AMENACES A LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Els humoristes planten cara

Els presentadors d''El intermedio' reben una allau de suports dels seus col·legues, preocupats pel setge judicial als còmics

L'acudit sobre el Valle de los Caídos i la condemna a la tuitera Cassandra fan saltar les alarmes entre humoristes, polítics i juristes

zentauroepp35507519 el intermedio el gran wyoming foto roberto garver170407194908

zentauroepp35507519 el intermedio el gran wyoming foto roberto garver170407194908 / Roberto Garver

3
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / MADRID

Wyoming i Dani Mateo han marxat de vacances de Setmana Santa amb una pesant creu al damunt, la del Valle de los Caídos, i camí del calvari judicial que els espera. Però abans de parar-se a reflexionar sobre l’absurditat de la querella presentada contra ells per un innocent acudit centrat en la famosa creu, els dos presentadors d’'El intermedio' (La Sexta) han rebut una allau de suports d’humoristes, periodistes, polítics, tuiters i juristes. Tots temen que darrere de les últimes decisions dels magistrats, que inclouen la condemna a la tuitera Cassandra per fer broma amb Carrero Blanco, s’hi amagui una perillosa croada judicial contra l’humor que tingui com a objectiu acovardir els còmics.

 Els dos presentadors van donar-ho tot a 'El intermedio' de dijous passat per defensar-se, amb el seu fi humor, de la que els ve al damunt per dir-li «merda» al mastodòntic símbol del mausoleu franquista. Després de demanar perdó als que s’haurien pogut sentir ofesos, Mateo va obrir el foc aclarint que l’acudit de dir-li «merda» a la cèlebre creu anava per la seva arquitectura, i no pel símbol religiós que representa. «Hi ha una creu amb què tots carreguem: la possibilitat d’anar al jutjat per fer un acudit». Per reconciliar-se amb l’associació denunciant, va introduir un vídeo en què, a tall d’anunci, es promociona el Valle de los Caídos com a destí turístic amb el lema «Vine i deixa-t’hi caure». Al parlar del monument franquista, la veu en 'off' parla del «somni d’un petit home que podria dir-se Paco el Pocero» i precisa que la creu fa 150 metres, «l’equivalent a 150 cabdills». «Si busques el millor destí, coneix un paradís que t’atrapa només de veure’l, per això més de 30.000 espanyols l’han elegit com a lloc de descans de forma permanent», conclou.

UNA CREU "MERDOSÍSSIMA"

Wyoming es va posar més seriós i des de la punta de la taula, refugi de les reflexions més profundes del programa, va dir: «En cap cas volíem ofendre el sentiment religiós de ningú, el que vam fer va ser burlar-nos d’un monument en concret, el Valle de los Caídos, o com en diu Dani Mateo, aquesta merda, sens dubte una expressió bastant desafortunada perquè allà està enterrat el 'generalísimo': el correcte seria dir-li la merdosíssima». Després de denunciar que «els jutjats s’estan omplint de gent que explica acudits» i advertir que el seu programa «se seguirà rient dels símbols franquistes», el presentador va tancar amb la següent sentència: «Un monument que exalta el franquisme ens ofèn més que un acudit».

A 'Al rojo vivo' (La Sexta) d’ahir, Cristina Pardo va moderar un debat, 'Un poco de humor… en el juzgado', en què el director de la revista 'Mongolia', Darío Adanti, i l’humorista David Broncano van brindar tot el seu suport a Wyoming, Mateo i Cassandra. «Aquesta denúncia ve d’una associació que és com si et demanda l’Estrella de la Mort», va començar dient Broncano, per a qui el problema és que aquestes resolucions judicials acabin «condicionant» els humoristes. «Si comencem a pensar que no diré això, entrem en un terreny perillós», va advertir.

Notícies relacionades

Per la seva part, Adanti va advocar per una «llibertat d’expressió absoluta per a tots» que reservi al ciutadà la possibilitat de «canviar de programa o de revista si un acudit no li agrada». «El problema és que creiem que quan ens toquen els sentiments l’Estat ens ha d’estar protegint», va denunciar abans de proclamar que «l’humor és el contrari de la por» i «en el fons respon a qüestions d’estètica».

En el programa també hi van participar la cofundadora d’UPD Rosa Díez i el magistrat de Jutges per a la Democràcia Joaquim Bosch. «Assistim a una croada contra l’humor perquè per apreciar l’ofensa als sentiments religiosos cal fixar-se en el context, i a 'El intermedio' es van ficar amb la creu com a element arquitectònic i no religiós», va argumentar Bosch.