LA TRADICIÓ DEL PESSEBRE RECORRE TOTA LA GEOGRAFIA CATALANA
L'art màgic dels pessebres

Una de les figures que formen part del pessebre de la plaça de Sant Jaume. /
Un pessebre en condicions és una verdadera obra d’art que pot donar idees als que encara no hagin trobat el moment de treure-li la pols al nen Jesús, als camells, als Reis Mags i a les altres figuretes indispensables.
Catalunya compta amb una tradició pessebrista amb segles d’antiguitat. Es tenen dades d’un francès que venia les figuretes del pessebre a Barcelona l’any 1475. Però no cal remuntar-se tants anys enrere, en l’actualitat també es pot constatar la bona salut d’aquesta tradició a través de les més de 50 associacions que formen part de la Federació Catalana de Pessebristes (www.pessebrescat.org) i que aquests dies mostren al públic els seus grans pessebres en museus, esglésies, places, locals i fins i tot platges.
A la capital catalana s’ha de destacar el pessebre instal·lat a la plaça de Sant Jaume, que recupera les grans figures de l’any passat. El visitant pot passejar entre la vegetació, envoltada per un petit rierol, i anar descobrint diferents escenes durant el recorregut. El Museu Diocesà exhibeix un conjunt de naixements mexicans (avinguda de la Catedral, 4 ).
El Monestir de Pedralbes mostrarà, fins al 2 de febrer, el gran pessebre que ha fet l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Durant tot l’any, el monestir compta amb una mostra permanent de 24 diorames que expliquen el naixement, la infància i la maduresa de Jesús (baixada del Monestir, 9. De 10.00 a 15.00 h. 6 euros).
Aquesta mateixa associació també mostrarà 20 diorames al Palau Mercader. Es tracta d’una exposició permanent que s’anirà renovant cada any (Lladó, 11. D’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores).
Però no és a Barcelona on es troba el pessebre més gran de sobretaula, sinó a Parets del Vallès. Aquest diorama ocupa 230 metres quadrats i ha estat construït per l’associació pessebrista local. Està fet amb materials naturals i inspirat en les muntanyes que envolten la comarca i cada any incorpora novetats, com el pas de la nit al dia gràcies a uns mecanismes lumínics (plaça de la Vila, s/n. D’11.30 a 13.30 i de 17.00 a 21.00 hores. 1,50 euros).
3 GIRONA Els amants de la tradició pessebrista de la comarca de Girona tenen una cita en l’exposició de La Carbonera (pujada de Sant Feliu. De 17.00 a 20.30 h) i a Olot, que exhibeix pessebres a 13 seus (www.pessebristes-garrotxa.com). El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí acull el pessebre de Josep Mir, que no s’ha oblidat de reproduir el castell de Montgrí i, fins i tot, l’infern (Ullà, 27. De 10.00 a 14.00 hores).
Notícies relacionades3 TARRAGONA A més dels pessebres clàssics que es podran veure a la Rambla Nova i a la catedral de Tarragona, sorprèn el pessebre de sorra que han fet vuit escultors a la platja de la Pineda (Vila-seca). És l’únic pessebre d’aquestes característiques que existeix a Catalunya, s’han utilitzat més de 800 tones de sorra i mostra diverses figures gegantines com el nen Jesús, el caganer o els Reis Mags amb els camells.
3 LLEIDA En aquesta província es podrà veure el resultat de dos concursos de pessebres a l’Institut Municipal d’Acció Cultural (Blondel, 64. De 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.00 h) i a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (plaça de la Catedral, s/n. 8.00 a 21.00 hores).
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança