CONTROVÈRSIA SOBRE EL PROGRAMA D'HUMOR DE MÉS AUDIÈNCIA

Un gag de 'Polònia' sobre Hitler encén una gran polèmica

Pilar Rahola critica la forma en què el xou de TV-3 mostra el dictador

La discrepància de Najat el Hachmi amb la periodista porta el debat als mitjans

Un gag de Polònia sobre Hitler encén una gran polèmica_MEDIA_1

Un gag de Polònia sobre Hitler encén una gran polèmica_MEDIA_1

3
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN
BARCELONA

L’1 de setembre de 1939, l’Alemanya d’Adolf Hitler va envair Polònia. Dijous passat, el programa d’humor Polònia, que dirigeix Toni Soler, va incloure un gag en què Hitler i un grup de nazis de ficció envaïen el programa, sàtira que ha desembocat en una polèmica que va continuar ahir fins i tot a Divendres. El magazín de TV-3 va fer una enquesta entre els seus espectadors que va obtenir un suport clar a la broma: un 81% dels SMS hi van votar a favor.

El gag en qüestió va donar lloc a una primera reacció de Pilar Rahola l’endemà de l’emissió, divendres, a Els matins de Josep Cuní. La periodista va retreure a Soler l’acudit fàcil amb «un assassí de masses» que «va humiliar milions de persones», i va insistir que el director de Polònia banalitza el tema i «humanitza un monstre». Soler va replicar que no era el primer «assassí de masses» que apareixia al seu xou i, tot i que es va mostrar comprensiu amb les crítiques de Rahola, no les compartia.

LA CRÍTICA DE MONEGAL / Diumenge, a l’article del crític de tele d’EL PERIÓDICO, Ferran Monegal va incloure una menció sobre Rahola al final del seu text sobre Polònia: «No li agrada gens que facin sortir Hitler a la tele, ni per la via del sarcasme (...) En tot el que afecta l’univers jueu (...) segueix, amb vocació i disciplina, els clàssics protocols i arguments de defensa sionista».

La periodista, que publicava ahir un article sobre aquest tema a La Vanguardia, va tornar a al·ludir a la polèmica a Els matins i va caure de genolls per, irònicament, «demanar perdó per ficar-me amb Polònia». En declaracions a EL PERIÓDICO, Rahola es va defensar: «Toni Soler no és Chaplin ni Polònia és El gran dictador. Em molesta, com també ho fa la caricatura que el programa fa de Franco, a qui humanitza, en lloc de destrossar-lo. Convertir Franco en un iaio amb una veueta entranyable no ajuda les generacions actuals a comprendre la crueltat del dictador». En aquest sentit, la periodista s’havia referit en el programa de Cuní a un article de l’escriptora Najat El Hachmi, dimarts en aquest diari, en què la qualificava de «senyoreta Rotenmeyer» i que acabava amb la frase: «El meu fill i molts altres nens de la seva edat van saber qui va ser Franco gràcies al Polònia i ara sabran qui va ser i què va fer Hitler». Rahola va qualificar ahir de «disbarat estratosfèric» aquesta última frase i va escriure: «Aquesta noia és l’exemple del dany que ha fet el sistema públic d’ensenyament. Deu ser per això que li donen premis».

Ahir mateix, des del Quebec (Ca-nadà), l’escriptora de Vic explicava que el seu article estava motivat per la sorpresa que li va causar la reacció de Rahola: «Les formes que va usar eren en si mateixes caricaturesques». Tampoc creu «cap broma la quantitat de gent que va morir» per culpa de Hitler, però creu que la seva aparició a Polònia pot servir «per estimular les ganes d’obtenir més informació» pels joves. Pel que fa a la referència de Rahola cap a ella, El Hachmi es va mostrar molt dolguda.

Monegal, per la seva part, va insistir en la seva visió, contrària a la de Rahola: «Jo crec que és un error d’enfocament. El gag de Polònia és d’un sarcasme lúcid i ferotge. I Franco al seu cavall no és més humà, sinó patètic».

Notícies relacionades

Toni Soler va declinar analitzar la polèmica: «Comentar un gag crearia un precedent fatal. Alimentar aquesta discussió no ens aporta res. Això sí: tinc un respecte total cap a la crítica, perquè sempre és subjectiva i, per tant, respectable».

CLATELLADA DEL CAC / Finalment, també ahir, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va estirar l’orella a TV-3 per utilitzar el doble de Montilla (Sergi Mas) per promocionar la Nit 10, just després del discurs de l’autèntic president.