TEATRE

Albert Vidal estrena una "rondalla interactiva"

L'actor recrea a Temporada Alta el conte 'Joan de l'Ós'

Vidal torna a la seva terra després de regnar amb El príncep.

Vidal torna a la seva terra després de regnar amb El príncep. / TEMPORADA ALTA

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

Creador polifacètic i imprevisible, rodamón i, aquests últims lustres, ambaixador de "l'art tel.lúric", Albert Vidal estrenarà aquest cap de setmana --dies 11 i 12-- el seu últim espectacle,Joan de l'Ós,"una rondalla interactiva", segons la seva pròpia definició, al Festival Temporada Alta de Girona. L'actor i director, després de furgar en les arrels de les tradicions catalanes, va quedar "meravellat per la força primigènia de les rondalles, contes populars de transmissió oral", i va elegir-ne una,Joan de l'Ós,per reconvertir-la en una "òpera tel.lúrica ètnica catalana".

En la seva dramatització, Vidal recupera la veu antiga, profunda i antropològica dels contacontes, i desplega una litúrgia gestual en complicitat amb els espectadors, amb els quals interactua buscant la funció catàrtica del teatre que, segons el seu parer, s'està perdent. "Em sorprèn com, davant la bogeria interactiva tecnològica que ens envolta, al teatre els actors fan veure que no s'adonen que els estan mirant i el públic fa veure que no els miren, com si espiessin. S'ignoren mútuament fins i tot en els aplaudiments finals". A ell, per contra, el fascina aquest "privilegi" de l'escena que representa poder comptar amb la "presència viva i palpable de la gent". "Jo miro, ensumo, toco el públic... Busco l'èxtasi en aquesta interacció amb els cinc sentits", declara el pioner, amb aquellL'home urbàque representava al principi dels anys 80 tancat en una gàbia, delGran germàtelevisiu.

UN CONTE FEROTGE

Notícies relacionades

Joan de l'Ósés la història d'un ós que segresta una bonica donzella, se l'emporta a la seva cova i se n'aprofita. De la unió en neix Joan, mig home, mig ós, que després d'escapar-se amb la seva mare mata el pare, l'escorxa i fa un abric amb la seva pell... "És una faula esgarrifosa, amb un substrat edípic, que tracta de l'exaltació de l'heroi i el rebuig de qui és singular... Amb aquestes històries t'adones que el més potent de l'art català no paga dret d'autor", subratlla l'aclamat protagonista d'El príncep, crític amb el vassallatge que imposa avui el "pensament de franquícia".

En la seva nova creació, Vidal canta, balla i interpreta els personatges del conte, aplicant-hi tècniques gestuals del teatre popular Topeng de Bali o el Kiogen japonès. "He mantingut la crueltat, la màgia i la innocència d'una dramatúrgia que neix del sentiment d'un poble", afegeix l'actor, "un desenterrador de la memòria cel.lular" que es presentarà amb espardenyes i faixa de pagès, a l'Auditori de la Mercè de Girona. Una hora de rondalla, en companyia de tres músics, que suposa la tornada del singular artista a les arrels "tel.lúriques" de la seva terra després d'haver estat abduït aquests últims anys per les cultures de l'Àfrica i l'Àsia.