EXPOSICIÓ

Una mostra viatja a l'imperi asteca de Moctezuma

El Museu Britànic de Londres redescobreix la controvertida figura de l'emperador

Una serp amb dos caps que Moctezuma va regalar a Hernán Cortés.

Una serp amb dos caps que Moctezuma va regalar a Hernán Cortés. / AFP / SHAUN CURRY

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

Els vencedors escriuen la història. La de Moctezuma, l’últim rei dels asteques, ha anat a càrrec dels conquistadors espanyols, que van acabar amb el seu imperi, a Mèxic. El guerrer ferotge, que obria el pit dels enemics per arrencar-los el cor, va morir, segons la versió més acceptada, a mans dels seus súbdits. Altres fonts suggereixen que va ser apunyalat pels homes d’Hernán Cortés.

Traïdor per a uns, cabdill de llegenda per a altres, el Museu Britànic de Londres inaugura dijous una riquíssima exposició,Moctezuma: Emperador asteca, sobre la controvertida figura de qui va tenir al seu comandament el més gran imperi de Mesoamèrica. Novè emperador del poble mexicà, les seves terres s’estenien del Pacífic al golf de Mèxic, i el seu regnat va transcórrer entre el 1502 i el 1520. Un any abans, Cortés i 450 dels seus homes havien desembarcat a les costes de Veracruz.

Aquella aparició, que va canviar el curs d’Amèrica, «només es pot comparar amb l’arribada dels marcians a la Terra», afirma l’antropòleg Colin McEwan, comissari de la mostra. «Els recentment arribats vestien armadures i elms, uns vestits brillants, mai vistos abans pels natius. Anaven a més muntats en cavalls, un animal desconegut també en aquelles terres. L’impacte visual devia ser molt gran. Els mexicans no sabien si el que tenien davant eren homes o déus».

Notícies relacionades

DIVINITAT INTOCABLE / Moctezuma, considerat com una divinitat intocable, va optar per rebre els estrangers amb regals. L’amistat va durar poc. Després de franquejar-los l’entrada a palau, Cortés el va humiliar i el va fer el seu presoner, i es va desfer potser d’ell quan va veure que havia perdut el poder de controlar els seus. «La seva mort segueix sent un enigma», assenyala McEwan. La versió dels espanyols ha estat assegurant que va morir dies després de ser lapidat per una multitud sublevada, després d’ una matança de nobles. Altres documents, com l’anomenatCòdex Moctezuma, mostrat ara pel Museu Britànic, suggereixen que va ser apunyalat fins a la mort pels seus propis captors. «És una figura tràgica. A Mèxic, Moctezuma té una reputació molt ambivalent» afirma McEwan. «L’opinió generalitzada és que va col·laborar amb l’enemic. Però nosaltres volem mostrar la faceta del gran governant, que va expandir l’imperi i va portar a terme un gran programa de monuments públics».

L’exposició, organitzada en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Antropologia i Història de Mèxic, reuneix 160 peces de diversos muesos internacionals. Màscares, cranis i una serp de dos caps estan elaborats amb incrustacions de turquesa, la pedra i el color que simbolitzava el poder per a la cultura mexicana. Hi ha també joies en or, armes i ornaments rituals. L’obra més espectacular és elTeocalli de la guerra sagrada, una piràmide en pedra volcànica, de més d’una tona, que per primera vegada ha viatjat fora de Mèxic.