LA TRADICIÓ DEL PESSEBRE RECORRE TOTA LA GEOGRAFIA CATALANA

L'art màgic dels pessebres

Una de les figures que formen part del pessebre de la plaça de Sant Jaume.

Una de les figures que formen part del pessebre de la plaça de Sant Jaume. / ELISENDA PONS/ EFE/JAUME SELLART

2
Es llegeix en minuts
ERICA ASPAS
BARCELONA

Un pessebre en condicions és una verdadera obra d’art que pot donar idees als que encara no hagin trobat el moment de treure-li la pols al nen Jesús, als camells, als Reis Mags i a les altres figuretes indispensables.

Catalunya compta amb una tradició pessebrista amb segles d’antiguitat. Es tenen dades d’un francès que venia les figuretes del pessebre a Barcelona l’any 1475. Però no cal remuntar-se tants anys enrere, en l’actualitat també es pot constatar la bona salut d’aquesta tradició a través de les més de 50 associacions que formen part de la Federació Catalana de Pessebristes (www.pessebrescat.org) i que aquests dies mostren al públic els seus grans pessebres en museus, esglésies, places, locals i fins i tot platges.

A la capital catalana s’ha de destacar el pessebre instal·lat a la plaça de Sant Jaume, que recupera les grans figures de l’any passat. El visitant pot passejar entre la vegetació, envoltada per un petit rierol, i anar descobrint diferents escenes durant el recorregut. El Museu Diocesà exhibeix un conjunt de naixements mexicans (avinguda de la Catedral, 4 ).

El Monestir de Pedralbes mostrarà, fins al 2 de febrer, el gran pessebre que ha fet l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Durant tot l’any, el monestir compta amb una mostra permanent de 24 diorames que expliquen el naixement, la infància i la maduresa de Jesús (baixada del Monestir, 9. De 10.00 a 15.00 h. 6 euros).

Aquesta mateixa associació també mostrarà 20 diorames al Palau Mercader. Es tracta d’una exposició permanent que s’anirà renovant cada any (Lladó, 11. D’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores).

Però no és a Barcelona on es troba el pessebre més gran de sobretaula, sinó a Parets del Vallès. Aquest diorama ocupa 230 metres quadrats i ha estat construït per l’associació pessebrista local. Està fet amb materials naturals i inspirat en les muntanyes que envolten la comarca i cada any incorpora novetats, com el pas de la nit al dia gràcies a uns mecanismes lumínics (plaça de la Vila, s/n. D’11.30 a 13.30 i de 17.00 a 21.00 hores. 1,50 euros).

3 GIRONA Els amants de la tradició pessebrista de la comarca de Girona tenen una cita en l’exposició de La Carbonera (pujada de Sant Feliu. De 17.00 a 20.30 h) i a Olot, que exhibeix pessebres a 13 seus (www.pessebristes-garrotxa.com). El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí acull el pessebre de Josep Mir, que no s’ha oblidat de reproduir el castell de Montgrí i, fins i tot, l’infern (Ullà, 27. De 10.00 a 14.00 hores).

Notícies relacionades

3 TARRAGONA A més dels pessebres clàssics que es podran veure a la Rambla Nova i a la catedral de Tarragona, sorprèn el pessebre de sorra que han fet vuit escultors a la platja de la Pineda (Vila-seca). És l’únic pessebre d’aquestes característiques que existeix a Catalunya, s’han utilitzat més de 800 tones de sorra i mostra diverses figures gegantines com el nen Jesús, el caganer o els Reis Mags amb els camells.

3 LLEIDA En aquesta província es podrà veure el resultat de dos concursos de pessebres a l’Institut Municipal d’Acció Cultural (Blondel, 64. De 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.00 h) i a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (plaça de la Catedral, s/n. 8.00 a 21.00 hores).