REGGAE
Dennis Alcapone recupera el llegat de Studio One
El veterà cantant lidera un triple cartell en honor del segell jamaicà

Dennis Alcapone recupera el llegat de Studio One_MEDIA_1
El reggae no hauria gaudit de la popularitat que encara disfruta avui si no hagués estat per petits negocis com Studio One. Allà estava el productor ClementCoxsone Dodd, instal·lat al seu estudi de gravació i rebent cada setmana desenes de joves aspirants a cantants. Els feia una prova al carrer i el que li agradava entrava a gravar una o dues cançons, recolzat ni més ni menys que per The Skatalites i després el mateix Dodd les publicava al seu segell. Horace Andy, Toots & the Maytals, Alton Ellis, Sugar Minott, Marcia Griffiths, John Holt, Burning Spear i moltíssims altres passarien tard o d’hora per les seves mans. Fins i tot Bob Marley.
Demà la sala Apolo dirigirà els seus focus cap a l’infinit catàleg de Studio One mitjançant una festa amb projeccions de Dennis Alcapone (el seu discForever versionva deixar una empremta indeleble en la música jamaicana), Christopher Ellis (fill del desaparegut Alton Ellis) i Winston Reedy (veu del grup The Cimarons). Tots actuaran amb la mateixa banda de suport, la Ruff Cutt Band.
EL PRIMER GÀNGSTER / Expliquen les enciclopèdies que Dennis Alcapone va ser el primer cantant jamaicà que va adoptar l’àlies d’un gàngster i que, a partir d’aquí, altres artistes de reggae van escollir pseudònims de malfactors per reforçar la seva aura de nois dolents. Dennis Smith va ser tan coherent amb la seva decisió que encara avui, als 62 anys, surt a l’escenari amb el seu vestit impecable i el seu barret d’ala ampla.
De totes maneres, Alcapone és una icona de l’edat d’or del reggae perquè el 1972 va publicarForever version, un dels discos de referència del gènere. És un àlbum que es consideraria a Europa una col·lecció de plagis, però es consolida en una pràctica que a Jamaica sempre ha estat habitual i celebrada: Alcapone va interpretar cançons alienes (dels Wailers, The Heptones i Larry Marshall, entre altres), afegint-hi improvisats i melòdics versos i decorant-les amb característics udols aguts. No les va robar, sinó que les va redimensionar.
Així, reciclant i reinterpretant, és com s’ha enriquit dècada rere dècada el llegat musical de Jamaica. I així és com Dennis Alcapone es va fer un nom en l’escena reggae dels anys 70. El cantant va aprofitar la seva creixent popularitat per emigrar a Anglaterra el 1975. Des d’allà va seguir gravant discos, tot i que durant els anys vuitanta va estar pràcticament inactiu. Una dècada després va reprendre l’ofici i des d’aleshores torna de forma intermitent als escenaris en qualitat de llegenda vida de la música jamaicana. Demà, a més de reivindicar-se a ell mateix té la missió de reivindicar el seminal llegat del segell en què va començar a forjar la seva llegenda.
Studio One Tribute3Apolo • Dissabte 10 • 20.00 hores • 24 €
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"