Així és l’empresa Nouss Intelligence

Algoritmes per al Manchester City

  • Nouss Intelligence, empresa alacantina elegida per a la gestió global dels esdeveniments del club anglès, aspira també a aplicar les seves solucions a la Lliga espanyola.

Algoritmes per al Manchester City
5
Es llegeix en minuts

Nouss Intelligence, l’empresa del Parc Científic de la Universitat d’Alacant (UA) especialitzada en l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial en l’organització industrial, està entossudida a demostrar que les seves solucions tecnològiques també poden ser de summa utilitat en el camp dels esports, i a més al més alt nivell. Una prova d’això és que el Manchester City l’ha seleccionat per dissenyar una eina de gestió global tant dels partits com de la resta d’esdeveniments que organitza el club anglès. L’aspiració de l’empresa, una vegada fet aquest pas d’indiscutible prestigi, és aplicar també els seus desenvolupaments a la Lliga espanyola, per a la qual cosa ja s’han entaulat converses.

El naixement de Nouss Intelligence es remunta al 2017, a partir d’un projecte d’un equip d’investigadors del Grup d’Informàtica Industrial i Xarxes de Computadors de la Universitat d’Alacant. Aquests experts, basant-se en la seva experiència en el desenvolupament de sistemes automatitzats de control, van adaptar aquesta investigació per al disseny i desenvolupament d’un planificador intel·ligent de procediments de manteniment per computadora per a sistemes CMMS.

Aquest va ser l’origen de tot. A partir d’aquí, els fundadors de la firma, un equip d’enginyers, científics i acadèmics, van decidir amb la col·laboració de la mateixa universitat aprofitar la tecnologia desenvolupada per resoldre problemes a les empreses. Així ho assenyala Fernando Guerrero, conseller delegat (CEO) de Nouss Intelligence, que destaca que, avui dia, «proporcionem serveis d’alt valor afegit basats en l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial, que resolen de forma eficaç complexos problemes de planificació de recursos, tasques i procediments d’empreses d’amplis sectors del mercat».

Una evidència de l’operativitat dels sistemes de gestió desenvolupats són les empreses per a les quals treballa Nouss Intelligence. Entre aquestes figuren el Grup Acciona, Gestimed o Seur, per posar-ne alguns exemples. ¿I en què consisteixen les solucions?. Guerrero es refereix a diversos projectes que ja estan en marxa, començant per un enfocat al manteniment de caixers bancaris a la província d’Alacant. «Es tracta d’una tasca que va a càrrec d’un equip de 20 tècnics, dedicats a solucionar les incidències que es puguin produir. Doncs bé, el que nosaltres fem és planificar tot el que pugui ocórrer, des del tipus d’incidències fins als tècnics que poden resultar més apropiats per a la reparació de cada una, passant també per una optimització de les rutes per rebaixar els temps de desplaçament».

Un altre exemple és un projecte sobre transaccions bancàries i gestió administrativa. Segons Guerrero, «el que fem és optimitzar el seguiment d’expedients, concretar quines persones estan més qualificades per a cada un dels passos a fer i organitzar els fluxos de treball, una cosa que seria d’aplicació en organismes públics. El que s’aconsegueix és accelerar els terminis i beneficiar els ciutadans». «I tot això sobre la base d’algoritmes propis desenvolupats per l’empresa, treballant en el núvol i garantint al màxim la privacitat dels nostres clients», remarca el conseller delegat.

En aquest context, Nouss Intelligence ha sigut seleccionada pel Manchester City Football Group per dissenyar una solució tecnològica que millori la gestió global dels esdeveniments relacionats amb el club britànic i la resta d’equips que depenen de l’entitat. Nouss, anteriorment, havia sigut l’única empresa espanyola d’entre els 11 finalistes del City Startup Challenge convocat a tal efecte, al qual es van presentar més de 230 firmes de 37 països de tot el món.

Fernando Guerrero destaca que aquesta adjudicació suposa una oportunitat «per adaptar els nostres sistemes de planificació intel·ligent a entitats vinculades a l’organització de grans esdeveniments multitudinaris, no només trobades de futbol, sinó també qualsevol esdeveniment esportiu, cultural o polític, que pot ampliar el mercat potencial de la nostra empresa tant a Espanya com a la resta del món». En el cas concret del Manchester City, l’eina que ha de desenvolupar Nouss haurà d’estar enfocada tant a la gestió de l’Eithad Stadium, on disputa els seus partits el conjunt dirigit per Pep Guardiola, com també a la ciutat esportiva del club, on s’entrenen i juguen els equips del planter. Óscar Marín, director tècnic de l’empresa, explica que del que es tracta «és de planificar i organitzar totes aquelles coses de les quals no són conscients els aficionats que acudeixen al camp, però que poden arruïnar-los l’experiència de contemplar un partit. Parlem de qüestions com el manteniment dels lavabos perquè no hi hagi avaries, la logística de les cafeteries perquè no hi faltin productes o la seguretat perquè els guàrdies siguin als llocs adequats en cada moment».

Notícies relacionades

Nouss Intelligence s’encarregarà de planificar i optimitzar tots els preparatius dels partits o concerts que organitza el Manchester, i també de les tasques per deixar les instal·lacions en condicions a l’acabament dels esdeveniments. Igualment, es tindran en compte tots els escenaris per abordar les possibles incidències que es puguin registrar durant la celebració d’aquests actes. Per a això, haurà d’organitzar les tasques dels prop de 300 treballadors implicats en aquestes tasques. Marín destaca que la solució tecnològica estava previst que s’hagués començat a aplicar en la temporada 2019-2020, i que per a això van visitar les instal·lacions i van assistir a un partit des de les entranyes de l’estadi, on s’organitza tot. «No obstant, va arribar la Covid i la impossibilitat que el públic assistís als partits, i tot va quedar en suspens a l’espera que es recuperi la normalitat». Guerrero explica que l’aspiració de l’empresa és estendre els seus sistemes de gestió en l’àrea esportiva, i que per a això ja han entaulat converses preliminars amb la Lliga de Futbol Espanyola.

Mentrestant, l’empresa està treballant en altres projectes amb la Diputació d’Alacant per a la gestió de processos administratius als ajuntaments, i també en una eina que permeti planificar el treball en bars i restaurants, «la qual cosa pot ser molt beneficiosa ara que s’estan extremant les exigències amb el coronavirus». La pandèmia, amb tot, no ha afectat massa la firma, «perquè estem reprenent projectes d’empreses que en l’actual context s’han adonat de la importància de la digitalització». Nouss Intelligence compta amb una vintena de treballadors d’alt nivell, «perquè som molt exigents. El que busquem són professionals que estiguin interessats a continuar progressant, que qüestionin la seva feina i que busquin sempre noves solucions», diu Guerrero.