb un tret comú: han acabat l’educació secundària obligatòria sense obtenir el títol. Malgrat no disposar d’estadístiques exactes sobre la quantitat de nois que després de la formació i les pràctiques han aconseguit una feina (més o menys estable), Salvador Mas de Xaxàs, president del patronat de la fundació, apunta que«el primer èxit és que aquests joves s’adonin que la seva vida no té per què acabar al carrer».
Mas explica que dins del col·lectiu al qual es dirigeixen hi ha«situacions personals complexes». Alguns que van emigrar amb els seus pares segueixen topant amb barreres.«Molts cops el seu currículum s’acaba quan diuen que el seu nom és Mohammad»,diu Mas.
Entre els seus èxits més recents, destaquen les 42 insercions laborals a l’empresa Ros Roca per a la instal·lació dels nous contenidors d’escombraries de Barcelona. «Això ha sigut possible gràcies al treball en xarxa. Nos-altres sols no podríem arribar a tants joves, però treballant colze a colze amb la resta d’entitats és possible no desaprofitar ni una sola oportunitat per a aquests nois», explica Nacho Sequeira, director de l’entitat. Un altre exemple. L’any passat van aconseguir que 12 joves participessin en els cursos de formació de Desigual per a la selecció de personal per a la seva nova botiga a La Maquinista, i set d’ells van passar la selecció.
«El missatge que ens han donat les empreses durant aquests 10 anys és que de vegades no és tan important el grau de formació de les persones sinó la seva actitud davant la feina»,explica Mas.«A Desigual ens van dir que si arriben a rebre només el currículum, ni l’obren. No obstant, al donar-los una oportunitat descobreixen el seu currículum ocult, aquell que no es plasma al paper», afegeix. Com diu un grafit pintat en una de les parets de la seu –decorat per joves del projecte–, són nois «més llestos que la fam».
Notícies relacionadesProjecte ambiciós
Fundació Èxit està treballant actualment en el seu projecte més ambiciós, batejat com a Social Jobs. Sequeira explica que es tracta d’una mena d’Infojobs social. Una pàgina web que ajudi els col·lectius amb més problemes d’inserció laboral, on les empreses puguin trobar treballadors que comptin amb l’aval d’entitats que es responsabilitzin d’ells.«Es tracta d’un projecte potent que ens estan ajudant a impulsar ECAS, Uría Menéndez i el mateix Infojobs», puntualitza Sequeira.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Museu La vida de Prat de la Riba vista a la seva casa natal
- Amagatalls d’artistes El punt més perfecte de la Torre d’Oristà, segons la gran promesa del folk Ferran Orriols
- Ruta Retorn a la infantesa
- Cata Mayor La gran cuina viatja en carro (de plata)
- Experiències en altura Els millors terrats de BCN per a les tardes d’estiu