MEDI AMBIENT

Montilla diu que el tub de l'Ebre pot ser no s'usarà tot i construït

El pavelló català de l'Expo Saragossa explicarà la política hídrica de la Generalitat

El vaixell Norient Solar, carregat d’aigua potable, arriba al port de Barcelona procedent de Marsella, ahir.

El vaixell Norient Solar, carregat d’aigua potable, arriba al port de Barcelona procedent de Marsella, ahir. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, José Montilla, va afirmar ahir en seu parlamentària una cosa que altres membres del Govern ja havien insinuat d'una manera o una altra anteriorment: la canonada que ha de traslladar aigua de Tarragona a Barcelona podria no utilitzar-se mai una vegada construïda. En resposta a una pregunta formulada per la diputada del PSC Mila Arcarons en la sessió de control, Montilla va indicar que la construcció de l'obra "no obliga a utilitzar-la, i menys de forma immediata". I, en una comparació una mica audaç, va afegir que el transvasament és com "un extintor": la seva presència no significa "que hi hagi d'haver un incendi".

És a dir, que encara que es faci la connexió entre l'Ebre i el sistema Ter-Llobregat que proveeix l'àrea de Barcelona, podria no circular-hi ni una gota si els índexs dels embassaments permeten esperar a la dessalinitzadora del Prat sense posar en perill el subministrament d'aigua potable. El cap del Govern va insistir a dir que, de totes maneres, la infraestructura s'ha de fer. "No ens podem quedar mirant al cel", va dir. "Nosaltres --va continuar Montilla-- no esperarem. Ho farem. Si no s'ha de fer servir, no la utilitzarem, però si és necessari usar-la, no ho dubtarem. En benefici de les comarques metropolitanes i també de les de Tarragona, perquè la infraestructura té caràcter reversible".

La Generalitat és conscient que seria difícil justificar la construcció de la canonada si les conques internes catalanes arribessin a sortir de la situació d'alerta per sequera. Especialment a Aragó, on fins i tot el mateix Govern autonòmic que presideix el socialista Marcelino Iglesias considera que la situació actual dels embassaments ja fa innecessària l'obra. Per això, en un esforç pedagògic una mica temerari, el Govern català ha decidit que un dels principals objectius del pavelló de Catalunya a l'Expo Saragossa 2008, que s'inaugurarà el 14 de juny, consistirà a explicar la situació hídrica de la comunitat i la seva política d'aigua.

El director general de Difusió Corporativa, Jordi Fortuny, que va ser l'encarregat de presentar ahir els continguts del pavelló de Catalunya, va assegurar que el projecte és anterior a l'alerta per sequera decretada a Catalunya en els últims mesos. "Teníem previst des del primer moment explicar la nostra política de l'aigua i no hem canviat el plantejament", va assegurar.

La visita al pavelló català, que es farà en uns 20 minuts, evocarà el curs d'un riu que recorre el país, des de les muntanyes fins al mar. L'arquitecte Laurent Godel i l'interiorista Pepe Cortés són els responsables del disseny de l'espai, per al qual s'ha comptat amb la col.laboració del doctor Oliver Rodés (del laboratori del mateix nom), que ha cedit una part de la seva col.lecció d'ampolles d'aigua mineral per formar un salt d'aigua.

TAULA DESPRÉS DE LA SEQUERA

Notícies relacionades

La sessió d'ahir al Parlament també va servir perquè les tres forces del Govern i CiU acordessin instar la creació d'una Taula Nacional de l'Aigua amb el propòsit de debatre i estudiar les polítiques hídriques que caldrà aplicar a Catalunya a curt i llarg termini. Això sí, la taula només es constituirà "una vegada s'hagi superat l'actual episodi de sequera".

Mentrestant, ahir va atracar al port de Barcelona el primer vaixell amb aigua potable procedent de Marsella. Segons les previsions, dos vaixells faran un total de 17 viatges mensuals entre les dues ciutats.