RECLAMACIONS AL SÍNDIC

Més de 200 usuaris de Renfe demanen una mitjana de 900 euros per persona pels talls de novembre

3
Es llegeix en minuts

El Síndic de Greuges ha entregat avui 226 reclamacions dels usuaris afectats per la supressió de les línies C-2, C-7 i C-10 del servei de Rodalies de Catalunya durant el mes de novembre del 2007 a l'oficina d'atenció al client de Renfe de l'estació de Sants de Barcelona.

El Síndic, Rafael Ribó, esperava entregar aquestes reclamacions al director de Rodalies de Barcelona, Miguel Ángel Remacha, però, per problemes d'agenda del directiu de Renfe, el Síndic ha entregat les queixes per la via ordinària, és a dir, fent cua a l'oficina d'atenció al client.

Malgrat que Remacha no hi ha pogut assistir, Ribó ha assegurat que Renfe ha mostrat la seva voluntat de reunir-se amb ell per abordar el tema i dir quina ha de ser la resposta de l'operador ferroviari públic davant les queixes presentades pels usuaris.

Durant una roda de premsa a Barcelona, Ribó ha explicat que els usuaris que li van trucar i que van respondre al formulari enviat pel defensor del ciutadà per determinar la tipologia i la quantia de les afectacions per als viatgers, cosa que van fer amb "molta rigorositat", i ha afegit que la majoria han comptabilitzat de forma "precisa" la compensació econòmica que reclamen.

Més de 195.000 euros

Dels 226 usuaris que han efectuat la seva reclamació, 217 demanen compensacions econòmiques, que en conjunt sumen 195.904 euros, xifra que suposa que, de mitjana, cada reclamació pujaa a 902,78 euros. La reclamació econòmica pot ser sufragada per l'entrega de bitllets gratuïts, però Ribó ha matisat que els bitllets entregats fins ara no seran suficients.

Un 68% de les reclamacions les han realitzat usuaris de la xarxa de Rodalies, mentre que un 31% ho han fet viatgers de trens de mitjana distància, i un 0,5%, de llarg recorregut. Pel que fa al lloc de residència, 41 són barcelonins, i sobretot de poblacions com Castelldefels (Baix Llobregat), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Sitges (Garraf), Cubelles (Garraf), Gavà (Baix Llobregat) i Viladecans (Baix Llobregat). Entre les queixes de trens de mitjana distància, la majoria surten de Tarragona, Reus (Baix Camp) i Torredembarra (Tarragonès).

El 2007, el Síndic va realitzar un total de 20.000 actuacions, de les quals 400 han tingut a veure amb Renfe. La majoria de la queixes amb l'operadora han tingut a veure amb perjudicis per pèrdua d'hores lectives o de feina, la interrupció de tractaments mèdics i la necessitat de contractar persones perquè s'ocupin de familiars quan l'afectat no està a casa.

Tercera resolució des del 2006

El Síndic ha assegurat que aquesta és la tercera resolució sobre Renfe que entrega a l'operadora ferroviària des del 2006. El desembre d'aquell any va assenyalar la falta d'inversions en infraestructures i va suggerir una capacitat de gestió més gran i amb més informació als usuaris, així com la necessitat de compensar els afectats.

En la segona, del novembre del 2007, el Síndic va denunciar també que les incidències en el servei ferroviari suposaven "una greu alteració als drets fonamentals" i que era necessària una explicació "pública i transparent" del que estava passant, per la qual cosa va demanar l'assumpció de responsabilitats tècniques i constructives i que Renfe avalués els perjudicis materials i morals causats.

Notícies relacionades

El Síndic també va recomanar, el novembre del 2007, la creació d'un espai on participin les entitats socials, conjuntament amb les empreses causants dels problemes i les institucions publiques, perquè concreti l'abast de les indemnitzacions i les compensacions.

Avui, Ribó també ha entregat aquestes peticions de compensació al Parlament de Catalunya, a l'Agència Catalana de Consum i a la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques.