PUBLICAT EN UNA REVISTA CIENTÍFICA

Els efectes nocius de l'èxtasi poden ser permanents, segons un estudi de l'Hospital del Mar

2
Es llegeix en minuts

El consum d'èxtasi ocasiona problemes en la fluïdesa verbal, la memòria de treball i la velocitat en el processament de la informació, efectes que es mantenen en el temps i fins i tot podrien no desaparèixer quan se n'interromp el consum, segons un estudi d'investigadors de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), que publica la revista Journal of Psycopharmacology.

L'èxtasi és una droga de disseny, derivada de les amfetamines, molt popular entre els joves que la prenen de forma recreativa en situacions d'oci. Encara que és una droga que no causa dependència física, els investigadors de l'IMIM han portat a terme un seguiment de persones consumidores que reflecteix que els efectes nocius de la substància perduren en el temps.

Riscos importants per a la salut

Segons els investigadors, aquesta droga de disseny afecta principalment algunes de les funcions superiors del cervell i, per tant, el seu consum pot comportar riscos importants per a la salut. Estudis preliminars en animals de laboratori havien mostrat la neurotoxicitat que la droga causava al cervell.

El coordinador del Grup d'Investigació Clínica en Farmacologia Humana i Neurociències de l'IMIM, Rafael de la Torre, ha dit que la memòria "és l'aspecte cognitiu més alterat a mesura que s'augmenten les dosis d'èxtasis consumides". "Aquests dèficits, tot i ser subclínics, tendeixen a persistir en el temps, especialment en aquelles persones amb un consum més alt", superior a 100 pastilles, ha afirmat.

Depressió, mal humor i astènia

Les proves de neuroimatge i les analítiques bioquímiques realitzades coincideixen que els consumidors d'èxtasi presenten nivells baixos del neurotransmissor serotonina, que correlaciona bé amb els efectes secundaris descrits després del consum de la droga --depressió, mal humor i astènia--. L'estudi també ha mostrat que tots els dèficits cognitius observats es potencien quan el consum d'èxtasi té lloc juntament amb el de cànnabis.

En l'estudi es van seleccionar 37 persones consumidores d'alguna de les varietats existents d'èxtasi que a més consumien cànnabis, 23 només de cànnabis i 34 no consumidores que van actuar com a controls, que durant dos anys van ser avaluats cada sis mesos.

Seguiment durant un any

Notícies relacionades

A cada visita es van demanar 72 hores d'abstinència en la presa de substàncies psicoactives i es van recollir les dades relatives al consum de drogues; es van realitzar exàmens mèdics, anàlisis bioquímiques i valoracions psiquiàtriques i neuropsicològiques. Dels 94 participants, 60 havien completat l'estudi.

Els resultats d'aquest estudi de l'IMIM confirmen les conclusions d'un altre dut a terme recentment pel mateix grup d'investigadors on van avaluar les alteracions cognitives i electrofisiològiques associades al consum sostingut d'èxtasi en què es va fer un seguiment de persones consumidores d'èxtasi durant un any.