INSTITUCIONS

Miquel Barceló culmina la colossal cúpula de l'ONU

L'artista mallorquí presenta el treball fet a la seu de l'organisme a Ginebra

L'obra, que els Reis inauguraran el dia 18, representa "un mar agitat"

L’artista Miquel Barceló, pintant la cúpula de la seu de l’ONU a Ginebra.

L’artista Miquel Barceló, pintant la cúpula de la seu de l’ONU a Ginebra. / ONUART / AGUSTÍ I ANTÒNIA TORRES

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA
MADRID

El món és divers, multicultural i té "infinits punts de vista", segons Miquel Barceló, que ha treballat amb aquestes idees en la decoració de la cúpula de la seu de l'ONU a Ginebra, que ahir va presentar a Madrid ja acabada, juntament amb el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos. L'obra, que serà inaugurada pels Reis i el president de l'Executiu el dia 18, representa un "mar agitat" o una "cova" que es pot mirar des de diferents punts sense que se'n prioritzi cap, com una "metàfora" del món on vivim, segons l'artista.

La cúpula el.lipsoïdal, de vius colors i amb abundància d'estalactites, entronca amb els treballs del pintor mallorquí de principis del 2000, que va pintar estirat a terra i amb la tela de cap per avall. "Sempre he pensat que s'havien de posar al sostre, no a la paret", va comentar ahir. El temps sembla que li ha donat la raó al veure el seu treball a Ginebra, en què va reconèixer que hi ha una barreja deperformancei atzar.

VERTIGEN I EMOCIÓ

Barceló va admetre que la grandària de l'espai el va aclaparar al principi i va necessitar temps per "interioritzar" l'obra i les seves dimensions. Un cop superat aquest vertigen, va arribar "l'emoció de les coses que passen per primera vegada".

Notícies relacionades

Que es compari el seu treball amb la Capella Sixtina el "desconcerta moltíssim" però alhora també se sent orgullós d'haver portat la pintura fins a uns "límits" nous en què la tecnologia juga un paper important. Barceló està especialment satisfet amb l'ús d'unes potents mangueres, unbazuca, li agrada dir-ne, que ja va fer servir en l'obra feta amb anterioritat.

La cúpula cobreix la sala que es dirà dels Drets Humans i de l'Aliança de les Civilitzacions, i forma part de la contribució d'Espanya a la reforma del Palau de les Nacions de Ginebra. Es recupera així la tradició que va iniciar el 1936 Josep Maria Sert al pintar els murals de la sala del Consell.