EXPOSICIÓ QUE RECORDA EL LLEGAT I OBRA DE L'AUTOR BARCELONÍ

Bartra, el gran poeta oblidat

Imatge d’Agustí Bartra que il.lustra l’exposició a la Biblioteca de Catalunya.

Imatge d’Agustí Bartra que il.lustra l’exposició a la Biblioteca de Catalunya. / BIBLIOTECA DE CATALUNYA

1
Es llegeix en minuts

Biblioteca de Catalunya.

Hospital, 56.

De 9.00 a 20.00 hores.

Entrada lliure.

Els centenaris serveixen per rendir homenatges o rescatar de l'oblit personatges amb una obra que mereix quedar a la memòria. Durant el 2008, un segle després del naixement d'Agustí Bartra (Barcelona, 1908-Terrassa, 1982), diverses activitats han reivindicat el llegat d'aquest escriptor, una veu indispensable i poc escoltada de la literatura catalana. L'efemèride té com a colofó l'exposicióAgustí Bartra, el poeta de totes les cares, que avui s'inaugura (19.00 hores) a la Biblioteca Nacional de Catalunya.

Notícies relacionades

La mostra neix amb la voluntat d'evocar l'esperit de Bartra i donar una visió global de la seva vasta obra, que abraça tots els gèneres literaris. De la poesia, nucli central del seu treball, al conte, la novel.la, el teatre, l'assaig, la crítica i la traducció. Articulada en sis apartats, l'exposició es nodreix del fons de la biblioteca. Entre les peces exhibides destacaRapsòdies a la mort d'un soldat i altres poemes, un poemari que Bartra va escriure el 1938, en plena guerra civil. Tres mesos després, va travessar la frontera cap a l'exili, del qual no tornaria fins 30 anys més tard. L'original segueix inèdit i guardat a la sala de manuscrits de la Biblioteca de Catalunya amb el número de registre 2.550.

L'obra de Bartra no és aliena als sentiments de desarrelament que envaeixen els qui han de deixar el seu país. Ni a les penúries quotidianes que van patir per subsistir. Els primers mesos del seu exili va malviure en camps de concentració francesos. L'experiència va inspirar la novel.laCrist de 200.000 braços. Després es va traslladar a una residència de Roissy-a-Brie, on va conèixer l'escriptora Anna Murià, que ja no es va separar d'ell. El 1940, la parella va marxar cap a Amèrica. Primer, Santo Domingo i l'Havana. I Mèxic, des del setembre de 1941. La versió primitiva deCrònica de la vida d'Agustí Bartra, en què Murià desgrana els records viscuts amb el seu marit, és una altra de les peces destacades de la mostra. Bartra va tornar el 1970 a Catalunya, encara en els dies grisos del franquisme.