LLIBRES

Un fan paga 171.000 euros per l'Olivetti de Cormac McCarthy

La màquina ha estat la companya fidel de l'escriptor els últims 50 anys

1
Es llegeix en minuts
EMILIO LÓPEZ ROMERO
NOVA YORK

Probablement Cormac McCarthy no s’hauria imaginat fa mig segle que la màquina d’escriure que va comprar per 50 dòlars en una botiga de Knoxville (Tennessee) faria parlar tant. L’Olivetti Lettera 32 ha estat la seva companya fidel durant tot aquest temps, fins que divendres va ser venuda al millor postor a la sala Christie’s de Nova York. Les millors previsions calculaven que la vella màquina arribaria com a màxim a 14.000 euros, però hi va haver un fan que va anar pujant i pujant fins a posar a sobre de la taula 171.000 euros.

És la màquina amb què el guanyador del Pulitzer ha escrit la immensa majoria de la seva obra: una dotzena de novel·les, dues peces de teatre, diversos guions i una infinitat de cartes, a més de tres llibres sense publicar, segons el mateix McCarthy, que estima que per les seves tecles hi han passat cinc milions de paraules. I a sobre per una bona causa, ja que la recaptació es destinarà a un institut d’investigació de Santa Fe (Nou Mèxic).

Notícies relacionades

La vella Olivetti va ser sens dubte una de les protagonistes de la subhasta. Però no l’única. Els especialistes havien calculat que el manuscrit del llibre pòstum de Vladimir Nabokov L’original de Laura podria arribar entre els 270.000 i 404.000 euros, però la sorpresa va ser majúscula, ja que l’última oferta va ser de 188.000 euros. Així que les 138 fitxes on va escriure el llibre a mitjans dels 70 van quedar sense comprador.

També es van subhastar altres joies com un exemplar de Tamerlane and other poems, primer llibre de poemes d’Edgar Allan Poe, pel qual es va pagar més de 446.000 euros, o una carta de George Washington escrita l’any 1787 en la qual fa un apassionat al·legat a favor de la Constitució nord-americana, missiva de quatre pàgines carregada d’història per la qual un comprador va desemborsar 2,15 milions d’euros.