ÉSSERS QUE MAI VAN EXISTIR
El Ieti s'esvaeix
La possibilitat que encara quedin per descobrir espècies animals de grans dimensions és remota
El llac Ness, meravella natural del nord d’Escòcia, és una reserva d’aigua dolça que fa uns 30 quilòmetres de llarg i uns tres a la zona més ampla. És molt gran, sí, però insuficient perquè en les seves profunditats hi pugui viure un ésser de dimensions juràssiques.
Diversos científics ja han fet els càlculs, segons explica Eduardo Angulo, escriptor i professor de Biologia de la Universitat del País Basc. El llac és tan estret i profund, amb avencs de fins a 300 metres, que la llum escasseja i a penes s’hi genera fitoplàncton. Com que no hi abunden les algues verdes microscòpiques, tampoc hi ha gaire zooplàncton. I el resultat final és que tots els peixos junts pesen com a màxim unes 20 tones. En definitiva, a Nessie i la seva prole els falta menjar per poder convertir-se en éssers creïbles.«Una població viable hauria d’estar formada per almenys 30 individus, entre mascles i femelles, encara que perquè tingués una bona salut serien necessaris uns 500 individus».
No cal analitzar fotos borroses i testimonis dubtosos per refutar l’existència de les misterioses criatures que poblen els tractats de criptozoologia. Només cal divertir-se una mica i aplicar la lògica científica.«Són éssers ecològicament impossibles», resumeix Angulo, autor deCriaturas, un amè llibre que intenta oferir una visió científica de Nessie, Ieti, Big Foot i altres populars críptids, és a dir, éssers que mai van existir. Angulo i el seu col·lega Jesús María Olaizola,Txiliku, editor, escriptor i especialista en mites populars, van ser a Barcelona la setmana passada per pronunciar dues conferències a CosmoCaixa.
Del pobre Ieti fa temps que no se’n tenen notícies. També se li deu haver acabat el menjar: un simi de més de dos metres necessitaria un rebost de fruits que no existeix ni al Tibet, ni al Nepal ni en cap de les altres regions que també el reclamen com a seu.«Els occidentals l’hem tret del bosc, que és on vivia segons la tradició, i l’hem col·locat a la neu», prossegueix Angulo.
Els criptozoòlegs insisteixen que els mites han sorgit perquè hi ha una base real. Per exemple, el ieti podria ser unGigantopithecus, un primat asiàtic gegant que, segons les evidències científiques, es va extingir fa uns 300.000 anys. Algun exemplar hauria pogut sobreviure fins a temps moderns. De fet, diuen, encara queden celacants, uns peixos prehistòrics que es donaven per extingits i que, no obstant, van reaparèixer a partir de l’any 1938.
«No hi ha cap prova del Ieti
–respon Angulo–.Ni ossos ni pèls ni res. Només observacions confuses i empremtes atribuïbles a l’acció humana».L’origen dels críptids és la mateixa naturalesa. Sorgeixen quan intentem explicar el que no entenem,«com un moviment o una ombra al bosc l’origen del qual no coneixem».És natural, però ens espanta. Com recorda Txiliku, hi ha llegendes d’homes del bosc en incomptables cultures:«Al País Basc tenim els Tartalos, que són una espècie de ciclops».La tradició els ha creat per evitar que els nens se’n vagin lluny i es perdin, resumeix l’escriptor.
No hi ha espai per a ells
És pràcticament impossible que un animal de dimensions respectables hagi sobreviscut fins als nostres dies en algun paratge remot sense ser descobert. Ocells o rosegadors, sí, però«és una quimera pensar que hi ha un King Kong donant voltes pel món», insisteix Angulo. No obstant, ni les fotos per satèl·lit han aconseguit acabar amb la legió de seguidors que arrossega la criptozoologia. Alguns dels seus seguidors són fins i tot eminències.«És curiós, però hi ha persones raonables que es tornen completament boges. Recordo un catedràtic d’Antropologia als EUA que venia per internet els motllos de les petjades del Big Foot»,diu el professor.
«Per sort, a nosaltres no ens arriba gent que diu que ha vist un Tartalo», manifesta Txiliku. La veritat els decebria.
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- La factura de l’energia nuclear
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament