Festival internacional de les lletres

L'infatigable Dave Eggers

El nen prodigi i contestatari de les lletres nord-americanes va relatar a Kosmopolis el seu projecte d'escriptura creativa dedicat a joves de barris marginals

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA
BARCELONA

Procedent de Síria i camí de Màlaga, on espera entrevistar la família d'un emigrant als Estats Units, que serà el protagonista de la seva pròxima novel.la, Dave Eggers (Boston, 1970), escriptor, editor, activista social, entre altres coses, ha dedicat unes hores de la seva pleníssima agenda a dissertar a Kosmopolis. El tema, un dels seus projectes més estimats,826 National,una xarxa de tallers d'escriptura creativa dirigides a nens entre 6 i 18 anys que va iniciar en un dels barris més conflictius de San Francisco, The Mission, amb el nom de826 Valencia--així es diu el carrer-- i avui compta amb 10 centres en set ciutats diferents.

El taller original constitueix avui un dels llocs de pelegrinatge literari --en claucool,vessant compromès-- juntament amb la mítica llibreria delsbeatniks,City Lights. "Explorem noves possibilitats perquè el món dels llibres no sigui una torre de marfil i arribi al carrer", diu meditant profundament les paraules.

Aquest és tan sols un dels nombrosos productes sorgits de la fàbrica d'idees socials i culturals que el també editor --com a tal ha publicat, per exemple, Javier Marías-- ha creat juntament amb la seva dona, l'escriptora Vendela Vida. El més publicitat i influent i pel qual s'ha convertit en un dels gurus de la nova narrativa nord-americana és la magnífica revistaMcSweeney's--el nom procedeix d'un personatge una mica tocat del bolet que escrivia cartes sense sentit a la mare de l'escriptor-- que trimestralment recull relats originals dels millors autors nord-americans amb formats trencadors. Un dels números es titulava¿Què envairem en el futur?,en clara al.lusió a les activitats bèl.liques de la que és la bèstia negra d'Eggers, Bush.

Notícies relacionades

En contrapartida, no dubtaria a fitxar per a un pròxim número ni més ni menys que Barack Obama: "Hem recaptat fons per recolzar la seva campanya. Crec que ha aportat energia a tothom i als autors en concret perquè ell és un bon escriptor. Kennedy, que també tenia traça escrivint, va arribar a guanyar el Pulitzer i Obama encara és molt millor. Sí, és clar, si ell volgués el contractaria. Si no fos polític el veig com un intel.lectual públic a l'estil de Gore Vidal".

Com a escriptor també és una raresa en el ferotgement individualista panorama de les lletres nord-americanes: un autor que beu de la realitat --"vaig començar com a periodista"-- per alertar sobre les atrocitats del món.Què és el què(Empúries/ Mondadori), el seu últim i exitós treball, segueix l'experiència d'un personatge real, Valentino Achak Deng, un dels 4.000 nens perduts de la guerra civil del Sudan que van trobar un nou camp de batalla, més quotidià i una mica menys cruent, als Estats Units, per obra i gràcia del govern nord-americà. La història, ja fora d'un llibre que és una successió d'esdeveniments terribles, té un final feliç. "La fundació creada amb els guanys d'aquesta novel.la està construint una escola al sud del Sudan. Valentino s'ha casat i està a punt de tenir un fill".