cuina mediterrània Menorca

Uns fogons amb accent anglès

1
Es llegeix en minuts
PER MIGUEL SEN

Els habitants de Menorca tenen fama d'exquisits gurmets des que Bartolomeo Sacchi, conegut com a Platina, va escriure l'any 1480 que "els menorquins mengen molt bé. Només els superen els italians". Tenint en compte que probablement es referia als romans que disfrutaven de la cuina del Papa, el llistó de la gastronomia menorquina va quedar molt alt. Més endavant, Francesc Roger i Pere Ballester van referenciar els plats típics de l'illa. A través dels seus escrits es descobreix la realitat que assenyala un paisatge verd capaç d'alimentar vaques, cosa que vol dir poder disposar de formatges i mantega. Unes aigües de gran riquesa amb unes llagostes amb nom propi acaben d'arrodonir un panorama de gustos molt amplis.

Una cuina rica ho és de debò quan genera temes de discussió a la sobretaula. Menorca en té un amb l'origen de la salsa maionesa. Tot ve de quan els francesos van ocupar Mahó, que estava en mans angleses. L'impacte a escala europea va ser tan gran que a França es va crear una moda que tenia l'illa com a objecte. A França es va crear la salsa maionesa, que va perdre la lletra h durant el viatge de París a Menorca. Hi ha autors, fins i tot francesos, que asseguren que és una salsa menorquina, però Néstor Lujan deia que no era veritat, perquè estava descrita al Manual d'Amfitrions, de Grimod de la Reynière, publicat l'any 1807.

Notícies relacionades

Sí que és cert que els àrabs hi van deixar empremtes gustatives, com el cuscussó, que al marge del nom i l'aspecte de massapà, té detalls de púding anglès. És britànic el fons de carn que els menorquins anomenen grevi, de l'anglès gravy, o el gin, la beguda més popular de Menorca, perfumada amb baies de ginebró que es converteix en "pomada" amb una mica de llimonada.

Queden al marge de polèmiques la insuperable caldereta, fruit d'una preparació complexa, amb una picada lligada amb el coral de la llagosta, i la possibilitat de tastar molt bons formatges. Quan hi ha formatge no hi falta el vi, en aquest cas etiquetat Terra Illa de Menorca. Entre els blancs destaquen els emergents chardonnay, i de negres, alguns merlot i cabernet amb futur.