LA PROPOSTA

El paradís de les aus

El vol dels ànecs del parc natural del delta de l’Ebre, que actualment compta amb gairebé 8.000 hectàrees protegides.

El vol dels ànecs del parc natural del delta de l’Ebre, que actualment compta amb gairebé 8.000 hectàrees protegides. / xavier jubierre

2
Es llegeix en minuts

El guia qüestiona: «¿Heu vist alguna vegada els colors de la pupil·la d’un flamenc?». Amb aquesta pregunta, Cristian Jensen, ornitòleg de l’empresa Audouin Birding Tours, desperta la imaginació dels turistes, que comencen el dia disposats a conèixer el delta de l’Ebre. Les aus són un dels suports mediambientals d’aquest parc natural; visitar-lo sense observar-les és perdre’s una gran part de la seva essència. L’observació d’aus permet no només aproximar la mirada a alguna de les més de 320 espècies que passen cada any pel delta o hi viuen; també és penetrar en el seu món amb curiositat i respecte.

Entrar a través de l’ull imponent d’un telescopi, per exemple, a les terres salines on crien els flamencs, un reducte de naturalesa protegit a la Punta de la Banya, amb unes platges on el delta es fon amb el Mediterrani. «El flamenc és una de les estrelles», explica Cristian.

Notícies relacionades

EL MITE DEL FÈNIX / El seu nom científic és Phoenicopterus ruber roseus. El mite del fènix, que envolta aquests camallargs, es remunta a l’antic Egipte, on el consideraven un animal fabulós capaç de cremar-se cada dia i ressorgir de les seves pròpies cendres. Curiosament, els telescopis introdueixen el seu abast a les zones de nidificació per reflectir una imatge fabulosa. El flamenc cons­trueix un petit monticle de terra on col·loca a dalt de tot el seu ­preat ou. Amb la reverberació d’un calorós dia d’agost i el tènue vapor que envaeix la llunyania, els observadors capten una muntanya de cendres coro­nada per un ou, i no costa somiar amb el fènix sortint de l’ou i estenent les imponents ales rosades per elevar el vol. El mite es torna realitat.

Encara que per la mida i l’espectacularitat aquesta és una de les aus més aplaudides, el delta té altres animals emblemàtics, com la gavina d’Audouin. Un 70% de la població mundial d’aquesta espècie viu a la Punta de la Banya. I també aquesta és l’única zona d’Europa on cria l’ibis, el capó reial. Són només exemples, perquè al delta hi pot haver en aquests moments 50.000 parelles d’aus aquàtiques amb les seves ­cries i a l’hivern, quan el fred arriba intens al nord d’Europa, el delta bull amb més de 330.000 aus de diferents espècies. «Cada època de l’any és única, gairebé hi ha quatre deltes diferents», assenyala Cristian. I a cada un, les seves aus.