Biocarbó a partir de residus

  • La valenciana Ingelia ha desenvolupat un procés que produeix aquest mineral en només vuit hores a partir de restes alimentàries i vegetals

Biocarbó a partir de residus

Activos

1
Es llegeix en minuts

«El que la naturalesa fa en milions d’anys, nosaltres ho aconseguim en vuit hores». El prodigi que anuncia Marisa Hernández, CEO de l’empresa valenciana Ingelia, és biocarbó. La companyia ha desenvolupat un procés industrial «a partir d’una tecnologia molt simple, la carbonització hidrotermal, que imita el procés de formació d’aquest mineral a la naturalesa».

La matèria orgànica que utilitza Ingelia per obrar el miracle són bioresidus: des dels que genera la indústria agroalimentària, als llots de les depuradores, les restes de poda dels jardins o fins i tot la palla de l’arròs.

El procés funciona a 200 graus centígrads i 20 bar de pressió i en vuit hores deshidrata la matèria orgànica. Després, «apliquem un tractament per augmentar la qualitat del carbó, que es converteix en biocarbó», explica Hernández, una enginyera sorgida de la Universitat Politècnica de València, igual com els altres dos cofundadors de la companyia. L’empresària assegura que aquest nou material no té associades emissions de CO2, mentre que els residus que utilitzem, si acaben en un abocador, emeten metà».

Notícies relacionades

Es tracta a més d’un producte que la UE ha inclòs entre els materials fonamentals per a la indústria europea. Aquest biocarbó es pot cremar, però la seva destinació real són les diferents indústries, com la de l’acer, el ciment o la química, que l’utilitzen com un component essencial per a l’elaboració d’un altre producte, per exemple l’acer citat.

L’empresa, que en successives ampliacions de capital ha elevat el seu nombre de socis fins a 15, inclosa alguna mercantil, va néixer el 2007 i va posar en marxa la seva primera planta el 2009, a Nàquera. El 2014 va ampliar instal·lacions i el 2018 va obrir la factoria del Regne Unit. Aquest any farà el mateix a Bèlgica. En conjunt, la companyia dona ocupació a 20 treballadors i la seva facturació l’any passat va arribar a 1,3 milions. Les tres plantes tenen una capacitat per tractar 30.000 tones de residus a l’any. En aquest exercici, ha sigut seleccionada per Lanzadera amb l’«objectiu d’introduir aquesta tecnologia al sector agroalimentari».

Temes:

Empreses