la història de... la caserna del Bruc
Una fortalesa amb aire antic que va protagonitzar la història moderna
Construït per acantonar forces militars a Barcelona, avui ofereix la seva pacífica biblioteca
La caserna del Bruc, antigamentBruch, aixecada a poca distància del palau de Pedralbes, té un aspecte una mica fora del temps. El seu estil emula alguns castells medievals francesos, però la seva ornamentació és més moderna. Per la seva presència, el seu color i els merlets és, potser, la caserna més caserna que queda a Barcelona.
Va ser projectada el 1929 per dos enginyers militars, el coronel Vicente Martorell Portas i el tinent Vicente Martorell Otzet.
Durant la Restauració, l’escassetat de fons que es podien invertir per a destí militar impedia resoldre el problema dels aquarteraments militars a la ciutat.
De les casernes que es van projectar en aquell període molt poques van arribar a terme i, en general, van haver d’esperar fins al segle XX. Així, entre el 1870 i el 1890 es van projectar uns quants aquarteraments, un d’ells al municipi de Sant Martí de Provençals, per allotjar la caserna de cavalleria Gerona, i a tocar es va decidir aixecar-hi el Bruc.
Construcció alentida
Els avatars d’un període històric complicat van alentir la construcció de tots els edificis i fins i tot se’n van postergar uns quants, com la caserna del Bruc, que va haver d’esperar el canvi de segle i fins i tot el canvi d’ubicació. Va ser la Junta Mixta la que va donar empenta a aquesta obra, que ocupava cinc illes de cases, incloent-hi els camps esportius.
El projecte comptava amb un pressupost inicial d’una mica més de sis milions de pessetes i preveia d’allotjar la brigada d’infanteria que ocupava les casernes de San Fernando i del Bonsuccés.
La tendència d’aquells moments inicials del segle XX era traslladar els acantonaments militars als voltants de les ciutats, cosa que la caserna del Bruc sembla ignorar, perquè la zona, encara amb costums rurals, s’encaminava ràpidament a convertir-se en zona residencial.
De tota manera, des del punt de vista militar amb un ull posat en la inquieta situació interna, aquesta caserna estava en immillorables condicions, per la seva proximitat a la residència reial i el traçat de la Diagonal, per arribar a qualsevol punt de la ciutat en molt poc temps.
Durant la dictadura, la seva presència, amb escuts i emblemes que a poc a poc van sent desterrats dels seus murs, la massissa presència a Pedralbes semblava un símbol de la negació de la llibertat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Museu La vida de Prat de la Riba vista a la seva casa natal
- Amagatalls d’artistes El punt més perfecte de la Torre d’Oristà, segons la gran promesa del folk Ferran Orriols
- Ruta Retorn a la infantesa
- Cata Mayor La gran cuina viatja en carro (de plata)
- Experiències en altura Els millors terrats de BCN per a les tardes d’estiu