AVANÇ

Tres festivals converteixen l'Empordà en l'aparador de l'art actual

Un vídeo d’Antoni Abad.

Un vídeo d’Antoni Abad.

1
Es llegeix en minuts

Les últimes tendències artístiques i culturals es donen cita al setembre en tres festivals de creació contemporània que coincideixen a la comarca de l’Alt Empordà. Encara que es tracta de propostes diferenciades, totes tres tenen en comú l’ús de les noves tecnologies i la necessitat dels creadors d’interaccionar amb amb el públic.

Obrirà foc el festival Surpas (3, 4 i 5 de setembre, a Portbou). Aquesta convocatòria gira al voltant de la cultura lliure i té com a objectiu revaloritzar la creació col·lectiva i en xarxa. Sota la inspiració del filòsof Walter Benjamin –que segons els historiadors es va suïcidar a Portbou el 1940–,

aquesta segona edició combina tallers de programari lliure, vídeo, grafit i documentals sobre la memòria històrica.

Notícies relacionades

En la sisena edició del Festival Mapa (10, 11 i 12, a Pontós i Figueres) destaca la presència de la novaiorquesa Marina Rosenfeld, una de les artistes sonores més reconegudes, i la presentació d’Alexandra Broeder, una directora escènica que treballa amb els nens per provocar situacions de tensió. Marc Vives, que acaba d’arribar de la Biennal de Venècia, presentarà amb Víctor Pérez un vídeo sobre els veïns de Pontós.

Finalment, el Festival de Cultura Contemporània de l’Empordà inicia una nova etapa amb el títol d’Ingràvid (del 24 al 27, a Figueres). L’ús social de les noves tecnologies és l’eix d’aquesta mostra que reuneix les propostes de col·lectius com Telenoika i Hackitectura.net, artistes com Antoni Abad i cantants com Guillamino. Entre les activitats destaca la creació d’una WikiPlaça, un espai públic construït i transformat de forma cooperativa a través de les noves tecnologies.